Tanska EM-futiksen välieriin – tuomarivirhe auttoi

Tanska eteni EM-futiksen välieriin voitettuaan Bakussa Tshekin 2-1

Tanska eteni EM-futiksen välieriin voitettuaan Bakussa Tshekin 2-1.(Kuva Matthew Lewis/ UEFA)

Tanska voitti Tshekin EM-kisojen puolivälieräottelussa Bakussa maalein 2-1.

JALKAPALLO Tanska kukisti jalkapallon EM-kisojen puolivälieräottelussa Tshekin maalein 2-1 ja eteni välieriin. Tanska johti peliä jo 2-0, mutta Tshekki laittoi toisella puoliajalla tanskalaiset todella koville.

– Aloitimme pelin hienosti. Teimme, mitä halusimme. Toisella puoliajalla oli vähän vaikeampaa. He tekivät muutoksia ja laittoivat kaiken peliin. Tämä oli sellainen peli, kuin odotimme. Vaikea peli. Meillä oli toisella puoliajalla tilaa, mutta emme saaneet pitkiä syöttöjä perille. Tshekille iso tunnustus, summasi Tanskan päävalmentaja Kasper Hjulmand ottelun.

Tanska sai avausmaalinsa kulmapotkusta, joka tuli tuomarivirheestä. Thomas Delaneyn viimeistely erikoistilanteesta oli kuitenkin nerokkaan kuvion tulos.

– Olemme työstäneet niitä paljon. En halua kertoa liikaa kuitenkaan. Sellaisessa tilanteessa pelaaja viimeistelee, kun pääsee vapaaksi. Se tilanne oli hyvin pelattu. Hieno alku pelille, totesi Hjulmand avausmaalista.

Hjulmand korostaa, ettei Tanska halunnut joutua puolustamaan niin paljon, kuin lopulta joutui. Hänen mukaansa tapahtunut johtui Tshekin vahvuudesta.

– Haluamme hyökätä. Haluamme mennä eteenpäin ja puolustaa nopeasti. Olen käyttänyt paljon vaihtoja, jotta pelimme pysyisi nopeana. Tshekki pakotti meidät tänään puolustamaan enemmän, mutta olen ylpeä siitä, miten olemme pelanneet.

Ottelu pelattiin kaukaisessa Bakussa. Parisensataa tanskalaisfania matkusti paikan päälle, mistä Hjulmand oli iloinen.

– Olen kiitollinen. He varasivat liput, vaikka joutuisivat karanteeniin Tanskassa. Meillä olisi varmasti ollut tuhansia faneja täällä, jos olisi ollut mahdollista. Mutta jälleen tuntui siltä, että tämä olisi meidän stadionimme. Saimme paljon energiaa kannustuksesta. Toivon, että tuhansia faneja tulisi Englantiin välieräotteluun.

Hjulmand korostaa vain voiton merkitsevän, vaikka Tanska ei parasta peliään pelannutkaan.

– Joskus on voitettava pelit tällä tavalla. Olen ylpeä, että olemme päässeet välieriin EM-kisoissa. Kannustus on ollut niin tärkeää meille ja nyt annoimme jotain takaisin. Ihmiset juhlivat Tanskassa paljon.

Tshekki ylitti odotukset

Tshekin jalkapallomaajoukkueen hieno EM-turnaus päättyi siis Tanska-otteluun. Tshekki pelasi jälleen hyvän ottelun, mutta tasoitusmaaliin asti ote ei riittänyt.

– Olemme pettyneitä. Oli kyyneleitä. Ei ollut helppo turnaus, kun olimme koko ajan kuplassa, mutta olen ylpeä, kuinka pojat reagoivat ja pelasivat. Taistelimme loppuun saakka, halusimme tasoittaa, mutta emme onnistuneet. Mutta uskon, että meistä ollaan ylpeitä Tshekissä, kommentoi Tshekin päävalmentaja Jaroslav Silhavy.

Silhavy korosti, että Tanskan aikaisella avausmaalilla oli paljon merkitystä.

– Tiesimme, että pitäisi pelata hyvin kurinalaisesti ja pitäisi antaa itsestään 110 prosenttia. Tanska sai aikaisen avausmaalin ja se muutti peliä. Pienet asiat ratkaisevat, hän sanoi.

Tanska sai avausmaalinsa kulmapotkutilanteesta. Tosin kulmapotkutuomio oli väärä. Silhavyn mukaan Tanskan maali ei johtunut kuitenkaan Tshekin joukkueen keskittymisen herpaantumisesta.

– Olen pettynyt jokaisesta maalista, jonka päästämme. Se tuomio oli tuomarivirhe. Mutta tämä on jalkapalloa. Se virhe muutti pelin kulkua oleellisesti. Mutta ei se virhe ollut sen väärän tuomion syytä. Virhe erikoistilanteessa ei ollut mielestäni keskittymisen puutetta, hän sanoi.

Toisen puoliajan alkupuolella Tshekillä oli useita maalipaikkoja. Turnauksen maalipörssin kärkeen noussut Patrik Schick kavensikin 1-2:een.

– Olimme kahden maalin takaa-ajoasemassa, joten piti tehdä jotain. Tein kaksi vaihtoa. Loimme paremmin hyökkäyspeliä, teimme maalin, mutta emme valitettavasti saaneet tasoitusta. Vastustaja pääsi peliin paremmin mukaan. Meillä oli neljä hyökkääjää ja vain kaksi puhdasta puolustajaa. Laitoimme kaiken peliin, mutta vastustaja oli vahva ja pystyi sementoimaan puolustuksensa, totesi Silhavy ratkaisuistaan.

Silhavy korostaa, että puolivälieräpaikka oli jo enemmän, kuin Tshekiltä turnauksessa odotettiin.

– Kaikki pelaajat pystyivät parhaaseen esitykseensä, mutta tämä peli olisi ollut voitettavissa. Mutta jo puolivälieräpaikka itsessään oli hieno asia Tshekin jalkapallolle ja enemmän kuin meiltä odotettiin. Olimme yhtenäinen joukkue ja se auttoi meidät näin pitkälle. Minulle henkilökohtaisesti tämä oli hieno menestys, hän totesi.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Italia päätti Belgian voittoputken ja eteni välieriin Espanjaa vastaan

Kommentoi Facebookissa