Syksyllä monen kalan sesonki on parhaimmillaan – miten olisi kuhaa ja kermamuhennettuja kasviksia?

Kotimaisen Kalan Ystävät -ryhmän toimintaa pyörittävä Leena Jääskeläinen on vannoutunut kuhan ystävä.

Kotimaisen Kalan Ystävät -ryhmän toimintaa pyörittävä Leena Jääskeläinen on vannoutunut kuhan ystävä. (Kuva Pro Kala)

Kalan kaveriksi kotimaisen kalan ystävät valitsevat usein jotakin maukasta ja perinteistä.

RUOKA Kotimaisen Kalan Ystävät -ryhmä kokoaa yhteen kalaa rakastavia ihmisiä. Muutaman kerran vuodessa kokoonnutaan yhteiseen pöytään nauttimaan kauden kalaherkuista. Syksyllä monen kalan sesonki on parhaimmillaan ja saatavuus hyvä.

– Arvostamme kala-alan ammattilaisten kovaa työtä, ja haluamme valinnoillamme osoittaa sille tukemme, kertoo toimintaa pyörittävä Leena Jääskeläinen.

Kalan ystävä saa kukin olla ryhmässä omalla tavallaan: yksi vannoo muikun nimeen, toinen silakan. Mitä kalan ystävät sitten suosittavat lautasille syys- ja talvikaudella?

Leena Jääskeläinen on vannoutunut kuhafileen ystävä. Samoin ovat hänen lapsenlapsensa, jotka jo tietävät odottaa hyvää, kun luvassa on kuhaa mummon ja papan tapaan.

– Ennen kypsennystä filee pyöritellään kananmunassa ja maustetussa korppujauhossa, sillä paneroituna kala säilyy mehukkaampana. Nahattomalle fileelle sopii myös hyvin uunikypsennys ilman panerointia, Jääskeläinen vinkkaa.

Kalan kaveriksi Jääskeläinen valitsee usein jotakin maukasta ja perinteistä, kuten perunasoseen ja juurekset. Sesongit näkyvät niin kalan kuin lisukkeidenkin valinnassa.

Joulu tarjoaa oivan tilaisuuden kokeilla kotikeittiössä uusia ja vanhoja kalareseptejä, mutta myös kaupasta löytyy valmiina monenlaisia joulukalaherkkuja tarjoamaa täydentämään.

– Joulukiireissä kannattaa ehdottomasti kääntyä suomalaisten kalanjalostajien puoleen. Siellä tehdään niin laadukasta jälkeä, ettei kaikkea tarvitse itse ruveta valmistamaan, Leena Jääskeläinen kehaisee.

Ohessa yksi kalanystävien herkullisista resepteistä!

Kermamuhennettuja kasviksia ja kuhaa

2 kpl kuha- tai ahvenfileitä

1 dl vehnäjauhoja

2 tl suolaa

voita tai margariinia

kirveliä

  1. 300 g kasvissuikaleita

1–2 dl kuohukermaa

tilliä

sitruunapippuria

Kierittele kalafileet vehnäjauho-suolaseoksessa. Paista fileitä rasvassa molemmin puolin miedolla lämmöllä pari minuuttia. Nosta fileet sivuun. Kaada pannuun kasvissuikaleet, kerma ja mausteet ja anna hautua kypsäksi. Nosta kalafileet kasvisten päälle, ripottele tilliä pinnalle. Anna hetken lämmetä. Tarjoile.

  • Lähde Pro Kala

Lue myös: Kotimaisen kalan ystävien talvikauden kalatärppejä – paistetut silakat etikkaliemessä

Kommentoi Facebookissa