Suomalaisten englannin kielen taso on maailman huippuluokkaa – Ruotsi, Norja ja Tanska kuitenkin edellä

Naiset ohittavat edelleen miehet englannin kielen taidoissa maailmanlaajuisesti.

Naiset ohittavat edelleen miehet englannin kielen taidoissa maailmanlaajuisesti. (Kuva Fotolia)

Yli kahden miljoonan aikuisen maailmanlaajuinen tutkimus paljastaa maiden väliset erot.

KIELITAITO EF Education First on julkaissut maailmanlaajuisen englannin kielen taitotason indeksin, joka analysoi 2,3 miljoonan englannin kieltä vieraana kielenä puhuvan kootut tasotiedot sadassa eri maassa.

Tänä vuonna hollantilaiset ohittivat ruotsalaiset ja ylsivät maailman parhaiten englannin kieltä vieraana kielenä taitavaksi kansaksi. Norjalaiset ovat kolmansia ja tanskalaiset neljänsiä.

Suomalaiset löytyvät globaalin listan sijalta seitsemän, edelle kiilaavat vielä Singapore ja Etelä-Afrikka.

– Englanti on edelleen kansainvälisen liiketoiminnan kiistaton pääkieli sekä maailman tärkein kieli kansainvälisessä informaation vaihdossa ja vuorovaikutuksessa, sanoo EF Kielimatkojen maajohtaja Juuso Klemola.

Yhdeksäs kielen taitotason indeksivertailu tarjoaa hallituksille informaatiota, jonka perusteella voidaan arvioida kieltenoppimispolitiikkaa. Vuoden 2019 keskeisiä havaintoja muun muassa on, että eurooppalaisten englannin kielen taito on polarisoitunut, koska suurin osa EU:n naapurimaista ei kehitä englannin taitoa samassa tahdissa kuin EU:n jäsenvaltiot.

Korkea englannin kielen taito korreloi edelleen taloudellisen kilpailukyvyn eri indikaattoreiden kanssa, mukaan lukien korkeammat tulot ja lisääntynyt työn tuottavuus.

Aasiassa on edelleen suurin ero yksittäisten maiden pisteiden välillä. Afrikan keskiarvo laski kokonaisuudessaan huomattavasti, ja ero korkean ja matalan taitotason maiden välillä on suurempi kuin koskaan. Sadan maan listalla viimeisinä ovat Norsunluurannikko, Irak, Saudi-Arabia, Kirgisia ja Libya.

Naiset ohittavat edelleen miehet englannin kielen taidoissa maailmanlaajuisesti, mutta sukupuolierot ovat kaventumassa.

Maailman suurin kielikoulutukseen ja kulttuurivaihtoon erikoistunut yksityisyritys EF Education First on perustettu vuonna 1965 ja se tekee myös tutkimusyhteistyötä maailman johtavien yliopistojen, kuten Cambridgen ja Harvardin kanssa.

Lue myös: Vieraskielinen väestö yli kaksinkertaistuu Helsingin seudulla – Vantaalla osuudeksi jo kolmannes asukkaista

Top 15 indeksivertailun maat

1 Hollanti

2 Ruotsi

3 Norja

4 Tanska

5 Singapore

6 Etelä-Afrikka

7 Suomi

8 Itävalta

9 Luxemburg

10 Saksa

11 Puola

12 Portugali

13 Belgia

14 Kroatia

15 Unkari

Kommentoi Facebookissa