Suurpetoja pelätään aiempaa enemmän – sutta pelottavampia ovat kuitenkin karhu ja punkki

Susi on suurpeto, joten varovaisuus on paikallaan.

Susi on suurpeto, joten varovaisuus on paikallaan. (Kuva Fotolia)

Tutkimus selvitti suomalaisten suhtautumista suurpetoihin ja niiden kohtaamiseen.

LUONTO Susi on tunteita herättävä suurpeto. Noin 35 prosenttia suomalaisista arvioi, että suden kohtaaminen pelottaisi heitä paljon. Vastaavasti karhua pelkää 44 prosenttia ja punkkeja 43 prosenttia suomalaisista.

Kansalaiskyselyssä täysi-ikäisiä suomalaisia pyydettiin arvioimaan erilaisia tunteita, joita eläinten kohtaaminen aiheuttaisi. Suurpedon näkeminen voi olla myös jännittävä elämys. Vastaajista 19 prosenttia arvioi, että suden näkeminen voisi olla sekä pelottavaa että kiehtovaa.

Suurpetopelko on yleistynyt ja voimistunut viimeisen viiden vuoden aikana. Myös muita eläimiä, kuten mäyrää, pelätään aiempaa enemmän. Kesäkuussa julkaistu suden kanta-arvio kertoi, että susikanta on runsastunut. Aiemmassa viidessä vuodessa susikannan koko ei ole merkittävästi muuttunut, mutta kanta on vahvistunut läntisessä Suomessa.

– Suurpedot herättävät kookkaina ja kulttuurihistoriaan jälkensä jättäneinä petoeläiminä monenlaisia tunteita. Myös omilla kokemuksilla ja tiedoilla on roolinsa. Susi saatetaan kokea voimakkaaksi, arvaamattomaksi, ihmisarkuutensa menettäneeksi tai vaaralliseksi. Susi tuntuu pelottavalta, jos ihminen kokee, ettei tilanne ole hallinnassa, kertoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Jani Pellikka.

Juttuvinkki: Karhukanta on kasvanut – Suomen metsissä on jopa 2500 kontiota

– Toisaalta käsitykset suden pariuskollisuudesta ja kiintymyksestä oman lauman jäseniin saatetaan nähdä piirteinä, joita arvostetaan myös ihmisten hyveinä.

Suhteutettuna väkilukuun voimakas suurpetopelko on yleisempää susireviireillä. Susia pelätään myös alueilla, joissa reviirejä ei ole. Määrällisesti eniten suurpetopelkoisia asuu taajamissa ja susireviirien ulkopuolella.

Ihmiset, jotka pitävät sutta arvaamattomana, pelkäävät sen kohtaamista muita enemmän. Suomalaisista 67 prosenttia uskoo, että susi voi menettää ihmisarkuutensa, jos sillä ei ole syytä pelätä.

– Vaikka suden läsnäolosta ollaan huolissaan, perheelliset arvioivat lapsille sutta suuremmiksi turvallisuusuhiksi esimerkiksi tieliikenteen, tapaturmat ja vieraat ihmiset, sanoo Pellikka.

– Metsässä vapaana oleville koirille susi koetaan uhaksi erityisesti vakituisten susireviirien alueilla.

Susi on suurpeto, joten varovaisuus on paikallaan. Suden käyttäytymisen ja oman alueen susireviirien tunteminen auttaa arvioimaan suteen liittyviä riskejä. Ihminen voi tietämättään houkutella suden pihapiiriin esimerkiksi ravinnolla.

Kyselyyn vastasi 2 000 suomalaista, jotka asuvat poronhoitoalueen eteläpuolella. Kyselytutkimuksen toteutti tammi-helmikuussa 2020 Bilendi Oy internet-paneelissaan SusiLIFE-hankkeen toimeksiannolla.

Hanke tuottaa tietoa ja työkaluja susien aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisemiseen yhteistyössä kotieläintilojen, koiran kanssa metsästävien ja muiden susialueiden asukkaiden kanssa.

Lue myös: Susilaumojen määrä kasvoi – kanta-arvion mukaan kasvua etenkin läntisessä Suomessa

Kommentoi Facebookissa