Susi tappoi metsästyskoiran Inarissa – poliisi kertoo ihmistä purreen eläimen olleen villikoira

Metsästyskoiran joutuminen suden tappamaksi on valitettava tapahtuma, mutta riski on kuitenkin aina olemassa.

Metsästyskoiran joutuminen suden tappamaksi on valitettava tapahtuma, mutta riski on kuitenkin aina olemassa. (Kuva Fotolia)

Retkeilijä oli mennyt tilanteeseen väliin ja tullut koiransa kimppuun käyneen eläimen puremaksi.

SUSI Inarin poliisille ilmoitettiin 27.10.2020 ihmisen ja suden kohtaamisista Inarissa Sarmitunturin erämaa-alueella elo- ja lokakuussa. Ilmoituksen teki henkilö, joka ei ollut osallisena kyseisissä tapauksissa, vaan oli saanut tietää niistä välikäsien kautta.

Tapaukset ovat herättäneet keskustelua muun muassa sosiaalisessa mediassa ja poliisi haluaa nyt oikaista muutamia virheellisiä käsityksiä asiasta. Elokuun osalta ilmoitettiin kahdesta eri tapauksesta, joilla oli väliä muutama päivä. Ensimmäisessä tapauksessa kyseessä kerrottiin olleen susi ja toisessa niin sanottu villi- tai irtokoira.

Molemmissa tapauksissa oli kyse tilanteesta, jossa susi tai irtokoira oli käynyt retkeilijän mukana olleen koiran kimppuun. Retkeilijä oli mennyt tilanteeseen väliin ja tullut koiransa kimppuun käyneen eläimen puremaksi. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tapauksesta on kerrottu siten, että susi olisi purrut ihmistä.

Poliisi on ollut yhteydessä kyseiseen retkeilijään. Hän pitää havaintojensa perusteella varmana, että häntä ja hänen koiraansa purrut eläin ei ollut susi vaan niin sanottu villi- tai irtokoira. Hän kertoi, että tarina on jossain vaiheessa muun muassa sosiaalisessa mediassa muuttunut siten, että kyseessä olisi ollut susi. Hänelle ja koiralle oli aiheutunut puremista vain lieviä vammoja. Retkeilijän koira oli ollut tilanteessa kytkettynä. Irtokoira oli poistunut paikalta.

Juttuvinkki: Susilaumojen määrä kasvoi – kanta-arvion mukaan kasvua etenkin läntisessä Suomessa

Poliisi pitää retkeilijän kertomuksen perusteella erittäin todennäköisenä, että molemmat ilmoitetut elokuun tapaukset liittyvät samaan tilanteeseen. Kyseessä ovat niin sanotut päällekkäiset ilmoitukset, jotka ovat tulleet poliisille eri reittejä. Poliisilla ei myöskään ole syytä epäillä retkeilijän näkemystä siitä, mikä eläin häntä oli purrut.

Lokakuun tapauksessa oli kyse tilanteesta, jossa susi oli tappanut metsästyskoiran metsästystilanteessa. Inarin kunnan maataloussihteeri oli vastaanottanut ilmoituksen koiranomistajalta. Maataloussihteeri oli käynyt tarkastamassa koiran ja todennut sen suden tappamaksi.

Poliisin näkemys tapahtumista on, että elokuussa koira on purrut retkeilijää ja tämän koiraa, ja lokakuussa susi on tappanut metsästyskoiran. Kumpikaan tapahtuma ei aiheuta poliisille toimenpiteitä. Ihmistä kohti hyökänneistä koiraeläimistä ei ole tullut Sarmitunturin alueelta muita ilmoituksia.

Metsästyskoiran joutuminen suden tappamaksi on poliisin mukaan erittäin valitettava tapahtuma. Tällainen riski on kuitenkin aina olemassa, kun metsästyskoirat liikkuvat vapaana. Tämän hetken tietojen perusteella kyseessä on erämaa-alueella sattunut yksittäistapaus, josta ei ole aiheutunut vaaraa ihmisten hengelle tai terveydelle eikä huomattavaa vahinkoa omaisuudelle.

Kyseinen susiyksilö on ollut ihmisarka. Edellytyksiä poliisin määräykselle suden lopettamisesta ei siis ole. Mikäli susi aiheuttaa lisää omaisuusvahinkoja tappamalla esimerkiksi koti- tai tuotantoeläimiä, suden lopettaminen voi tulla kyseeseen pääsääntöisesti Suomen Riistakeskuksen päätöksellä silloin, kun poikkeusluvan kriteerit täyttyvät.

Havainnot ihmistä kohti hyökkäävistä koiraeläimistä tai taajama-alueella ja sen välittömässä läheisyydessä liikkuvista suurpedoista voi ilmoittaa hätäkeskukseen.

Lue myös: Susilauma hyökkäsi metsästyskoiran kimppuun – metsästäjä ampui yhden susista

Kommentoi Facebookissa