Suuret kesätapahtumat sallitaan aikaisintaan elokuussa – koulujen avaamisesta päätetään ensi viikolla

Pääministeri Sanna Marin kertoi hallituksen viimeisimmistä linjauksista.

Pääministeri Sanna Marin kertoi hallituksen viimeisimmistä linjauksista. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Hallitus päivitti Suomen koronavirusstrategiaa ja rajoitustoimia on mahdollista purkaa asteittain.

KORONAVIRUS Hallitus on päivittänyt neuvottelussaan Suomen koronavirusstrategiaa taudin leviämisen estämiseksi kuultuaan asiantuntijoiden arviot koronatilanteesta. Hallituksen kertoo tavoitteena olevan yhä estää viruksen leviämistä yhteiskunnassa, turvata terveydenhuollon kantokyky ja suojella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä.

Hallitus arvioi, että epidemian etenemisen hillitsemisessä on Suomessa onnistuttu toistaiseksi hyvin. Sen vuoksi on mahdollista siirtyä asteittain ja hallitusti laajoista yhteiskunnallisista rajoitustoimista tartuntatautilain mukaiseen tehostettuun epidemian hallintaan. Kaikista rajoitustoimista ei voida kuitenkaan luopua kerralla, sillä tilanne on edelleen yhä vakava.

Suomen hybridistrategia nojaa rajoitustoimien hallitun purkamisen ohella testaa, jäljitä, eristä ja hoida -ajatteluun. Siinä laaja testaus, tehokas tunnistettujen tautitapausten ja -ketjujen jäljittäminen, sairastuneiden eristäminen sekä altistuneiden karanteeni estävät taudin etenemistä.

Hallitus linjasi, että yli 500 hengen yleisötilaisuuksien kieltoa on syytä jatkaa ainakin 31. heinäkuuta saakka. Aluehallintovirastot voivat tartuntatautilain perusteella kieltää yleisötilaisuudet korkeintaan kuukaudeksi kerrallaan. Loppukesän ja alkusyksyn tilaisuuksien osalta arviointi tehdään viimeistään kesäkuun alussa.

Valmisteluryhmä tekee esitykset varhaiskasvatuksen ja koulutuksen osalta niin, että päätökset rajoitustoimien jatkosta voidaan tehdä jo ennen toukokuun alkua. Tällöin koulutuksen järjestäjät ehtivät tarvittaessa varautua lähiopetuksen järjestämiseen.

Valtiosihteeri Martti Hetemäen johtama valmisteluryhmä tekee 1. toukokuuta mennessä suunnitelman rajoitustoimenpiteistä irtaantumiseksi oikea-aikaisesti ja siirtymiseksi kohti taudin etenemisen hillinnän seuraavaa vaihetta. Hallituksen neuvottelu asiasta järjestetään 3. toukokuuta.

Lue myös: Sanna Marin keskusteli YK:n pääsihteerin kanssa – Suomi tukee 30 miljoonalla koronaviruksen vastaisia globaaleja toimia

Kommentoi Facebookissa