Suomalaisilla kuluu lomalla rahaa 1120 euroa – ruoka ja matkailu isoimmat menoerät

Yli 40 prosenttia suomalaisista suunnittelee käyttävänsä lomalla rahaa kotimaan matkusteluun ja yli kolmasosalla kuluja syntyy ulkomaanmatkailusta.

Yli 40 prosenttia suomalaisista suunnittelee käyttävänsä lomalla rahaa kotimaan matkusteluun ja yli kolmasosalla kuluja syntyy ulkomaanmatkailusta. (Kuva Fotolia)

Kesän yllättävät kulut voivat aiheuttaa stressiä, miehet kuluttavat enemmän kuin naiset.

MATKAILU Tutkimuksen mukaan suomalaiset 15–74-vuotiaat aikovat käyttää kesälomalla keskimäärin 1 120 euroa. Ruoka on suomalaisten lomailijoiden suurin menoerä. Kaksi viidestä suomalaisesta aikoo käyttää rahaa kotimaan matkailuun ja noin joka kolmas suomalainen suuntaa ulkomaille.

Lisäksi 16 prosenttia pelkää, että rahat eivät riitä kattamaan kesän yllättäviä kuluja. Tasainen säästäminen on paras keino välttää yllättävien menojen aiheuttamaa huolta – nyt on jo hyvä aika aloittaa ensi kesän lomakassan kartuttaminen.

Suomalaisia yhdistävät klassiset lomasuunnitelmat läpi ikäluokkien. Yli 40 prosenttia suomalaisista suunnittelee käyttävänsä lomalla rahaa kotimaan matkusteluun ja yli kolmasosalla kuluja syntyy ulkomaanmatkailusta. Mökkeily on suomalaisten kestosuosikki, johon lähes joka viides suomalainen aikoo lomallaan investoida. Etenkin pääkaupunkiseutulaiset panostavat kesällä mökkeihinsä.

Miehet arvioivat kulutuksensa jonkin verran suuremmaksi kuin naiset ja lapsiperheiden lomabudjetti on suurempi kuin lapsettomien talouksien. Lapsiperheiden euroja kuluu esimerkiksi erilaisiin huvittelupaikkoihin.

– Kesällä voi tulla yllättäviä kuluja ja monet turvautuvat näissä tapauksissa luottoon sekä pikavippeihin. Tämä ratkaisu kuitenkin tarjoaa vain hetken helpotusta äärimmäisen kalliilla hintalapulla. Tällaisen ratkaisun sijaan omaa ensi kesän lomakassaa kannattaa alkaa kartuttaa jo nyt, neuvoo LähiTapiolan Varainhoidon toimitusjohtaja Tom Liljeström.

Lomalla menoerät saattavat yllättäen kasvaa ja rahaa kuluu tavallista enemmän. Matkustelu ja vaikkapa kesämökin kunnostaminen voivat niellä yllättävän suuriakin summia, jos asiat eivät mene suunnitelmien mukaan. Kesän menoihin kannattaakin varautua ennakkoon tasaisesti pitkin vuotta, jotta rahahuolet eivät pilaisi lomatunnelmaa.

Tutkimustiedot perustuvat LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselytutkimukseen. Kantar TNS:n tekemä tutkimus toteutettiin toukokuussa ja siihen vastasi 1 007 iältään 15–74 -vuotiasta suomalaista.

Kommentoi Facebookissa