Susilauma hyökkäsi metsästyskoiran kimppuun – metsästäjä ampui yhden susista

Metsästysvuoden käynnistyttyä on erityisesti susireviirialueilla koiralla metsästävien hyvä ennakoida suden ja koiran kohtaamista.

Metsästysvuoden käynnistyttyä on erityisesti susireviirialueilla koiralla metsästävien hyvä ennakoida suden ja koiran kohtaamista. (Kuva Fotolia)

Poliisi ei voi määritellä sitä, milloin kyseessä on ollut rikoslain tarkoittama pakkotila.

METSÄSTYSRIKOS Oulun poliisille tuli lauantaina 10.10.2020 noin kello 11.30 ilmoitus, jossa kerrottiin, että metsästysseurueen jäsen oli ampunut hänen koiransa kimppuun hyökänneen suden Kuhmossa. Omistaja oli saapunut koiransa luokse ja nähnyt 6–8 suden raatelevan tätä, jolloin hän oli ampunut tilanteessa yhden varoituslaukauksen tuloksetta.

Tämän jälkeen hän oli ampunut susia kohti, jolloin yksi susista oli saanut luodista osuman ja kuollut. Muut sudet olivat lähteneet eri suuntiin. Hyökkäyksen kohteena ollut koira oli kuollut raateluvammoihin.

Juttuvinkki: Kolme sutta hyökkäsi ajokoiran kimppuun – suden ampunut metsästäjä joutui poliisitutkintaan

Poliisi on käynnistänyt asiassa esitutkinnan nimikkeellä törkeä metsästysrikos. Jos rauhoitettu susi tapetaan tai sitä haavoitetaan ja tilanteessa vedotaan pakkotilaan, poliisilla ei lainsäädännön mukaan ole muita vaihtoehtoja kuin tehdä asiasta rikosilmoitus ja suorittaa esitutkinta.

Poliisin tulee esitutkinnassa muun muassa selvittää, onko vaara ollut välitön ja pakottava sekä onko tehty teko ollut vaaran torjumiseksi tarpeellinen. Esitutkinnan jälkeen tapaus menee syyttäjän harkintaan. Poliisi esitutkintaviranomaisena ei voi määritellä sitä, milloin kyseessä on ollut rikoslain tarkoittama pakkotila.

Pakkotilaan liittyvän lainsäädännön lähtökohtana on se, että omaisuuttaan saa tällaisessa hyökkäystilanteessa puolustaa, kunhan pakkotilalainsäädännön edellytykset täyttyvät. Kyseisessä tilanteessa oikeudellisesti suojattu etu on koira ja vaaraa aiheuttaa rauhoitettu eläin, jota ei ilman perusteltua syytä ole lupaa tappaa.

Kuollut susi on poliisi hallussa ja se toimitetaan Luonnonvarakeskuksen tutkittavaksi.

Lue myös: Susi raateli metsästyskoiran – eläinlääkäri lopetti vaikeasti loukkaantuneen koiran

Kommentoi Facebookissa