TURVAPAIKANHAKIJAT EU-ministerivaliokunta on linjannut Suomen kantoja ylimääräiseen Eurooppa-neuvostoon, joka järjestetään Brysselissä sunnuntaina. Kokouksessa EU-maiden johtajat pyrkivät löytämään muun muassa mahdollisimman laajan yhteisymmärryksen EU:n korkean tason nimityksistä.
Lisäksi käytiin läpi muita aiheita, jotka ovat vahvasti esillä Suomen puheenjohtajakaudella. Näitä ovat esimerkiksi EU:n monivuotinen rahoituskehys, ilmastonmuutos, disinformaatio ja hybridiuhat, EU:n ja Afrikan kumppanuus, laajentuminen sekä EMU:n kehittäminen.
EU-ministerivaliokunta käsitteli myös Euroopan komission Suomelle esittämää pyyntöä ottaa vastaan sisäisinä siirtoina Välimereltä pelastettavia turvapaikanhakijoita, joita Italian hallitus ei päästä maihin kaikkein heikoimmissa asemissa olleita henkilöitä lukuun ottamatta. Siirtolaiset ovat kolmansien maiden kansalaisia, 40 henkeä, jotka ovat Lambedusan saaren satamassa olevalla Sea Watch 3 -aluksella. Siirtolaiset otettiin alukselle Libyan rannikolta.
EU-ministerivaliokunta linjasi, että Suomella on valmius käynnistää valmistelut ottaa Lampedusan saaren edustalla olevalta alukselta enintään kahdeksan turvapaikanhakijaa. Nyt tehty linjaus on valtioneuvoston ilmoituksen mukaan kertaluontoinen.
Edellinen Sipilän hallitus kieltäytyi tammikuussa vastaavassa tilanteessa ottamasta vastaan siirtolaisia Maltan satamaan juuttuneelta alukselta. Perusteluna oli, että vuosina 2015–2017 Suomi täytti kiintiönsä, kun Italiasta ja Kreikasta siirrettiin turvapaikanhakijoita muihin maihin, mutta muun muassa Unkari ja Puola eivät ottaneet ainoatakaan.
EU-ministerivaliokunnan jäsenet ovat pääministeri Antti Rinne, eurooppaministeri Tytti Tuppurainen, ulkoministeri Pekka Haavisto, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, valtiovarainministeri Mika Lintilä, opetusministeri Li Andersson, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sekä elinkeinoministeri Katri Kulmuni.
Turvapaikkahakijoiden hakemukset käsitellään Suomessa tavanomaisin menettelyin, perustuen hakijan suojeluntarpeen yksilölliseen arviointiin. Sisäministeriö vastaa sisäisten siirtojen edellyttämistä valmisteluista.
Lue myös: Vastaanottokeskuspaikkojen määrää vähennetään – turvapaikanhakijoiden määrä on pysynyt maltillisena
Kommentoi Facebookissa