URHEILU Huippu-urheilu on Suomessa perinteinen tie politiikan huipulle. Tunnetuin tapaus on Urho Kekkonen, joka 1920-luvulla voitti SM-kultaa yleisurheilussa ennen kuin siirtyi poliitikoksi ja urheilujohtajaksi lopun ollessa historiaa.
Suomi sai tällä viikolla uuden hallituksen. Ministerilistalla on kaksi nimeä, jotka ennen poliitikon uraansa pääsivät julkisuuteen huippu-urheilijana.
Kokoomuksen Sari Multala on uusi tiede- ja kulttuuriministeri. Multala pääsi julkisuuteen aikoinaan huipputason purjehtijana. Hän voitti purjehduksessa kolme maailmanmestaruutta ja edusti Suomea olympialaisissa Sydneyssä 2000, Ateenassa 2004 sekä Lontoossa 2012.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on uusi maa- ja metsätalousministeri. Essayah on tehnyt pitkän poliittisen uran, mutta julkisuuteen hän pääsi aikoinaan huipputason kilpakävelijänä.
Essayah voitti Stuttgartissa 1993 MM-kultaa 10 kilometrin kävelyssä. Vuonna 1994 hän voitti samalla matkalla EM-kultaa Helsingissä.
Essayah edusti Suomea 10 kilometrin kävelyssä myös kaksissa olympialaisissa. Barcelonassa 1992 hän oli neljäs ja Atlantassa 1996 sijoitus oli 16:s.
Entisten huippu-urheilijoiden nousu ministeritasolle ei ole Suomessa uusi ilmiö. Moni muistaa SDP:n Antti Kalliomäen, seiväshypyn 1976 olympiahopeamitalistin, joka sittemmin toimi ministerinä kahdeksan vuoden ajan.
Suomessa eduskuntavaaleissa äänestetään henkilöä toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa, missä äänestetään vain puoluetta. Sen myötä on ymmärrettävää, että puolueet asettavat listoilleen urheilijoiden kaltaisia julkisuudesta tunnettuja henkilöitä saadakseen lisää ääniä.
Sekä Essayah että Multala ovat puolueissaan asiantuntemuksensa ja osaamisensa ansiosta kuitenkin arvostettuja henkilöitä ja toimineet kansanedustajana useamman kauden. Urheilujulkisuudella he eivät ole puolueissaan ministeriasemaansa saavuttaneet.
Teksti Otto Palojärvi
Lue myös: Huuhkajilla hurja buumi – ”Surrealistinen fiilis tästä kaikesta”
Kommentoi Facebookissa