Suomen mäkihypyn tasosta karu fakta – tasaista taistoa turkkilaisia vastaan

Antti Aalto on Suomen ykkösmäkikotka.

Antti Aalto on Suomen ykkösmäkikotka. (Kuva All Over Press)

Mäkihypyn kansainvälisessä kakkoskilpailussa Continental Cupissa yksikään suomalaishyppääjä ei selviytynyt viime viikonloppuna 50 parhaan joukkoon. Turkin paras hyppääjäkin päihitti suomalaisia.

MÄKIHYPPY Suomalaisen mäkihypyn alamäki ei ole ohi, vaikka Antti Aalto ja Niko Kytösaho ovat tällä kaudella hypänneet maailmancupin pisteille. Aaltoa voi pitää tällä hetkellä Suomen ainoana kansainvälisen tason hyppääjänä. Kytösaholla on potentiaalia, jota hän ei ole hyödyntänyt.

Viime viikonloppuna Aalto ja Kytösaho keskittyivät harjoitteluun. Maailmancupin kisoissa Italian Val di Fiemmessä suomalaisista pääsivät tositoimiin Jarkko Määttä ja Andreas Alamommo.

Määttä karsiutui viikonlopun ensimmäisestä kilpailusta, mutta hyppäsi itsensä sunnuntain kilpailuun, jossa sijoitus oli toiseksi viimeinen eli 49:s. Alamommo karsiutui molemmista kilpailuista.

– Päivän kisa oli napsu parempaa kuin perjantaina mutta ei vielä lähellekään sillä tasolla kuin kotona treeneissä ollut. Karsinnassa yläkroppa blokkasi ponnistuksen loppuvaiheessa niin että ei saanut ponnistuksen loppua tehtyä jalasta. Kisassa tuli jonkinlainen puristus juuri ennen ponnistusta ja ponnistus myöhästyi rajusti ja peli oli siinä ohi jo, Määttä kommentoi Hiihtoliiton tiedotteessa.

Paljoa paremmin ei mennyt maailmancupissa suomalaisnaisillakaan Japanin Sapporossa. Karsinnasta tiensä sunnuntain kilpailuun selvittäneet Julia Kykkänen ja Susanna Forsström eivät nousseet maailmancupin pisteille.

Kykkänen oli 95.5 metriä kantaneella hypyllä kilpailun 36:s. Forsström hyppäsi karsinnassa jo lupauksia herättelevän 107.5 metrisen, muttei saanut samanlaista hyppyä kilpailuun. Forsström oli kisan 38:s hypätessään 92.0 metriä.

– Tänään ei ollut sen helpompi päivä kuin eilenkään. Karsintahyppy oli jo sinnepäin, positiivinen merkki siitä. Sain pikkuisen maltettua vauhtimäen asentoa jolloin oli malttia myös keulalla. Kisahyppy ei ollut sinnepäinkään. Olin menossa taas liikaa eteen ja hyppy ei lennä silloin minnekään. Ei jäänyt hyvä fiilis tästä päivästä, kun oman hypyn saa tehtyä niin kyllä se sieltä vielä tulee, Forsström kertasi päivän tapahtumia Hiihtoliiton tiedotteessa.

Japanissa kilpaillut kolmas suomalainen Jenny Rautionaho jäi karsintaan 83 metrisellä hypyllä. Rautionaholla ei ollut asiaa varsinaiseen kilpailuun lauantainakaan.

Kykkänen ja Forsström hyppäsivät varsinaisessa kilpailussa lauantainakin, mutta toiselle kierrokselle ei ollut asiaa. Kykkäsen sijoitus oli 36:s ja Forsströmin 37:s.

Mäkihypyn kakkoskilpailun Continental Cupin osakilpailuja hypättiin viikonloppuna Itävallan Bischofshofenissa. Suomalaismenestys oli siellä todella vaatimatonta.

Lauantaina Mico Ahonen oli parhaana suomalaisena 56:s. Eetu Meriläisen sijoitus oli 58:s ja Arttu Pohjolan 62:s.

Sunnuntaina meni hieman paremmin, kun Meriläinen oli peräti 51:s ja Pohjola 54:s. Mico Ahosen, Janne Ahosen pojan, sijoitus oli 58:s.

Lauantaina Romanian molemmat edustajat ja yksi Turkin edustaja päihittivät kaikki suomalaishyppääjät. Pohjola hävisi jopa Kiinan edustajalle.

Sunnuntaina Turkin Fatih Arda Ipcicoglu päihitti Pohjolan ja Ahosen. Kaikki Romanian ja Kiinan hyppääjät sentään jäivät suomalaisten taakse.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Mäkiviikolla umpisurkea suomalaissaldo! – ”Selittelyt eivät auta”

Kommentoi Facebookissa