Suomeen saapui lennolla 102 Afganistanista evakuoitua – henkilöitä ei käsitellä turvapaikanhakijoina

– Viime viikkojen kokemukset ovat ymmärrettävästi olleet raskaita ja heille tarjotaan tarvittavaa apua viranomaisten puolelta, ministeri Maria Ohisalo sanoo.

– Viime viikkojen kokemukset ovat ymmärrettävästi olleet raskaita ja heille tarjotaan tarvittavaa apua viranomaisten puolelta, ministeri Maria Ohisalo sanoo. (Kuva Jussi Toivanen/ Valtioneuvoston kanslia)

Oleskelulupa myönnetään humanitaarisella perusteella ja sen kesto on aluksi neljä vuotta.

AFGANISTAN Suomi on järjestänyt Afganistanin evakuointitehtävään liittyvän lennon Tbilisistä Helsinkiin. Lennolla saapui Suomeen 102 henkilöä. Valtioneuvoston päätöksen mukaan Afganistanista Suomeen voidaan tuoda yhteensä 170 viranomaisille työskennellyttä afganistanilaista, mukaan lukien heidän perheensä.

– Olemme saaneet kuulla viime päivien kaoottisesta tilanteesta Kabulissa, ja se on ollut nyt evakuoiduille henkilöille varmasti erittäin vaikea. Tilanteeseen ja avun tarpeeseen varauduttiin jo ensivaiheessa siten, että lennolla oli mukana Helsingin pelastuslaitoksen ensihoitotiimi varusteineen. Tiimi avusti evakuoitavia matkan aikana, sisäministeri Maria Ohisalo kertoo.

Lento oli osa EU:n pelastuspalvelumekanismin koordinoimia Afganistanin evakuointilentoja. Suomi tarjoaa myös muille EU-maille mahdollisuutta käyttää Suomen lentoja omien maidensa evakuoitaville. Nuorimmat saapuneet ovat pieniä lapsia.

– Tietojeni mukaan Suomeen saapuneet henkilöt voivat olosuhteisiin nähden hyvin, mutta viime viikkojen kokemukset ovat ymmärrettävästi olleet raskaita ja heille tarjotaan tarvittavaa apua viranomaisten puolelta, ministeri Ohisalo sanoo.

Afganistanista evakuoitavien vastaanotto hoidetaan viranomaisyhteistyössä. Helsinki-Vantaan lentokentällä saapuneille on tehty rajaviranomaisten maahantulotarkastus sekä koronatestaus, joiden jälkeen heidät kuljetetaan vastaanottokeskuksiin. Heitä vastassa on myös muun muassa sairaanhoitohenkilökuntaa, joka huolehtii terveyteen liittyvistä akuuteista tarpeista.

Afganistanista saapuneet majoittuvat aluksi vastaanottokeskuksiin eri puolilla maata, kunnes heille on myönnetty oleskeluluvat. Paikkakunnista ei anneta tarkempia tietoja julkisuuteen. Maahanmuuttovirasto haluaa näin varmistaa henkilöiden yksityisyyden ja taata, että he saavat asettautua rauhassa Suomeen. Majoituksen lisäksi keskukset järjestävät tarvittavan terveyden- ja sosiaalihuollon.

Kun Maahanmuuttovirasto on myöntänyt oleskeluluvat, henkilöt siirtyvät vastaanottokeskuksista kuntiin. ELY-keskukset sopivat kuntien kanssa henkilöiden kuntaan sijoittamisista.

Evakuointilistalla oleville 170 henkilölle myönnetään valtioneuvoston päätöksellä oleskelulupa humanitaarisella perusteella, eli heitä ei käsitellä turvapaikanhakijoina. Oleskeluluvan kesto on aluksi neljä vuotta. Maahanmuuttovirastolla on valmius käsitellä oleskeluluvat kiireellisesti.

Lue myös: Suomi on evakuoinut Afganistanista jo 110 henkilöä – ”Nuorin tulija on pari viikkoa vanha lapsi”

Kommentoi Facebookissa