Suomen suurituloisin ansaitsi yli 133 miljoonaa euroa – sanoo nyt verotiedoissa olevan näppäilyvirhe

Verottajan listoista löytyvät niiden suomalaisten verotiedot, jotka ansaitsivat viime vuonna yli 100 000 euroa. (Kuvituskuva Fotolia)

Peliyhtiöiden perustajat miehittivät Top 10 -listan kärkipaikat.

VEROTUS Verohallinto on toimittanut medioille listan, jolle on koottu niiden suomalaisten verotiedot, jotka ansaitsivat viime vuonna yli 100 000 euroa. Suomessa kaikkien verotiedot ovat julkisia, mutta verottajalta on voinut pyytää nimensä poistamista listasta.

Tänä vuonna noin 1 700 ihmistä on toiminut niin. Mediat käyvät päivän aikana verotustietoja läpi ja täydentävät listauksia.

Julkisen listauksen tulokärkeen nousi ohjelmistoyhtiö Goofy Unicornin toimitusjohtaja Juhapekka Piiroinen 133,7 miljoonan euron tuloilla. Toisena on listan vakiokasvo, peliyhtiö Supercellin perustajiin kuuluva Ilkka Paananen 58,7 miljoonan euron tuloilla.

Piiroinen on kuitenkin kertonut Helsingin Sanomille, että kyseessä on näppäilyvirhe, joka liittyisi hänen virtaalivaluuttojen myynnistä saamiinsa tuloihin. Verohallinnon mukaan verotiedot on tarkistettu kolmeen kertaan, eikä virhe ole ainakaan verottajan puolelta. Verohallinnon mukaan Piiroisella on maksamattomia jäännösveroja 46 miljoonalla eurolla, jotka Piiroinen on normaalien verokäytäntöjen mukaan saanut tietoonsa ainakin kahdesti. Lisäksi hän on saanut veroehdotuksen, joka tulee vahvistaa.

Kolmas listalla on puolestaan peliyhtiö Reworksin yksi perustajista Ilkka Teppo, tulot 46,3 miljoonaa euroa. Viime vuoden listakärjen, Supercellin perustajiin kuuluneen Mikko Kodisojan tulot olivat nyt 35,4 miljoonaa euroa. Viides listalla on jälleen peliyhtiö Reworksin perustajiin kuuluva Jarno Heikkinen 31,7 miljoonan euron tuloilla.

Reworksin perustajien nousu listalle johtuu siitä, että yhtiö myytiin israelilaiselle Playtikalle noin 340 miljoonan euron summalla. Kymmenen suurituloisimman listalla ovat Reworksista myös kahdeksannelta sijalta löytyvä Miika Fabritius 25,7 miljoonan euron tuloilla sekä kymmenentenä oleva Aaro Väänänen, tulot 25 miljoonaa euroa.

Yhteiskunnallista merkitystä verolistauksessa on erityisesti siinä, että samalla selviävät henkilöiden maksamat verotulot, joita käytetään sosiaali- ja terveyspalveluiden ylläpitämiseen sekä turvallisuuteen. Esimerkiksi jo vuosia parhaita veronmaksajia ollut Ilkka Paananen maksoi tuloistaan veroja 37,5 prosenttia, mikä teki lähes 22 miljoonaa euroa. Kaikki Top 10 -ansiolistalta maksoivat tuloistaan vähintään 33,9 prosenttia veroja tai enemmän.

Yleisradion verokoneesta löytyy 1 000 eniten ansainnutta sekä maakuntien 30 suurituloisinta vuonna 2021. Verokoneeseen pääset tästä.

  • Artikkelia täydennetään tarvittaessa. Lisätty Helsingin Sanomien uudet tiedot.

Lue myös: Verohallinto muistuttaa – julkiset verotiedot eivät kerro kaikkea henkilön tuloista

Kommentoi Facebookissa