Suomi saa nimetä eksoplaneetan ja tähden – kuka tahansa voi ehdottaa nimeä

Suomelle nimettäväksi annettu planeetta HAT-P-38b on kuvituskuvan planeetan kaltainen niin sanottu “kuuma jupiter”, hyvin lähellä tähteään kiertävä kaasuplaneetta.

Suomelle nimettäväksi annettu planeetta HAT-P-38b on kuvituskuvan planeetan kaltainen niin sanottu “kuuma jupiter”, hyvin lähellä tähteään kiertävä kaasuplaneetta. (Kuva ESO/ L. Calçada)

Suurimmalla osalla tähdistä on ympärillään planeettoja, joilla saattaa olla myös Maan kaltaisia ominaisuuksia.

PLANEETTA Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin IAU:n järjestämässä maailmanlaajuisessa IAU100 NameExoWorlds -nimikilpailussa eri maat saavat nimetä kukin yhden eksoplaneetan ja tähden, jota se kiertää.

IAU on ammattitähtitieteilijöiden yhteistyöjärjestö, joka muun muassa antaa taivaankappaleille viralliset nimet. Kilpailu juhlistaa samalla IAU:n 100-vuotisjuhlavuotta. Suomen ohella yli 70 maata on jo ilmoittautunut mukaan järjestämään kilpailun kansallisella tasolla.

Suomi saa nimetä Kolmion tähdistön suunnassa sijaitsevan Auringon kaltaisen tähden HAT-P-38 ja sitä kiertävän kaasuplaneetan HAT-P-38b. Kyseessä on niin sanottu “kuuma jupiter” eli hyvin lähellä tähteään kiertävä kaasuplaneetta, jonka yksi vuosi eli kierros tähtensä ympäri kestää vain viisi Maan päivää.

Eksoplaneetta tarkoittaa planeettaa, joka kiertää jotakin muuta tähteä kuin omaa Aurinkoamme. Ensimmäinen tällainen Aurinkokunnan ulkopuolinen planeetta löydettiin vuonna 1995, ja nykyään kaukaisia eksomaailmoja tunnetaan yli 4000 kappaletta.

Nykykäsityksen mukaan suurimmalla osalla tähdistä on ympärillään planeettoja, joista osalla saattaa olla Maan kaltaisia ominaisuuksia. Tähtien suuri määrä avaruudessa ja eksoplaneettojen yleisyys viittaavat myös siihen, että toiselta planeetalta saatetaan joskus löytää elämää.

Kuka tahansa voi ehdottaa nimeä, niin yksityishenkilöt kuin koululuokat ja muutkin yhteisöt. Kilpailu on kaksiosainen. Nimiehdotuksia kerätään yleisöltä 1.9.–15.10. välisenä aikana, ja toiselle kierrokselle valikoiduista nimistä äänestetään voittaja 1.-30.11.2019.

  • Lähetä oma ehdotuksesi tämän linkin kautta.

Lue myös: Päivän sitaatti: ”Kuinka epäasianmukaista onkaan kutsua tätä planeettaa Maaksi, kun se selvästi on Meri.”

Kommentoi Facebookissa