Suomessa syntynyt somalialainen karkotettiin – ”Pitkäaikainen ja vakava uhka yhteiskunnan turvallisuudelle”

Korkein hallinto-oikeus katsoi, että ulkomaalaislain edellytykset karkottamiseksi täyttyivät.

Korkein hallinto-oikeus katsoi, että ulkomaalaislain edellytykset karkottamiseksi täyttyivät. (Kuva KHO)

Miehen vaikeudet hallita elämää sekä rikokset osoittivat puuttuvaa sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan.

KARKOTUS Korkein hallinto-oikeus katsoo vuosikirjapäätöksessään KHO:2021:100, että Suomessa syntynyt Somalian kansalainen voitiin karkottaa. Miehellä oli mittava rikostausta, lisäksi päihteidenkäyttö ja siitä seuraavat vaikeudet hallita elämää, rikosten jatkuvuus, määrä ja laatu osoittivat myös puuttuvaa sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan.

Karkotuspäätöksestä valittanut Somalian kansalainen oli syntynyt vuonna 1993 Suomessa ja saanut Suomeen pysyvän oleskeluluvan marraskuussa 1997. Miehen vuonna 2015 ja 2019 syntyneet lapset olivat Suomen kansalaisia, vanhin lapsista oli otettu huostaan vuonna 2017. Väestötietojärjestelmään miehen kieleksi oli merkitty somali, mutta kertomansa mukaan hän ei ollut koskaan käynyt Somaliassa.

Poliisi esitti miehen karkottamista Somaliaan rikoksiin syyllistymisen perusteella. Vuosien 2010–2017 välisenä aikana mies oli tuomittu kaikkiaan kymmeneen eri vankeusrangaistukseen. Maahanmuuttovirasto päätti karkottaa hänet ja määräsi Schengen-aluetta koskevaan kolmen vuoden mittaiseen maahantulokieltoon.

Mies oli tuomittu ensimmäisen kerran vuonna 2010 ehdolliseen vankeusrangaistukseen nuorena henkilönä tehdyistä 11 ryöstöstä, varkaudesta, pahoinpitelystä ja pakottamisesta. Täysi-ikäisenä hänet oli tuomittu ryöstöistä, varkauksista ja varkauden yrityksistä, pahoinpitelyistä, toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidosta, vahingonteosta, lievästä vahingonteosta, laittomista uhkauksista, petoksista, maksuvälinepetoksista, väärän henkilötiedon antamisista, huumausaineen käyttörikoksista, törkeistä rattijuopumuksista, törkeistä liikenneturvallisuuden vaarantamisista, liikenneturvallisuuden vaarantamisista sekä kulkuneuvon kuljettamisista oikeudetta.

Juttuvinkki: Suomesta vapaaehtoisesti Irakiin palanneiden enemmistö voi hyvin – toimeentulo tuotti huolta lähes kaikille

Maahanmuuttoviraston päätöksen aikaan mies oli rikoksesta epäiltynä kahdesta pahoinpitelystä, laittomasta uhkauksesta, maksuvälinepetoksesta, kahdesta varkaudesta, törkeästä maksuvälinepetoksesta, identiteettivarkaudesta ja moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta. Päätöksen antamisen jälkeen mies oli vielä tuomittu rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta, viimeisimmät rikosepäilyt liittyivät toukokuussa 2020 tapahtuneisiin huumausaineen käyttörikokseen ja kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta.

Korkein hallinto-oikeus katsoi, että ulkomaalaislain edellytykset karkottamiseksi täyttyivät. Oikeus otti yhtäältä huomioon vahvat siteet Suomeen sekä perhe-elämän suojan ja lasten edun, ja toisaalta miehen aiheuttaman pitkäaikaisen ja vakavan uhanyhteiskunnan turvallisuudelle, jonka ei voitu arvioida poistuneen ja joka toistuvuudellaan osoitti myös rikosten uusimisen vaaraa.

Vaikka rikokset olivat alkaneet nuoruusiässä ja rikoksiin liittyi merkittävällä tavalla päihteidenkäyttö ja siitä seuraavat vaikeudet hallita elämää, rikosten jatkuvuus, määrä ja laatu osoittivat samalla puuttuvaa sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Lasten etu ei antanut aihetta arvioida asiaa toisin. Asiassa ei ollut myöskään arvioitava, että mies olisi vaarassa Somaliassa.

Tämän vuoksi mies oli voitu määrätä karkotettavaksi Somaliaan ja kolmen vuoden mittaiseen maahantulokieltoon. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi valituksen ja hallinto-oikeuden päätöksen lopputulosta ei muutettu.

Lue myös: Kolme luotia taksin kylkeen – tuomittu ampuja vapautui ja karkotetaan nyt Suomesta

Kommentoi Facebookissa