Tuomarivirhe ja fanien ala-arvoinen käytös varjostavat Englannin finaalihuumaa

Englanti voitti EM-välieräottelussa Tanskan, mutta voittomaaliin johtanut rankkarituomio oli tökerö tuomarivirhe (Kuva Alex Morton / UEFA)

Englanti voitti EM-välieräottelussa Tanskan, mutta voittomaaliin johtanut rankkarituomio oli tökerö tuomarivirhe. (Kuva Alex Morton/ UEFA)

Tuomarivirhe auttoi Englannin EM-finaaliin. Kisoissa kuohuttaa myös englantilaisfanien ala-arvoinen käytös.

JALKAPALLO Englanti saavutti ensimmäisen jalkapallon miesten arvokisojen finaalipaikkansa 55 vuoteen. Maa elää futishuuman kourissa valmistautuen sunnuntaihin, jolloin Englanti EM-finaalissa Lontoon Wembleyllä kohtaa Italian.

Englanti on innoissaan, mutta muualla raivostuttaa Englannin 2-1 -voittoon päättyneen välieräottelun ratkaisumaaliin johtanut rankkarituomio. Raheem Sterling kaatui, mutta ei kontaktin takia. Erotuomari Danny Makkelie vihelsi pilkun heppoisin perustein, eikä muuttanut ratkaisuaan kysyttyään asiasta tarkemmin videotuomarilta Pol van Bokkelilta.

Tuomio pysyy voimassa, jos videotuomarilla ei ole selkeää näyttöä siitä, että rankkarituomio olisi väärä. Makkelie olisi halutessaan voinut käydä vielä tarkastamassa tapahtuneen itse videolta, mutta sitä hän ei pitänyt tarpeellisena.

Tapaus meni todennäköisesti niin, että Makkelie ja van Bokkel luottivat toisiinsa. Tuloksena oli väärä tuomio.

Eikä tässä vielä kaikki. Kentällä oli ylimääräinen pallo lähellä Englannin maalialuetta. Makkelie ei viheltänyt peliä poikki.

Sääntöjen mukaan ylimääräisen pallon ollessa kentällä tuomarin ei tarvitse viheltää peliä poikki, jos ylimääräinen pallo ei häiritse peliä. Sterling ohitti ylimääräisen pallon noin metrin päästä, joten on tulkintakysymys, häiritsikö ylimääräinen pallo peliä. Makkelien mielestä ilmeisesti ei häirinnyt.

Englanti sai rankkarin. Kasper Schmeichel torjui Harry Kanen rankkarivedon, mutta Kane ampui paluupallon sisään.

Tanskan päävalmentaja Kasper Hjulmand piti rankkarituomiota oikeusmurhana. Moni yhtyi hänen mielipiteeseensä. Tanska sai mahdollisuuden uhriutua, kuten Argentiina ja Diego Maradona 1990 MM-finaalin jälkeen, kun peliä dominoineet saksalaiset voittivat väärin tuomitun rankkarin avulla.

Sitä Hjulmand ei voi kuitenkaan kiistää, etteikö Englannin johtomaali olisi suorastaan roikkunut ilmassa. Toisen puoliajan lopulla ja jatkoajalla Englanti dominoi peliä ja Tanska oli kuin köysiin lyöty nyrkkeilijä. Todennäköisesti Englanti olisi tehnyt maalin jatkoajalla, vaikka rankkari olisi jätetty viheltämättä.

Lopputulos oli pelitapahtumien valossa oikeudenmukainen. Valitettavinta olikin, että tuomarit sössivät rankkarituomiossa ja toivat häpeätahran kisojen ylle.

Kiistelty VAR-videotuomarointijärjestelmä olisi ollut paikallaan, mutta sitä ei nyt käytettykään. Epäselvistä tapauksista ei sittenkään ole päästy eroon, vaikka maaleja hylätään senttimetrin paitsioina. FIFA ja UEFA voivat miettiä presidentti Mauno Koiviston lausetta ”tarttis varmaan tehdä jotain”.

Englanti juhlii, mutta muualla maailmassa paheksutaan Englannin fanien käytöstä. Schmeichelia häirittiin rangaistuspotkun aikana laservalolla. Lisäksi englantilaiset buuasivat Tanskan kansallishymnin aikana.

Kun Englanti neljännesvälieräottelussa voitti Saksan 2-0, esitettiin Wembleyn videotaululla kuva katsomossa itkeneestä saksalaistytöstä. Englantilaiset hurrasivat tytön itkun nähdessään ja ottelun jälkeen tyttöä solvattiin sosiaalisessa mediassa.

Englantilaisten käytös EM-kisoissa on ollut ala-arvoista. Vertoja englantilaisille vetää vain unkarilaisfanien rasistinen ja homofobinen käytös Budapestissa pelatuissa otteluissa.

Huonosti käyttäytyvät englantilaisfanit ovat olleet jalkapallokisojen synkkä ilmiö jo yli 40 vuoden ajan. Mikään ei näytä muuttuvan, vaikka katsomoväkivaltaa on rajuilla turvatoimilla Englannissa sentään saatu kitkettyä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Englanti jalkapallon EM-finaaliin – voittomaalista riitti protestoitavaa

Kommentoi Facebookissa