Suomalaisten asenteet maahanmuuttoon ovat edelleen varautuneita – erottavin tekijä poliittinen kanta

Kansalaiset eivät toivo maahanmuuttopolitiikan höllentämistä, 52 prosentin mielestä nykyisen suuruinen maahanmuutto on liikaa.

Kansalaiset eivät toivo maahanmuuttopolitiikan höllentämistä, 52 prosentin mielestä nykyisen suuruinen maahanmuutto on liikaa. (Kuva Hanne Salonen/ Eduskunta)

EVA:n kyselyn mukaan suomalaisten maahanmuuttoasenteet pehmenevät, mutta muutos on hidas.

MAAHANMUUTTO Suomalaisten asenteet maahanmuuttoa kohtaan ovat muuttuneet hieman myönteisemmiksi 2000-luvun aikana, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksesta. Asennoituminen maahanmuuttoon on myös osin myönteisempää nyt kuin syksyllä 2018. Suomalaisten maahanmuuttoasenteita käsitellään EVA Analyysissa Härmä sulaa.

Selvin muutos suomalaisten asennoitumisessa maahanmuuttoon koskee käsitystä, että Suomi tarvitsee maahanmuuttoa työelämän tarpeisiin. Väestösyistä maahanmuuttoa lisäisi 39 prosenttia suomalaisista. Maahanmuuton väestösyistä torjuu selvästi harvempi kuin aiempina vuosina eli 36 prosenttia.

Vuosien 2018–2019 vaihteessa julkisuuteen tulleet epäilyt maahanmuuttajien tekemistä seksuaalirikoksista eivät ole juuri vaikuttaneet yleisiin maahanmuuttoasenteisiin. Asennoituminen maahanmuuttoon on nyt osin myönteisempää kuin syksyllä 2018. EVA kysyi suomalaisilta maahanmuutosta sekä syksyllä 2018 että uudestaan alkuvuodesta 2019.

– Viime aikoina on puhuttu paljon maahanmuuttoasenteiden jyrkentymisestä, mutta tosiasiassa ne ovat siis muuttuneet hieman pehmeämmiksi, sanoo EVA:n tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

Asenteet ovat kuitenkin edelleen varautuneita, eivätkä kansalaiset toivo maahanmuuttopolitiikan höllentämistä. Suomalaisista 52 prosenttia on sitä mieltä, että nykyisen suuruinen maahanmuutto on liikaa, vaikka Suomen on osaltaan kannettava vastuuta sodan ja vainon kohteeksi joutuneista pakolaisista. Syksyllä 2018 mielipiteen jakoi 53 prosenttia suomalaisista.

Voimakkain suomalaisia maahanmuuttoasenteissa erotteleva tekijä on poliittinen kanta. Kolme maahanmuuttomyönteisintä väestöryhmää ovat vihreitä, vasemmistoliittoa ja RKP:tä äänestävät. Kielteisen suhtautumisen kärjessä ovat perussuomalaisten ja sinisten äänestäjät.

Tulokset perustuvat noin 2 000 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Vastaajat edustavat koko maan 18–70-vuotiasta väestöä.

EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984. EVA on seurannut säännönmukaisesti suomalaisten maahanmuuttoasenteita 1990-luvulta.

Lue myös: Vapaaehtoisesti palaavalle turvapaikanhakijalle matkaliput ja tukea – ”Tapasimme pääasiassa tyytyväisiä ihmisiä”

Kommentoi Facebookissa