AUTOT Volvon nykyisestä muotoilusta annettiin esimakua jo vuoden 2013 Frankfurtin autonäyttelyssä. Siellä paljastettiin kuvankaunis 2+2-paikkainen coupé, jossa esiteltiin ennakkoon monia nyky-Volvojen muotoiluelementtejä. 1960-luvun legendaarista Pyhimys-Volvoakin siteerannut tutkielma ei päässyt heti tuotantoon, koska muun malliston uusimisella oli suurempi kiire.
Automaailmassa on kuitenkin liikkunut parin viime vuoden ajan huhuja Volvolla kehitteillä olevasta supertehokkaasta hybridicoupésta, ja nyt auto tuotiin julkisuuteen koko komeudessaan.
Vaikka uutuus on lähes identtinen Frankfurtin konseptiauton kanssa ja se näyttää valoja ja kojelautaa myöten ilmiselvältä Volvolta, autossa ei ole ainoatakaan Volvon merkkiä. Tämä johtuu siitä, että coupé on itsenäiseksi brändikseen erotetun Polestarin ensimmäinen oma malli, joka on nimetty Oneksi. Polestar toimi tähän vuoteen asti Volvon virallisena tehdasvirittäjänä, mutta omistajan valtaa käyttävä kiinalainen Geely teki tähän strategiaan muutoksen. Polestar keskittyy jatkossa pelkästään hybridi- ja sähköautoihin, joille upouusi One raivaa tietä.

Vaikka coupé voisi korimuotojensa perusteella olla Volvon 90-sarjan coupé-versio, se on kuitenkin täysin oma konstruktionsa. Auto pohjautuu kylläkin samalle SPA-perusrakenteelle, mutta sen kori on superautojen maailmasta tuttua hiilikuitua. Noin puolet Onen osista on kuulemma kehitetty vain sitä varten, ja sporttiselle ajettavuudelle on annettu suuri painoarvo tietystä ekohenkisyydestä huolimatta. Niinpä autossa on ruotsalaisen Öhlinsin kehittämä sähköisesti ohjattu jousitus ja lähes optimaalinen painonjakauma. Lisäksi hiilikuitukori kohentaa vääntöjäykkyyttä 45 prosentilla.
Voimanlähteissäkin painotetaan suorituskykyä. Auton taka-akselilla on kaksi sähkömoottoria, jotka mahdollistavat myös vääntöä saman akselin eri pyörien välillä jakavan torque vectoring -toiminnon. Konepellin alta löytyy puolestaan kaksilitrainen ahdettu bensanelonen, jonka voima välittyy etupyörille. Polestar on tämän järjestelyn myötä nelivetoinen, ja kokonaistehoksi ilmoitetaan hulppeat 600 hevosvoimaa. Maksimivääntö on vieläkin murskaavampaa tasoa, eli tasan 1000 newtonmetriä.
Kuusimäntäisillä satuloilla ja 400 millin levyillä varustettujen Akebonon jarrujen pitäisi puolestaan taata tehokas pysähtyminen. Vaikka suorituskyky on enemmän kuin kunnossa, pelkkään sähkökäyttöönkin on panostettu. Niinpä autolle luvataan peräti 150 kilometrin sähköinen toimintasäde, joka on hybridien uusi ennätys. 2+2-paikkaisella GT:llä pääsee siis tulevaisuudessakin polttomoottoriautoilta kiellettyihin kaupunkikeskustoihin, joissa se kerää takuuvarmasti katseita. Muodot ovat todella onnistuneet, mutta perinteisen logon puuttuminen Polestarin maskista saattaa hämätä nyky-Volvoihin tottuneita asiakkaita.

Autoa ei saa kuitenkaan heti alleen, koska sitä valmistava tehdaskin on vasta rakenteilla Kiinan Chengduun. Rakennustyöt valmistuvat ensi vuoden puolessavälissä, mutta coupén tuotanto alkaa tämänhetkisen arvion mukaan vasta kesällä 2019. Polestarin myyntimalli poikkeaa perinteisestä, koska autoa ei voi ostaa omakseen. One tilataan sen sijaan netin kautta kahden tai kolmen vuoden ajaksi ilman ennakkomaksua. Auton tilaus kattaa koko paketin huollot ja vakuutus mukaan lukien. Asiakkaille tarjotaan myös mahdollisuutta käyttää muita Polestarin tai Volvon malleja kiinteällä kuukausimaksulla.
One on muuten vasta alkua, koska sen jälkeen Polestarilta on tulossa vielä kaksi sähköautoa. Vuonna 2019 lanseerattava Polestar 2 on Volvo Car Groupin ensimmäinen täyssähköauto, jonka pahimmaksi kilpailijaksi kerrotaan Tesla Model 3. Kakkosen jälkeen putkessa on vielä 3-nimen saava keskikokoinen sähköinen katumaasturi. Onesta kiinnostuneet voivat kuulemma ennakkotilata auton jo nyt, mutta superluokan coupésta perittävistä kuukausimaksuista ei ole vielä mitään tietoa.
- Lähde Carscoops
Kommentoi Facebookissa