Suomen Urheiluliiton uusi puheenjohtaja Sami Itani – ”Enemmän avoimuutta ja läpinäkyvyyttä”

Suomen Urheiluliiton uusi puheenjohtaja Sami Itani on kauppatieteiden tohtori ja kaksinkertainen kymmenottelun Suomen mestari.

Suomen Urheiluliiton uusi puheenjohtaja Sami Itani on kauppatieteiden tohtori ja kaksinkertainen kymmenottelun Suomen mestari. (Kuva SUL)

Ex-kymmenottelija näkee SUL:n tulevaisuuden huippu-urheiluun suuntautuneena lajiliittona.

YLEISURHEILU Huippu-urheilu, talous ja yhdessä tekeminen ovat Sami Itanin teesit ensimmäiselle kaudelleen Suomen Urheiluliiton puheenjohtajana.

– Huippu-urheilufokuksesta lähdetään liikkeelle, eli aloitetaan keskustelu siitä, mikä on Urheiluliiton tehtävä. Puheenjohtajan tehtävä on aloittaa ja johtaa keskustelua, mutta ei tehdä päätöstä yksin, Itani sanoo.

Itani valittiin SUL:n johtajaksi vuosiksi 2019–2021 äänivyöryllä viime viikonvaihteessa Helsingissä käydyssä liittovaltuuston kokouksessa. Hän sai vaalissa 35 ääntä 41 mahdollisesta.

– Nöyräksi vetää. Olen äärimmäisen kiitollinen liittovaltuustolle ja ylpeä heistä. Valtuusto teki rohkean ratkaisun, Itani sanoo.

Ex-kymmenottelija näkee SUL:n tulevaisuuden huippu-urheiluun suuntautuneena lajiliittona. Hän odottaa hyvää yhteistyötä liiton uuden valmennusjohtajan Kari Niemi-Nikkolan kanssa.

– Tausta huippu-urheiluliitolle on nyt johdon puolesta kohdallaan. Arvostan suuresti Karia, hänen osaamistaan ja persoonaa. Tiedän, että tulemme olemaan hyvä tiimi, joka tekee paljon yhteistyötä, mutta näin on myös toimitusjohtaja Harri Aallon ja koko SUL:n muun organisaation kanssa. Tämä ei onnistu, jos ei puhalleta yhteen hiileen, Itani sanoi.

Huippu-urheilufokuksen ohella, Itanin toinen teesi on talous. Työssään Adecco Finlandin henkilöstöjohtajana hän seuraa talousasioita yritysmaailman näkökulmasta. SUL:n talouteen hän on perehtynyt liiton hallituksessa ja sen talousasioiden asiantuntijaryhmän vetäjänä.

– Meidän täytyy saada hallitusti kuluja maltillisemmaksi, mutta samanaikaisesti täytyy uudistaa myyntiä, että saadaan tulopuolta paranemaan, Itani linjaa.

Itani haluaa myös keskustella niin sanottujen harrasteliikunta- eli juoksutapahtumien näkymistä liitossa.

– Sitä asiaa täytyy alkaa miettiä uudella tavalla. Se ei tarkoita, että yhtäkkiä muutetaan kaikki, vaan käydä avoin keskustelu siitä, voidaanko näitä resursseja ohjata liitolta hallitusti seuroille. Mielestäni niin voidaan tehdä ja tulisikin tehdä, mutta se ei ole yksin minun päätös.

Itani muistutti, että liiton kehitysaskeleet toteutuvat vain yhteistyöllä.

– Yhteistyö on talouden ja huippu-urheilufokuksen kanssa se kolmas, ja yhtä tärkeä teesi. Meidän pitää saada enemmän avoimuutta ja läpinäkyvyyttä organisaatioon, ja kaikki sidosryhmät saman pöydän ääreen keskustelemaan arvostavasti keskenään. Myös ne kriittiset äänet.

Itanin valinta päätti Vesa Harmaakorven vuodesta 2013 alkaneen kauden liiton johdossa. Kolmen kauden jälkeen Harmaakorpi ei enää voinut asettua ehdolle. Harmaakorpea muistettiin valtuustossa Suomen Urheiluliiton kultaisella ansiomerkillä.

  • Lähde Suomen Urheiluliitto

Lue myös: Kari Niemi-Nikkola valittiin SUL:n valmennusjohtajaksi – ”Mitalikantaan paluu on se mihin pyritään”

Kommentoi Facebookissa