Suomalainen retkikunta sukeltaa Etelämantereen jään alle – retkeä voi seurata reaaliaikaisesti

Etelämanner on lähes kokonaan jään peittämä ja ainoa maanosa, jossa ei ole vakituista asutusta eikä yhtään valtiota.

Etelämanner on lähes kokonaan jään peittämä ja ainoa maanosa, jossa ei ole vakituista asutusta eikä yhtään valtiota. (Kuva Fotolia)

Retkikunta tarkastelee kuuden viikon ajan ilmastonmuutoksen vaikutusta ekosysteemeihin.

ETELÄMANTERE Helsingin yliopiston tutkimusryhmä on parhaillaan Etelämantereella, jossa he yhdessä kansainvälisen retkikunnan kanssa kuuden viikon ajan tarkastelevat ilmastonmuutoksen vaikutusta Etelämantereen rannikon ekosysteemeihin.

Osana tutkimustyötään retkikunta sukeltaa myös Etelämantereen jään alle, josta he kuvaavat erilaista aineistoa. Lisäksi retkikunta dokumentoi ensi kertaa kokonaisen tutkimusmatkan virtuaalisella 360-kameralla. Vr-materiaali valmistuu alkuvuodesta 2018.

− Matkan tarkoituksena on lisätä tietoisuutta Etelämantereen ainutlaatuisuudesta ja sen vaikutuksesta rannikon- ja jäänalaisen luonnon ekosysteemeihin sekä koko maailman ilmastoon, kertoo tutkimusryhmän johtaja professori Alf Norkko.

− Haluamme tarjota ihmisille mahdollisuuden seurata oikeaa tutkimusmatkaa kuuden viikon ajan. Yleisö voi nähdä koko retken suunnittelusta kenttätyöhön, jonka aikana telttailemme meren jäällä, tutkimuskoordinaattori Joanna Norkko kertoo.

Valokuvaaja ja tutkimusretkeilijä Patrick Degerman, meribiologi Joanna Norkko ja professori Alf Norkko ovat jo Etelämantereella.
Valokuvaaja ja tutkimusretkeilijä Patrick Degerman, meribiologi Joanna Norkko ja professori Alf Norkko ovat jo Etelämantereella. (Kuva Iain MacDonald)

Tutkimusretkeä voi seurata lähes reaaliaikaisesti Science under the ice -sivulla Facebookissa.

  • Ennakkovideo: Dive with the scientists under the ice of Antarctica

Kommentoi Facebookissa