Tampereella todettu kaksi tuhkarokkotapausta – tartunnat saatu seurakunnan messussa

Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet.

Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet. (Kuvituskuva Fotolia)

Tartunnan lähde on ollut rokottamaton henkilö, joka on saanut tartunnan ulkomailta.

TERVEYS Tampereella on todettu kaksi aikuisen henkilön tuhkarokkotapausta tällä viikolla. He eivät tartuta tautia eteenpäin, koska molemmat ovat rokotettuja. Sairastuneet ovat hyväkuntoisia ja kotihoidossa.

Sairaanhoitopiirin selvitysten perusteella tartunnat on saatu Pyhän Ristin seurakunnan messussa 25.11.2018. Tartunnan lähde on ollut rokottamaton henkilö, joka on saanut tartunnan ulkomailta. Uusia tautitapauksia voi ilmetä vielä kuluvan viikon loppuun, todennäköisesti 16.12.2018 mennessä.

Tuhkarokkoon sairastuneella on ensin korkea kuume ja hengitystieoireita. Silmät ovat usein valonarat. Ihottuma alkaa 3–5 vuorokauden kuluttua ja kestää runsaan viikon. Ihottuma alkaa yleensä ensin korvien takaa, leviää kasvoihin ja vartalolle. Rokottamaton tuhkarokkoon sairastunut on tartuttava neljä vuorokautta ennen ihottumaa ja neljä vuorokautta ihottuman puhkeamisen jälkeen.

Rokotetun henkilön tuhkarokkotartunnat eivät ole yleisiä, mutta vahvassa altistustilanteessa mahdollisia. Rokotetun oireet ovat lievempiä kuin rokottamattoman eivätkä he tartuta tautia eteenpäin. Rokotus myös suojaa vakavilta jälkitaudeilta.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri neuvoo, mikäli olet osallistunut seurakunnan messuun ja sinulla on tai tulee tuhkarokkoon viittaavia oireita etkä ole saanut MPR-rokotetta tuhkarokkoa vastaan, ota yhteyttä tilanteen arvioimiseksi puhelimitse Acutaan 03 311 65333 tai lasten päivystykseen 03 311 63345.

Mikäli olet osallistunut seurakunnan messuun 25.11.2018, olet terve, eikä sinulla ole MPR-rokotuksen tai sairastetun taudin antamaa suojaa, ota puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseesi MPR-rokotteen saamiseksi.

Lue myös: MPR-rokote suojaa tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan – sen ovat saaneet lähes kaikki lapset

Kommentoi Facebookissa