Tasavallan presidentti Sauli Niinistö – ”Koiviston perinnöstä on ollut hyvä jatkaa”

Mauno Henrik Koivisto 25.11.1923 – 12.5.2017.

Mauno Henrik Koivisto 25.11.1923 – 12.5.2017. (Kuva Tasavallan presidentin kanslia)

Suomalaiset ovat esittäneet surunvalittelunsa presidentti Mauno Koiviston kuoleman johdosta.

PRESIDENTTI Myöhään eilen illalla Tasavallan presidentin kanslia ilmoitti suruviestin presidentti Mauno Koiviston nukkumisesta pois 93-vuotiaana. Päivän Lehden artikkelin voit lukea tästä.

Ensimmäisenä osanottonsa ilmaisi presidentti Sauli Niinistö. Lausunnossaan Niinistö kuvasi yhden aikakauden vaihtuneen.

”Mauno Koiviston mukana Suomen poliittisesta elämästä poistui lopullisesti se sukupolvi, joka osallistui sotiin ja niiden jälkeiseen jälleenrakennukseen ja oli avainpaikoilla ohjaamassa Suomen nykyisen menestyksen ja hyvinvoinnin tielle.”

Niinistö toteaa, että Koiviston nousu vaatimattomiin kotioloihin syntyneestä nuorukaisesta yliopisto-opettajaksi, pankinjohtajaksi ja lopulta valtakunnan politiikan huipulle on vertaansa hakeva suomalainen menestystarina.

”Pitkäaikaisena tasavallan presidenttinä Mauno Koivisto jätti pysyvät jälkensä ja oppinsa valtiolliseen järjestelmäämme sekä ulkopoliittiseen linjaamme. Koivisto oli vannoutunut demokraatti ja parlamentaarisen politiikan kannattaja. Hän oli myös tietorikas ja arvostettu kansainvälinen keskustelukumppani.”

Tasavallan presidentti kertoo tuntevansa suurta kiitollisuutta Koiviston pitkästä ja vaikuttavasta elämäntyöstä Suomen hyväksi.

”Mauno Koivisto jätti presidenttinä perinnön, josta minun ja edeltäjieni on ollut hyvä jatkaa.”

Suruliputus valtion virastoissa

Presidentti Tarja Halonen nosti omassa sosiaalisen median kirjoituksessaan esiin Koiviston vieneen Suomea kohti eurooppalaisuutta.

”Presidentti Mauno Koivisto lujitti kansanvaltaa. Hän ohjasi maamme Euroopan neuvostoon ja Euroopan unioniin.”

Pääministeri Juha Sipilä esitti osanottonsa omaisille ja läheisille valtioneuvoston puolesta.

”Presidentti Koivisto oli ainutlaatuinen yhdistelmä talouden ja ulkopolitiikan asiantuntijaa. Hänen Venäjä-tuntemuksensa haki vertaistaan. Symboliikkaa liittyy siihenkin, että Koivisto kuoli Snellmanin päivänä, suomalaisuuden päivänä.”

Pääministeri kuvaa Koiviston olevan malliesimerkki modernin Suomen pojilleen ja tytöilleen luomista mahdollisuuksista.

”Laivapuusepän lahjakas poika hankki itselleen korkeimman akateemisen koulutuksen, tohtorin tutkinnon, ja eteni hyvin vaativiin tehtäviin suomalaisessa yhteiskunnassa, lopulta tasavallan presidentiksi asti. Hän oli oman onnensa seppä, joka joutui ottamaan vastuuta itsestään ja perheestään jo kymmenvuotiaana äidin kuoleman jälkeen.”

Valtion virastot ja laitokset suruliputtavat lauantaina 13. toukokuuta presidentti Mauno Koiviston kuoleman johdosta. Koko maan toivotaan yhtyvän liputukseen. Suruliputus alkaa klo 8 ja päättyy klo 21.

Kommentoi Facebookissa