Kari Niemi-Nikkola valittiin SUL:n valmennusjohtajaksi – ”Mitalikantaan paluu on se mihin pyritään”

Kari Niemi-Nikkola siirtyy tehtävään Opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastajan paikalta.

Kari Niemi-Nikkola siirtyy tehtävään Opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastajan paikalta. (Kuva SUL)

Työ Suomen Urheiluliitossa alkaa keskusteluilla urheilija-valmentajaparien kanssa.

YLEISURHEILU Kari Niemi-Nikkola on valittu Suomen Urheiluliiton valmennusjohtajaksi. Niemi-Nikkola siirtyy tehtävään Opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastajan paikalta. Valmennusjärjestelmän johtaminen on Niemi-Nikkolalle, 57, tuttua. Hän työskenteli Suomen olympiakomiteassa 1998–2013, josta viimeiset kymmenen vuotta valmennuksen johtajana.

Kari Niemi-Nikkolan mukaan valmennusjohtajaksi hakua edelsi pitkä harkinta. Mikä lopulta veti yleisurheilun pariin?

– Yleisurheilu on kiinnostava ja Suomessa arvostettu laji, joka on antanut minulle paljon. Olen seurannut sitä 10-vuotiaasta ensin katsojana, sitten urheilijana, valmentajana ja järjestöihmisenä. Viihdyn nykyisessä työssäni, mutta koin ikävää valmennuksen arkeen. Mitä valmennusjärjestelmiin tulee, olen saanut paljon oppia kantapään ja käytännön kautta. Koen, että minulla on mistä ammentaa, Niemi-Nikkola sanoo.

Niemi-Nikkola aloittaa työt Urheiluliitossa tammikuun puolivälissä, jolloin huomattava osa kautta 2019 koskevista ratkaisuista on jo tehty. Se ei huoleta.

– Minähän tulen liikkuvaan junaan, jossa tapahtuu koko ajan paljon. Ne muutokset, joita haluan tehdä, on tehtävä niin sanotusti lennossa. Ei voi kuvitella, että kaikki seisahtuu hetkeksi. On nähtävä nopeasti, mitä vahvistetaan ja mitä jätetään vähemmälle huomiolle, Niemi-Nikkola sanoo.

Valmennusjohtajana Niemi-Nikkola vastaa liiton huippu-urheiluorganisaatiosta ja lajivalmennuksesta sekä lajin tulostason ja arvokisamenestyksen kehityksestä. Viime vuosina aikuisten arvokisamenestys ei ole ollut sitä mitä on tavoiteltu. Edellytykset parempaan ovat Niemi-Nikkolan mukaan olemassa.

– Täytyy hyödyntää verkostoja, joita ympärillämme on. Yleisurheilun sisällä urheilija-valmentajaparit, seurat, urheiluakatemiat ja liitto pitää käsittää yhdeksi jatkumoksi ja hyödyntää paremmin osaamista, jota ketjun sisällä on.

Päätöksentekijänä Niemi-Nikkola kuvaa itseään suoraviivaiseksi, nopeaksi, mutta ihmislähtöiseksi. Työ Urheiluliitossa alkaa hänen mukaansa keskusteluilla urheilija-valmentajaparien kanssa.

– Koska mitaleita ei viime vuosien aikuisten arvokisoista ole tullut, mitalikantaan paluu on tietysti konkreettisesti se mihin pyritään. Siihen me tarvitsemme urheilijoita, joilla on siihen tarvittava kapasiteetti ja edellytykset.

  • Lähde Suomen Urheiluliitto

Lue myös: Urheiluliiton valmennusjohtaja vaihtuu – takana kaikkien aikojen huonoimmat EM-kisat

Kommentoi Facebookissa