Susijengin räpellys paljasti karun faktan – Suomi yhä kauempana Euroopan huipputasosta

Takamies Sasu Salin oli Susijengin 2010-luvun menestyksen avainpelaajia.

Takamies Sasu Salin oli Susijengin 2010-luvun menestyksen avainpelaajia. (Kuva AOP)

Susijengin esitys tylyyn tappioon johtaneessa Serbia-ottelussa oli luvattoman heikko. Tulevaisuus herättää huolta.

KORIPALLO Ketään ei yllättänyt, että Serbia voitti Suomen koripallon EM-karsintaottelussa. Sen sijaan yllätti, miten ylivoimainen Serbia ottelussa oli.

Peli ratkesi lopullisesti jo kolmannella neljänneksellä, käytännössä jo ennen taukoa. Viimeinen neljännes olikin pelkkää pelailua. Voisi sanoa, että tappiolukemat 58-80 jopa imartelivat Suomen tasoa.

Suomalaiset heittivät alussa ohi. Tämä johtui itseluottamuksen puutteesta erinomaisesti puolustanutta maailmanluokan joukkuetta vastaan. Ja Serbialta puuttui jopa joukkueellinen huippupelaajia, kun Suomelta oli poissa vain pari huippumiestä, Lauri Markkanen ja Petteri Koponen, jotka olisivat voineet kompensoida tasoeroa.

– Mikähän siinä on? Meiltä puuttui itseluottamus. Kyllähän se näkyi siinä, kun muutamat ensimmäiset heitot menivät ohi, eikä noussut siitä. Se vaatii sen, että joku vähän nostattaa. Puolustettiin ihan hyvin jossain vaiheessa kanssa, mutta ei saatu silläkään herätettyä joukkuetta, kommentoi Euroopan huippusarjoissa marinoitunut kokenut takamies Sasu Salin.

Kolmoslinkona tunnettu Salin oli monesti isossa roolissa Susijengin 2010-luvun menestyksissä. Serbia-ottelussa hänen pistesaldonsa oli hämmästyttävästi pyöreä nolla.

– Ei mulla hirveästi heittoja ollutkaan. Kyllä olisi yhden tai kaksi voinut sisään tietysti laittaakin. Ehkä liian passiivisesti pelasin. Olisin vähän röyhkeämpi voinut olla, Salin kommentoi esitystään.

2010-luvulla Susijengin menestys perustui liikkuvuuteen, joka on modernin koripallon perusta. Kaukoheittotarkkuudellaan Suomi kompensoi puutteitaan, joita on ollut erityisesti kookkaissa korinaluspelaajissaan.

Ilman Salinin ja pelintekijäneron Petteri Koposen loistokkuutta Suomi ei olisi 2010-luvun EM-kisoissa kaatanut Ranskan, Kreikan, Slovenian tai Venäjän kaltaisia huippumaita. Huippuyksilöt ovat Suomella harvassa.

Koponen ei pelannut Serbiaa vastaan Euroliigan velvoitteidensa takia ja torstaina Espoossa se todellakin näkyi. Koripallo on joukkuepeli, mutta huipputaitava yksilö ratkaisee lajissa paljon.

Koponen on tuoreimpien tietojen mukaan jäämässä pois sunnuntaina Fribourgissa pelattavassa Sveitsi-ottelussa, mutta Suomen pitäisi nykytasollaan pystyä voittamaan Sveitsi ilman häntäkin. Paikan 2021 EM-kisoihin Suomi lunastanee kahdella voitolla Sveitsistä, joten rahat voi laittaa likoon sen puolesta, että Suomi menee kisoihin.

Koponen täyttää huhtikuussa 32 vuotta. Montaa vuotta hän ei ole maajoukkueessa enää mukana, tai ainakaan hän ei ole pitkään enää maailmanluokan tasolla, jolla voisi pitää Suomea pystyssä 35 minuuttia ottelua kohden.

Kun Koponen lopettaa, on häntä vaikea korvata. Uutta samantasoista pelintekijää ei vielä toistaiseksi ole ollut Suomen koriksessa näköpiirissä.

Päävalmentaja Henrik Dettmann on useasti pilkannut suomalaista pessimismiä, jossa kaikki möröt tuodaan uhkakuvina esille. J.K. Paasikiveä mukaillen tosiasioiden tunnustaminen on kuitenkin viisauden alku. Ainakaan vuoden 2023 MM-kisoihin Suomella ei ole nykytasollaan realistisia mahdollisuuksia, jos kaikki parhaat pelaajat eivät ole karsinnoissa käytettävissä.

Paikka vuoden 2025 EM-kisoihinkin voi olla kovan työn takana, jos uusia Koposia ei putkahda esille. Viime vuosina on toisteltu mantraa suomalaisen koripallon loistavasta pelaajakehityksestä, mutta urheiluhan on raakaa peliä ja todelliset tulokset mitataan kentällä.

Espoon areena oli torstaina täynnä. Susijengi-buumi elää vielä, mutta haaste suosion ylläpitämisessä on kova, jos menestystä ei tule.

Tuotteen markkinointikin on hölmön karsintajärjestelmän takia haastavaa. EM-karsinnoissa Susijengi pelaa seuraavan kerran Espoossa marraskuun lopulla Georgiaa vastaan. Ratkaiseva Sveitsi-ottelu pelataan Espoossa 2021 helmikuussa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Susijengiä vietiin kuin laskiämpäriä – ”Ei temput toimi, jos on paremmat vastustajat”

Kommentoi Facebookissa