Suomi vetosi Myanmarin väkivaltaisuuksien tutkimiseksi

Kai Mykkänen ja Aung San Suu Kyi tapasivat tänään Myanmarissa.

Kai Mykkänen ja Aung San Suu Kyi tapasivat Myanmarissa. (Kuva Liisa Takala)

Ministeri Kai Mykkänen keskusteli rauhanprosessista valtiokansleri Aung San Suu Kyin kanssa.

IHMISOIKEUDET Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen tapasi Myanmarin valtiokansleri Aung San Suu Kyin maan pääkaupungissa Naypyidawissa. Mykkänen ilmaisi Suomen vahvan tuen Myanmarin rauhanprosessille ja siviilihallituksen demokraattisille uudistuksille.

Mykkänen myös vetosi hallitukseen, että se tekee kaikkensa estääkseen väkivaltaisuudet Rakhinen osavaltiossa.

– Toin esille, ettemme hyväksy väkivaltaa ja että Rakhinen osavaltion väkivaltaisuuksilla on merkitystä koko demokratiaprosessin uskottavuudelle. Sain vakuutuksen, että hallitus järjestää tapahtumien tutkinnan ja ryhtyy toimenpiteisiin, jos näyttöä löytyy. Maan poliittinen tilanne on hauras, siksi ihmisoikeusrikkomuksiin pitää ja kannattaa puuttua heti, Mykkänen sanoo.

YK:n tuoreen raportin mukaan Rakhinen osavaltion alueella on tehty vakavia ihmisoikeusrikkomuksia. Raportin mukaan Myanmarin sotilaat ovat muun muassa tehneet etnisiä puhdistuksia teloittamalla osavaltion alueella asuvia Rohyngia-muslimeja.

– Peräänkuulutin aidosti riippumattoman rikostutkimuksen tarvetta prosessin eteenpäinviemiseksi. Valtiokansleri lähti siitä, että ensin on annettava työrauha kansalliselle tutkimuskomissiolle. Sen työn hän lupasi valmistuvan lyhyessä ajassa, nopeammin kuin kuukausissa, Mykkänen sanoo.

Suomi tukee Myanmarin demokratia- ja oikeusvaltiokehitystä, rauhanprosessia, koulutusjärjestelmän uudistamista sekä metsävarojen kestävää hallintaa. Aung San Suu Kyi ja Mykkänen keskustelivat myös Myanmarin ja Suomen kehitysyhteistyöstä ja kaupasta.

Maiden välinen kauppa on vielä pientä, mutta maan talouden kova kasvuvauhti sekä Myanmarin suunnittelemat suuret investoinnit muun muassa energiaan ja liikenteeseen tarjoavat hyviä mahdollisuuksia kaupan merkittävään kasvattamiseen.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministerin matkalle osallistuu 18 eri yrityksen ja tahon edustajaa. Yritysten toimialoja ovat cleantech, energia, ICT ja digitalisaatio sekä opetus.

Kommentoi Facebookissa