Suomalaiset luottavat Fazeriin – heikoin luottamus on puolueisiin ja Uberiin

Tunnetut tuotteet, hyvä maine ja luottamusta rakentava viestintä ovat olleet omiaan vahvistamaan suomalaisten luottamusta Fazeria kohtaan.

Tunnetut tuotteet, hyvä maine ja luottamusta rakentava viestintä ovat olleet omiaan vahvistamaan suomalaisten luottamusta Fazeria kohtaan. (Kuva Fazer)

Avustusjärjestöt ja elintarviketeollisuus pärjäsivät parhaiten Luottamuspuntarissa.

LUOTTAMUSPUNTARI Viestintätoimisto Tekirin teettämä Luottamuspuntari arvioi suomalaisten luottamusta 78 organisaatiota kohtaan asteikolla 1–5. Ykkönen oli tänä vuonna Fazer arvosanalla 4,05. Suomalaiset pitivät Fazeria erittäin osaavana ja hyvämaineisena. Toiseksi parhaiten puntarissa menestyi Yliopiston Apteekki luvulla 3,99 ja kolmanneksi parhaiten Pelastakaa Lapset ry, lukema 3,89.

Viime vuoden ykkönen Suomen Punainen Risti oli tänä vuonna neljäs asteikkolukemalla 3,87.

– Fazer oli ensimmäistä kertaa mukana tutkittavana tahona ja nousi kertarysäyksellä ykköseksi. Yrityksen tunnetut tuotteet, hyvä maine ja luottamusta rakentava viestintä ovat olleet omiaan vahvistamaan suomalaisten luottamusta Fazeria kohtaan, Tekirin hallituksen puheenjohtaja Harri Saukkomaa kommentoi.

Toimialoista parhaiten menestyivät avustusjärjestöt ja elintarviketeollisuus. Luottamus kotimaisia ruokayhtiöitä kohtaan on noussut selvästi edellisvuodesta. Eniten viime vuodesta on kuitenkin kasvanut luottamus terveydenhuollon toimijoita kohtaan. Erityisesti nuoret ikäryhmät luottavat enemmän yksityisiin yrityksiin kuin julkiseen terveydenhuoltoon.

Heikoin luottamus suomalaisilla on puolueisiin ja työmarkkinajärjestöihin. Kaikista organisaatioista heikoin luottamus on perussuomalaisilla – lukema 1,98 – yrityksistä selvästi heikoin luottamus on Uberilla, luku 2,41.

Puolueet sijoittuivat viime vuonnakin vähiten luotetuimmaksi toimialaksi, eikä suuria muutoksia puolueiden tuloksissa ole tapahtunut. Tunnepitoinen luottamus kokoomuksen on hieman kasvanut ja luottamus keskustaa kohtaan pudonnut. Suomen luotetuimmat puolueet ovat vihreät ja SDP.

– Erot puolueiden välillä ovat kiinnostavia: suurinta luottamusta nauttivat oppositiopuolueet vihreät ja SDP.

Tutkimusaineisto on kerätty ennen kuntavaaleja ja näyttääkin siltä, että ainakin vihreät on onnistunut hyödyntämään saamansa luottamuksen vaaleissa.

– Vihreiden retoriikka näyttää myös keskittyneen luottamuksen hankkimiseen. Aikaisemminhan ihmiset lupasivat äänestää usein vihreitä tutkimuksissa, mutta vaalitulos näytti muuta, Saukkomaa sanoo.

Uberin heikko luottamus taas osoittaa Saukkomaan mukaan sen, miten tärkeää kansainvälisten yritysten ja toimijoiden on tutustua maan kulttuuriin ja tapoihin ja rakentaa oma viestintä ja vaikuttaminen sen pohjalta.

– Uber on myös esimerkki siitä, miten nopeasti luottamus voi kadota, jos yhtiö tekee virheitä. Tämä koskee varsinkin uutta toimijaa, jolla luottamuspääomaa ei ole vielä kertynyt, Saukkomaa jatkaa.

Tekirin Luottamuspuntari toteutettiin nyt kolmannen kerran. Tutkimuksen toteutti TNS Gallup. Luottamusta selvitettiin 20 väittämän kautta, ja tutkimukseen vastasi yhteensä 4 267 15–79-vuotiasta vastaajaa. Tutkimusaineisto kerättiin maaliskuussa 2017. Tilastollinen virhemarginaali on 1,5 prosenttiyksikköä.

Kommentoi Facebookissa