Suomalainen Vietnamin sodan veteraani on kuollut – pyydettiin kutsuntoihin Suomeen kesken taisteluiden

Helsinkiläinen Erkki Nevatie haluttiin Suomen armeijaan kesken Vietnamin sodan taisteluiden.

Helsinkiläinen Erkki Nevatie haluttiin Suomen armeijaan kesken Vietnamin sodan taisteluiden. (Kuva Erkki Nevatien albumi)

Helsinkiläinen Erkki Nevatie lähti merille vain 14-vuotiaana ja päätyi merijalkaväkeen.

SOTAHISTORIA Suomalainen Vietnamin sodan veteraani Erkki Nevatie kuoli eilen Teksasissa pitkäaikaisen sairauden murtamana. Nevatie kuului muutaman kymmenen Suomessa syntyneen sotilaan ryhmään, joka otti osa Vietnamin sotaan Yhdysvaltain tai Australian univormussa.

Erkki Nevatie sai Vietnamin demilitarisoidulle vyöhykkeelle kirjeen vuonna 1966. Suomen armeija kutsui vuonna 1947 syntyneen nuoren miehen kutsuntoihin, mutta merijalkaväen 7. rykmentin 3. pataljoonan Suicide India -komppaniassa palvellut konekiväärimies vastasi olevansa liian kiireinen.

Tapauksesta kirjoitettiin muun muassa Stars & Stripes sekä Sea Tiger -lehdissä otsikoilla ”Finn being drafted too late” ja ”Too busy fighting a war to worry about being a draft dodger”.

Nuori suomalainen demilitarisoidulla vyöhykkeellä Vietnamissa M60-konekiväärinsä kanssa.
Nuori suomalainen demilitarisoidulla vyöhykkeellä Vietnamissa M60-konekiväärinsä kanssa. (Kuva Erkki Nevatien albumi)

Erkki Nevatie oli kotoisin Helsingistä, vain 14-vuotiaana hän sai pestin Wihuri O/Y:n Wilke-kauppalaivaan. Ensimmäinen satama oli Houston, Teksas, ja sen jälkeen Wihurin kauppalaivat veivät nuorukaisen lähes kaikkiin maailman kolkkiin.

Toukokuussa 1965 hän astui 17-vuotiaana Amerikan mantereelle, taskussa 62 dollaria ja osoite kummitädin luokse länsirannikolle.  Tultuaan täysi-ikäiseksi Erkki Nevatie värväytyi merijalkaväkeen ja löysi itsensä alokasleiriltä San Diegosta. Kesäkuun 20. päivänä vuonna 1966 hän laskeutui muiden sotilaiden tavoin kuljetuskoneella Da Nangiin, Vietnamiin.

Vuonna 1967 asepalveluksensa jälkeen Erkki Nevatie palasi Yhdysvaltoihin ja saapui seuraavana vuonna Yhdysvaltain suurlähetystön palvelukseen Helsinkiin. Suomesta hän löysi myös puolisonsa, lapsuudentoverinsa Tuulan, jonka kanssa perusti perheen Pohjois-Amerikkaan ja vietti viimeiset vuotensa Teksasissa.

Sodassa kuolema on lähellä useasti, Erkki Nevatie esittelee luodinjälkeä kypärässään Vietnamissa.
Sodassa kuolema on lähellä useasti, Erkki Nevatie esittelee luodinjälkeä kypärässään Vietnamissa. (Kuva Erkki Nevatien albumi)

Suomessa Erkki Nevatie vieraili viimeisen kerran vuonna 2009, edellisestä käynnistä oli kulunut 40 vuotta. Suomalaiset Vietnamin sodan veteraanit kokoontuivat Turussa Osasto Lauri Törni Perinnekillan kutsumana ja pitivät sen jälkeen tiiviisti yhteyttä keskenään. Tämän vuoden alussa Päivän Lehti kertoi helikopterilentäjä Seppo Hurmeen kuolemasta, artikkelin löydät tästä.

Erkki Nevatien harrastuksena olivat eränkäynti ja kalastus, sen lisäksi hän oli taitava taidemaalari. Hän oli myös uskonnollinen sekä patrioottinen henkilö ja totesi odottavansa rauhallisena kuolemaa, menneisyyteen ei ollut jäänyt käsittelemättömiä asioita.

  • Erkki Nevatien tarina on kerrottu teoksessa Kari Kallonen: Sinivihreät baretit – suomalaiset sotilaat Vietnamin sodassa (Revontuli). Kirjailija on päätoimittaja.

Kommentoi Facebookissa