Suomalainen syö neljä palaa leipää päivässä – ja pullan joka kolmas päivä

Riittävää kuidun saantia on hankala täyttää ilman viljatuotteita.

Riittävää kuidun saantia on hankala täyttää ilman viljatuotteita. (Kuva Leipätiedotus)

Viljatuotteet ovat erinomainen kuidun lähde ja viljakuidut on helpoin koota täysjyvätuotteista.

RUOKA Leipätiedotus ry:n ylläpitämän leipomotuotteiden myyntitilastoinnin ja Tullin tuontitilaston mukaan suomalaiset söivät vuonna 2018 ruokaleipää keskimäärin reilut 41 kiloa henkilöä kohden.

Kahvileipä ja konditoriatuotteet maistuivat myös, mutta niillä herkutellaan maltillisesti: vuosittain suomalainen syö vajaa 8 kg kahvileipää. Tämä tarkoittaa yhden pullan tai viinerin nauttimista joka kolmas päivä.

– Leivän kulutus on säilynyt melko tasaisena koko 2010-luvun, kertoo tilastoinnista vastaava projektikoordinaattori Terhi Virtanen Leipätiedotuksesta.

Päivittäin suomalainen kuluttaja söi leipää viime vuonna noin 113 grammaa, mikä vastaa noin neljää viipaletta tuoreleipää tai yhtätoista palaa kuivaleipää. Tuonnin kasvusta huolimatta suomalaiset syövät edelleen eniten kotimaista leipää.

– Laskelmien mukaan suomalainen söi viime vuonna noin 35 kg kotimaista leipää. Kahvileivästä ja konditoriatuotteista noin 5,5 kg on kotimaista tuotantoa.

Monet kotimaiset leivät ovat runsaskuituisia eli sisältävät kuitua vähintään 6 prosenttia. Kuidun terveysvaikutusten saavuttamiseksi sitä suositellaan syötävän vähintään 25–35 g päivässä. Harvalla suomalaisella tämä toteutuu. Suomalaisten ravitsemustottumuksia selvittäneen FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan 70 prosenttia väestöstä saa kuitua liian vähän: suomalaisten keskimääräinen kuidunsaanti on vain 20–22 g /vrk.

Viljatuotteet ovat erinomainen kuidun lähde ja viljakuidut on helpoin koota täysjyvätuotteista. Täysjyväleivän terveellisyys perustuu sen sisältämään viljakuituun sekä vitamiineihin ja kivennäisaineisiin. Syömällä neljä palaa runsaskuituista leipää saadaan leivän kuitupitoisuudesta riippuen kokoon 7–18 g kuitua.

Riittävää kuidun saantia on hankala täyttää ilman viljatuotteita: suositellulla kasvisten ja hedelmien määrällä, puoli kiloa päivässä, saadaan kuitua noin 9 g. Vaikka kasvisten kuitumäärää täydentäisi pähkinöillä ja siemenillä, jotka ovat hyviä kuidun lähteitä, kertyy suositellusta 30 g /vrk määrästä kuitua lisää kuitenkin vain 3 grammaa.

Lue myös: Leipä on kasvisruokaa – monipuolinen viljan käyttö auttaa turvaamaan riittävän ravintoaineiden saannin

Kommentoi Facebookissa