Suomen jalkapallon sarjajärjestelmä muuttuu

Kuva Veikkausliiga/ Risto Oksanen

Jalkapallon Veikkausliigan ja Ykkösen väliin perustetaan 2024 Ykkösliiga.

JALKAPALLO Palloliitto on vahvistanut odotetut muutokset miesten jalkapallon toiseksi korkeimmalle ja kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle. Muutokset astuvat voimaan vuonna 2024.

Pääsarja eli Veikkausliiga pysyy jatkossakin 12 joukkueen sarjana, josta viimeiseksi jäänyt putoaa suoraan ja toiseksi viimeiseksi jäänyt karsii sarjapaikastaan. Toiseksi korkein sarjataso Ykkönen muuttuu 12 joukkueen sarjasta kuitenkin 10 joukkueen Ykkösliigaksi.

Nykymuotoinen Ykkönen pelataan viimeistä kertaa 2023. Sen voittaja nousee Veikkausliigaan ja karsintapaikan saavuttava joukkue karsii sarjapaikasta Veikkausliigassa toiseksi viimeiseksi sijoittunutta joukkuetta vastaan.

Ykkösen 2023 kolme viimeistä joukkuetta putoavat uuteen Ykköseen, joka vuodesta 2024 lähtien on kolmanneksi korkein sarjataso Veikkausliigan ja Ykkösliigan jälkeen. Tässä uudessa Ykkösessä pelaa 12 joukkuetta.

Kaudella 2023 Miesten Kakkonen pelataan kolmessa 12 joukkueen lohkossa. Lohkojen voittajat ja paras lohkokakkonen pelaavat kaksiosaiset Ykkösliiga-karsinnat. Ensin pelataan välierät ja sitten finaali, jonka voittaja nousee Ykkösliigaan.

Kaudella 2023 Kakkonen pelataan kolmessa kymmenen joukkueen lohkossa. Jokaisen lohkon viisi parasta joukkuetta pääsevät nousukarsintoihin. Runkosarjassa menestyminen antaa paremmat lähtökohdat karsintoihin.

Nousukarsinta valtakunnalliseen Ykköseen on valtakunnallinen. Samassa Kakkosen lohkossa pelanneet joukkueet eivät voi kohdata karsinnan ottelupareissa toisiaan. Kakkonen pelataan kolmessa kymmenen joukkueen lohkossa myös 2024, mutta jatkossa Kakkonen on Suomen neljänneksi korkein sarjataso.

Ykkösliigan perustamisella Palloliitto pyrkii parantamaan suomalaisten jalkapalloseurojen taloudellisesti haastavaa tilannetta. Veikkausliigasta putoava seura on usein vaikeassa tilanteessa toimintansa sopeuttamisessa, kun tulovirrat Ykkösessä ovat selvästi pääsarjatasoa pienemmät.

Perinteikäs Rovaniemen Palloseura pudottautui viime vuonna vapaaehtoisesti Kakkoseen, koska seuralla ei ollut resursseja jatkaa toimintaansa Ykkösessä. Valtakunnallinen sarja oli RoPSille liian kallis.

Tänäkin vuonna Ykkösessä oli isoja tasoeroja. Budjettinsa perusteella realistisia nousumahdollisuuksia elättelivät vain KTP, TPS, Jaro ja KPV. Kymmenen joukkueen Ykkösliigasta pyritään tekemään tasaisempi sarja.

Sarjajärjestelmän muutos ei automaattisesti tietenkään muuta mitään. Mutta sen avulla on mahdollisuuksia luoda toimivampi sarja ja sitä kautta paremmat toimintaedellytykset seuraorganisaatoille, joilla taloudellisesti olisi realistisia mahdollisuuksia operoida pääsarjatasolla.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jalkapallon MM-kisoista uusi erittäin onnistunut historiikkiteos

Kommentoi Facebookissa