Suomalaisten suosikkipaheet eivät yllätä – suklaa ja makeiset ovat heikkous yli puolelle

Suklaa ja makeiset saivat eniten mainintoja – 56 prosenttia vastaajista nimesi ne kolmen suosikkipaheensa joukkoon.

Suklaa ja makeiset saivat eniten mainintoja – 56 prosenttia vastaajista nimesi ne kolmen suosikkipaheensa joukkoon. (Kuva Fotolia)

Vastaajista viisi prosenttia ilmoitti, että heillä ei ole lainkaan paheita.

HEIKKOUDET Runsaalta tuhannelta täysi-ikäiseltä suomalaiselta kysyttiin heidän kolmea suosikkipahettaan. Tutkimuksen tilasi Philip Morris Finland, ja sen teki Kantar TNS kesäkuun lopulla.

Suklaa ja makeiset saivat eniten mainintoja – 56 prosenttia vastaajista nimesi ne kolmen suosikkipaheensa joukkoon. Toiseksi eniten mainintoja sai kahvi 50 prosentilla ja kolmanneksi jäätelö 45 prosentilla. Seuraaville sijoille tulivat alkoholi 35 prosenttia, perunalastut 24 prosenttia, grillimakkara 19 prosenttia, tupakka 13 prosenttia, sekä virvoitus- ja energiajuomat 13 prosenttia.

Vastaajista viisi prosenttia ilmoitti, että heillä ei ole lainkaan paheita. Eniten ykkössijoja keräsi kahvi, toiseksi eniten suklaa jsekä makeiset ja kolmanneksi alkoholi.

Kyselyssä kartoitettiin myös sitä, salaillaanko paheiden käyttöä ja keneltä. Eniten salakäyttöä on makeanhimoisilla – heistä 14 prosenttia ilmoitti salailevansa suklaan ja makeisten syöntiään. Alkoholin käyttöään salailee 12 prosenttia ja tupakan, jäätelön ja perunalastujen nauttimistaan 8 prosenttia vastaajista.

Salailun myöntävistä haastatelluista kolmasosa eli 34 prosenttia kertoi salailevansa paheitaan ennen kaikkea omilta vanhemmiltaan. Puolisolta salaili 31 prosenttia, ystäviltä 29 prosenttia, omilta lapsilta 21 prosenttia, työyhteisöltä 18 prosenttia, myös lääkäriltä salaili 13 prosenttia omia elintapoja.

Lähes puolet kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että Suomessa on liian tiukka ja holhoava suhtautuminen paheisiin. Henkilökohtaisesti paheksuntaa paheidensa käytöstä oli kokenut 15 prosenttia vastaajista. Paheista koituvien haittojen vähentämistä piti erittäin tai melko tärkeänä yli puolet vastaajista.

Tutkimusaineisto kerättiin Kantar TNS:n Gallup Kanavalla 16.–21.6.2017. Kyselyyn osallistui 1 032 yli 18-vuotiasta suomalaista. Tutkimuksen virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kommentoi Facebookissa