Susijengillä lupaava saldo Japanista – historiaakin tehtiin

Suomen Susijengi taistelee paikasta koripallon 2022 EM-turnaukseen

Suomen Susijengi saavutti paikan koripallon 2022 EM-turnaukseen. (Kuva AOP)

Susijengi otti voiton Tokion olympiaturnaukseen valmistautuvasta Japanista. Koskaan aiemmin Suomi ei ollut Japania kyennyt koripallossa kukistamaan.

KORIPALLO Suomen miesten koripallomaajoukkue Susijengi käväisi tällä viikolla Japanissa Okinawalla pelaamassa harjoitusturnauksen. Parhaalla joukkueellaan Susijengi ei ollut liikkeellä, vaan peliaikaa annettiin nuoremmille pelaajille.

Suomi aloitti turnauksensa tappiolla. Belgia oli parempi koriluvuin 74-64.

Toisessa ottelussaan Suomi otti voiton. Susijengi kuritti Unkaria lukemin 89-72.

Turnausurakkansa Suomi päätti sunnuntaina voittoon. Tokion olympiakorikseen valmistautuva Japani hävisi noin 4000 katsojan edessä suomalaisille lukemin 71-76.

– Oli hienoa päästä pelaamaan pitkästä aikaa kunnon yleisön edessä. Päästiin peliin ihan hyvin mukaan heti alussa. Puolustus oli tänään avain voittoon, vaikka heitot eivät osuneetkaan ja vastaavasti Japanilla kolmoset tippuivat hyvin. Kentällä oli kaksi joukkuetta, jotka halusivat pitää kovaa tempoa yllä ja välillä peli menikin päästä päähän kiitettävää vauhtia, Susijengin apuvalmentaja Hanno Möttölä kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

Turnauksen kokonaisantia Möttölä piti hyvänä. Pelaajat saivat maajoukkuepaidassa tärkeää kokemusta.

– Todella arvokas kokemus tälle joukkueelle ja näille nuorille pelaajille. Olosuhteet ovat olleet mainiot. Kolme hyvää kansainvälistä peliä ja kruununa voitto kahden viikon päästä olympialaisissa pelaavasta Japanista, jolta puuttui vain kaksi pelaajaa, on kova suoritus nuorelta jengiltä, Möttölä sanoi.

Suomi otti historiansa ensimmäisen voittonsa Japanista miesten koripallossa. Aiemmin Suomi ja Japani olivat kohdanneet kahdesti. Ottelut 1964 ja 1986 päättyivät Japanin niukkoihin voittoihin.

Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann pääsi komeaan tasalukuun valmennettuaan miesten maajoukkuetta 300. ottelussaan. Dettmann on toiminut Suomen päävalmentajana 1992–1997 ja uudelleen vuodesta 2004 lähtien.

Ensi kertaa Dettmann valmensi Suomen EM-kisoihin jo 1995, mutta silloin Suomi sai lopputurnauksessa kunnolla köniinsä. Miesten koripallomaajoukkueen nousu parrasvaloihin tapahtui vasta 2010-luvulla, jolloin Dettmann johdatti Suomen neljään perättäiseen EM-turnaukseen, joissa kaikissa Suomi oli 16 parhaan joukossa.

Nyt Susijengi on kovien haasteiden edessä. 2010-luvun menestyspelaajat, kuten Petteri Koponen alkavat olla uransa ehtoolla ja uusia pelaajia pitäisi ajaa maajoukkueen avauskokoonpanoon sisään. Okinawan turnaus palveli tätä tarkoitusta hyvin.

Belgia ja Unkari ovat suunnilleen Suomen tasoisia koripallomaita. Japani hieman heikompi. Tulostasoa Okinawalta voi pitää ihan kelvollisena.

Susijengi pelaa seuraavaksi 3.-5. elokuuta Helsingin Mäkelänrinteen Urhea-hallin kotiturnauksessaan. Siellä vastaan asettuvat Tanska ja Viro.

Ensi vuonna Suomi on mukana EM-kisoissa. Alkulohkonsa Susijengi pelaa Prahassa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Koripallon olympiakarsinnoissa yllätyksiä – kultamitalisuosikista ei epäselvyyttä

Kommentoi Facebookissa