Suomalaiset luottavat lääkkeisiinsä – mutta omaisen lääkehoito huolestuttaa

Lääkkeiden annospussijakelu parantaa lääkehoidon onnistumista.

Lääkkeiden annospussijakelu parantaa lääkehoidon onnistumista. (Kuva Erja Elo)

Kolme viidestä suomalaisesta käyttää säännöllisesti vähintään yhtä lääkärin määräämää lääkettä.

TERVEYS Tuoreen väestökyselyn mukaan suomalaiset kertovat käyttävänsä lääkkeensä pääsääntöisesti niin kuin lääkäri on määrännyt, mutta melko moni eli 42 prosenttia myöntää joskus jättäneensä lääkärin määräämän lääkkeen käyttämättä. Noin 31 prosenttia taas kertoo joskus pienentäneensä ja 16 prosenttia suurentaneensa omin päin annostusta.

Yli yhdeksän kymmenestä luottaa lääkehoitoonsa ja siihen, että se toimii niin kuin pitää. Lähes yhtä moni luottaa myös, että lääkäri on valinnut hoitoon sopivimman lääkkeen tai lääkkeet.

Oman lääkehoidon mahdolliset haittavaikutukset huolestuttavat lähes puolta, lääkkeiden aiheuttamaa riippuvuutta pelkää selvästi harvempi eli 15 prosenttia. Apteekista riittävästi tietoa lääkehoidostaan kertoo saavansa 87 prosenttia suomalaisista, lääkäriltä hieman harvempi.

Vain noin puolella säännöllisesti lääkärin määräämiä lääkkeitä käyttävillä on ajantasainen lääkityslista, joka sisältää kaikki käytetyt resepti- ja itsehoitolääkkeet. Yli 65-vuotiailla lääkityslista on kuitenkin jo kolmella neljästä.

– Jokaisella, joka käyttää jatkuvasti lääkkeitä, pitäisi olla ajantasainen lääkityslista. Listan avulla esimerkiksi lääkäri voi varmistaa, että lääkkeet sopivat yhteen. Tutkimuksissa on havaittu, että niillä, joilla ajantasainen lista on, on vähemmän ongelmia lääkehoidossaan, muistuttaa farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler Apteekkariliitosta.

Joka seitsemäs kyselyyn vastanneista kertoi auttavansa omaistaan lääkehoidon toteutuksessa, esimerkiksi asioimalla omaisen puolesta apteekissa tai jakamalla lääkkeet dosettiin. Joka viides heistä kertoi olevansa huolissaan omaisen lääkehoidon toteutumisesta.

– Vastaajia askarrutti etenkin, ovatko kaikki käytössä olevat lääkkeet tarpeellisia ja tulevatko ne otettua niin kuin pitää. Moni toi esille myös koko ajan kasvavan lääkekuorman, Sandler kertoo.

Suomalaisten lääkkeiden käyttöä ja lääkehuolia selvitettiin osana IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimusta, jonka tiedot kerättiin internetissä valtakunnallisessa kuluttajapaneelissa toukokuussa. Tutkimushaastatteluja tehtiin yhteensä 1 000.

Tutkimusotos painotettiin iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin sekä maakunnan mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on enintään 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa. Tutkimus tehtiin Suomen Apteekkariliiton toimeksiannosta.

Lue myös: Verenpainelääkkeissä epäillään syöpäriskiä – jopa 20000 suomalaista joutuu vaihtamaan lääkkeensä

Kommentoi Facebookissa