Tässä ovat Sankarikoirat – pelastavat hengenvaarasta, reagoivat sairauskohtauksiin ja löytävät eksyneitä

Novascotiannoutaja Sera löysi lumeen tuupertuneen tytön.

Novascotiannoutaja Sera löysi lumeen tuupertuneen tytön. (Kuva Kennelliitto)

Suomen Kennelliitto palkitsee 18 sankarikoiraa ihmishenkien pelastamisesta.

SANKARIKOIRAT Suomen Kennelliitto myöntää vuonna 2018 Sankarikoiran arvon 18 koiralle. Lisäksi 11 koiraa saa kunniamaininnan tekemästään urotyöstä. Sankarikoiran arvon voi saada koira, joka on vaikuttanut merkittävästi siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut.

Sankarikoiran arvon saavat tänä vuonna labradorinnoutaja Aku, bokseri Alli, saksanpaimenkoira Brada, amerikanstaffordshirenterrieri Camo, saksanpaimenkoira Edi, monirotuinen Hessu, jämtlanninpystykorva Iska, pitkäkarvainen hollanninpaimenkoira Kaida, monirotuinen Lassi,kääpiösnautseri Lennart, lyhytkarvainen chihuahua Lily, keskikokoinen villakoira Milo, suomenpystykorva Piitu, novascotiannoutaja Sera, kultainennoutaja Soni, boerboel Sumo, jackrusselinterrieri Täplä ja isovillakoira Turre.

Kunniamaininnalla palkitaan sileäkarvainen kettuterrieri Hertta, lyhytkarvainen saksanseisoja Jussa, whippet Kössi, espanjanvesikoira Lili, schipperke Mykkä, ceskyterrieri Onni, monirotuinen Siru, chihuahua Taika, monirotuinen Tiipero, berninpaimenkoira Viljo-Valdemar ja monirotuinen Ykä.

– Kennelliitolla on taas ilo palkita sankarikoiria, joita on tänäkin vuonna useita. Tänäkin vuonna sankarikoirien tarinat osoittavat, kuinka monilla eri tavoilla koira voi auttaa ihmistä. Tällaiset positiiviset viestit koirien ja ihmisten hyvästä suhteesta ovat enemmän kuin tervetulleita, toteaa Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Kennelliiton hallitus otti käyttöön Sankarikoira-arvonimen ensimmäisen kerran vuonna 1997. Sankarikoira on Kennelliiton rekisteröimä tavaramerkki. Eniten Sankarikoiran arvoja on tänä vuonna myönnetty koirille, jotka löysivät apua tarvitsevan ihmisen. Koirat myös hakivat apua tilanteissa, joissa oli hengenvaara.

Koirat pelastivat ihmishenkiä varoittamalla sairaskohtauksista ja hengenvaarallisista tilanteista kuten tulipalosta, räjähdyksestä tai häkämyrkytyksestä. Ne myös puolustivat ihmisiä eri tilanteissa ja auttoivat pelastamaan ihmisiä hukkumiselta. Palkituissa koirissa on tänä vuonna mukana myös poliisin virkakoira.

Kennelliitto palkitsee Sankarikoirat Koiramessut-tapahtumassa sunnuntaina 16. joulukuuta Messukeskuksessa Helsingissä. Seuraavassa lyhyet tarinat palkittavista Sankarikoirista.

Koirat pelastivat hengenvaarallisista tilanteista

Monirotuinen Lassi huomasi katon romahtamisen aiheuttaman vaaran. Heinäkuussa 2018 perheen nukkuessa kuului hiljainen pamahdusääni. Lassi oli perheen koirista ainut, joka reagoi ääneen, ja hyppäsi emännän sängylle. Pian Lassi alkoi haukkua raivokkaasti, eikä lopettanut emännän yrityksistä huolimatta. Tämän oli pakko nousta ylös ja mennä tarkistamaan asia. Hän meni olohuoneeseen ja näki, että katto oli romahtamaisillaan sohvalla nukkuvan miehensä päälle. Omistaja tajusi, ettei ollut montaa minuuttia aikaa, ennen kuin rakenteet antaisivat periksi ja koko katto romahtaisi. Hän herätti koko perheen ja he siirsivät lapset turvaan. Lassin ansiosta ehdittiin toimia ajoissa.

Chihuahua Lily haki apua tukehtumassa olevalle.
Chihuahua Lily haki apua tukehtumassa olevalle. (Kuva Kennelliitto)

Chihuahua Lily haki apua tukehtumassa olevalle. Huhtikuussa 2018 Lilyn emäntä oli kotona syömässä iltapalaa. Hänen miehensä oli jo mennyt nukkumaan. Emäntä söi leipää eikä yhtäkkiä saanut enää henkeä. Hän ei päässyt liikkumaan, ei huutamaan, eikä toimimaan. Lily huomasi tilanteen ja juoksi makuuhuoneeseen kovasti haukkuen. Lily sai toiminnallaan isäntänsä hereille. Mies yritti auttaa tukehtuvaa vaimoaan napauttamalla häntä lapaluiden väliin useamman kerran voimalla. Mies soitti hätänumeroon ja tilanne saatiin hoidettua. Lilyn ansiosta tukehtumisvaarassa oleva pelastui.

Suomenpystykorva Piitu puolusti omistajaansa sekä omistajan tytärtä karhulta.
Suomenpystykorva Piitu puolusti omistajaansa sekä omistajan tytärtä karhulta. (Kuva Kennelliitto)

Suomenpystykorva Piitu puolusti omistajaansa sekä omistajan tytärtä karhulta. Syksyisenä sunnuntaina 2017 Piitun omistaja lähti tyttärensä ja koiransa kanssa lintumetsälle. Kun he olivat palaamassa autolle, karhu juoksi täyttä vauhtia heitä kohti. Piitu säntäsi karhun eteen ja aloitti ärhäkän haukun puolustaakseen omistajaansa ja tytärtä. Karhu teki käännöksen koiran edessä ja pujahti kuusikkoon Piitun saattelemana. Rohkean Piitun ansiosta karhu lähti tiehensä.

Boerboel Sumo auttoi estämään lämminvesivaraajan räjähtämisen. Tammikuussa 2018, kun Sumon perhe oli käymässä nukkumaan, koira oli levoton ja sitä komennettiin olemaan hiljaa. Aamuyöllä Sumo herätti perheen haukkumalla ja hyppimällä sänkyyn heidän päällensä niin, että perheen oli pakko nousta katsomaan, mistä on kyse. Lämminvesivaraaja oli ylikuumentunut, ja paine patteriverkossa oli todella kova. Paine sai koko talon tärisemään. Perheen isä syöksyi autotalliin, missä varaaja on, ja otti siitä virrat pois. Varaajan räjähtäminen oli ollut minuuteista kiinni. Suuri varaaja olisi räjähtäessään ampunut taivaalle tiilisen autotallin sekä osan talosta. Sumon ansiosta räjähdys saatiin estettyä.

Jackrussellinterrieri Täplä auttoi pelastamaan lietesäiliöön pudonneen pojan. Toukokuussa 2018 Täplän omistajien 6-vuotias poika oli lähtenyt perheen talosta maatilalle peltojen poikki, vaikka normaalisti tätä reittiä ei käytetä lasten kanssa. Pellon läheisyydessä sijaitsee kaksi lietesäiliötä, joiden aidat olivat auki sekoitusta varten. Poika oli pudonnut säiliöön ja hänet pelasti perheen alle 1-vuotias jackrussellinterrieri Täplä. Täplän hätääntynyt käytös lietesäiliön reunalla herätti maatilan työntekijän huomion. Hän pysäytti traktorin ja onnistui nostamaan jo korviin asti uponneen pojan lietesäiliöstä. Pojan menehtyminen oli todella lähellä. Onneksi Täplä oli paikalla ilmoittamassa tilanteesta.

Koirat pelastivat tulipalolta ja häkämyrkytykseltä

Saksanpaimenkoira Brada pelasti omistajansa häkämyrkytykseltä.
Saksanpaimenkoira Brada pelasti omistajansa häkämyrkytykseltä. (Kuva Kennelliitto)

Saksanpaimenkoira Brada pelasti omistajansa häkämyrkytykseltä. Tammikuussa 2018 Brada herätti omistajansa murinalla ja haukunnalla. Omistajat eivät tienneet, että jotain oli vialla, ennen kuin koira herätti heidät. Talon terassi oli liekeissä ja tuli pyrki sisään. Omistaja arvelee, että ellei Brada olisi saanut omistajiaan hereille, he olisivat todennäköisesti menehtyneet häkämyrkytykseen.

Monirotuinen Hessu huomasi tulipalon. Lokakuussa 2017 Hessun omistaja oli lupautunut hoitamaan ja kuntouttamaan veljeään viikoksi muiden perheenjäsenten lomaillessa. Öisin Hessulla oli tapana nukkua veljen vierellä, ja jos veli heräsi, myös Hessu reagoi. Poislähtöä edeltävänä päivänä mökin uunia piti lämmittää ennen ulos lähtöä ja veli ryhtyi toimeen. Hessun omistaja lähti saunalle, kun jonkin ajan kuluttua hän kuuli, kun Hessu haukkui vaativasti. Mökin ovesta tuprusi paksua savua, veli yritti sammuttaa tulta. Vaatteet uunin vierellä naulakossa ja kengät lattialla olivat jo tulessa. Veli on liikkeissään hidas sairaudesta johtuen. Onneksi Hessu ilmoitti tilanteesta ja lähellä oli vettä, niin tulipalo saatiin sammumaan.

Koirat reagoivat sairauskohtauksiin

Bokseri Alli varoitti epilepsiakohtauksesta.
Bokseri Alli varoitti epilepsiakohtauksesta. (Kuva Kennelliitto)

Bokseri Alli varoitti epilepsiakohtauksesta. Maaliskuussa 2018 Allin omistajan perhe heräsi Allin matalaan murinaan. Omistaja meni katsomaan, mikä on hätänä. Alli istui koiraporttiin nojaten oudon näköisenä ja se jatkoi murinaa. Omistaja avasi portin ja kysyi mikä on hätänä. Silloin Alli lähti perheen pojan huoneen ovelle, työnsi sitä kuonollaan ja yritti vielä tassulla työntää ovea auki. Omistaja avasi huoneen oven, samalla hän näki poikansa kouristelevan rajusti. Tämä oli pojan ensimmäinen rajumpi epilepsiakohtaus. Allin omistaja huusi miehensä apuun. Yksin ollessaan poika olisi voinut loukata itsensä ja tukehtua. Allin ansiosta ambulanssi saatiin nopeasti paikalle ja poika toimitettua sairaalaan.

Villakoira Milo haki apua omistajansa saatua epilepsiakohtauksen.
Villakoira Milo haki apua omistajansa saatua epilepsiakohtauksen. (Kuva Kennelliitto)

Villakoira Milo haki apua omistajansa saatua epilepsiakohtauksen. Milon emäntä on jo vuosikymmeniä kärsinyt pahoista epilepsiakohtauksista. Eräänä kesäpäivänä Milo vahti emäntäänsä tavallista enemmän, eikä suostunut jättämään tätä yksin. Milon emäntä päätti kuitenkin mennä pihalle keräämään marjoja, kun hän sai pahan epilepsiakohtauksen ja kaatui marjapensaaseen.  Milo tiesi isännän olevan sisällä, ja se yritti juosta takaovesta sisään. Ovi oli kiinni, ja Milo osasi juosta talon toiselle puolelle etuovelle, joka sattuikin olemaan auki. Milo juoksi isännän luokse haukkuen. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Milo käyttäytyi näin, joten isäntä päätti mennä tarkistamaan vaimonsa vointia. Hän löysi epilepsiakohtauksen saaneen vaimonsa ja auttoi tämän sisälle. Ensiapu soitettiin paikalle varmistukseksi. Milo kuoli 14-vuotiaana joulukuussa 2017.

Koirat löysivät eksyneitä tai apua tarvitsevia

Labradorinnoutaja Aku löysi maassa makaavan miehen.
Labradorinnoutaja Aku löysi maassa makaavan miehen. (Kuva Kennelliitto)

Labradorinnoutaja Aku löysi maassa makaavan miehen. Marraskuussa 2012 Akun omistaja oli koiransa kanssa lenkillä yöllä. Normaalisti Aku oli vapaana, mutta tällä kertaa kytkettynä. Koira alkoi riuhtoa remmissä, ja omistaja päästi sen vapaaksi. Aku katosi saman tien pyörätieltä metsään. Omistaja epäili koiran lähteneen jäniksen perään ja löysi Akun nuolemasta tajuttomana makaavan nuoren miehen naamaa. Hetken herättelyn jälkeen mies heräsi. Mies oli kaatunut pusikkoon. Tieltä oli mahdotonta nähdä pimeään ryteikköön, ja kello oli jo niin paljon, että liikettä hiljaisella alueella olisi tuskin ollut. Ilman Akua mies olisi jäänyt löytämättä. Tilanteessa olisi voinut käydä todella huonosti, sillä pakkasta oli liki 20 astetta. Aku menehtyi tammikuussa 2017.

Amerikanstaffordshirenterrieri Camo löysi maassa makaavan miehen.
Amerikanstaffordshirenterrieri Camo löysi maassa makaavan miehen. (Kuva Kennelliitto)

Amerikanstaffordshirenterrieri Camo löysi maassa makaavan miehen. Lokakuussa 2017 Camo oli kotona omistajansa kanssa, kun se alkoi vetää eteisessä kovasti kohti tuulikaappia, ulista ja haukkua. Samalla kun omistaja avasi ulko-oven, Camo lähti vetämään aitaa kohti. Omistaja meni lähemmäs ja huomasi, että tiellä lojui ruokaostoksia. Samalla alkoi kuulua vaikerrusta ja hän huomasi, että tiellä makasi iäkäs mies. Pyörä oli kaatunut miehen päälle, ja myös ostoskassit olivat hänen päällään. Apuun tuli muitakin ja mies virkosi. Ambulanssi saatiin paikalle ja heikkokuntoinen mies vietiin hoitoon. Omistaja hämmästelee sitä, miten voimakkaasti Camo oli reagoinut tilanteeseen, sillä hän ei itse ollut kuullut mitään.

Saksanpaimenkoira Edi löysi miehen vedestä. Edi on poliisin virkakoira. Syyskuussa 2017 Juvalla oli kadonnut muistisairas 62-vuotias mies kotoaan. Poliisi lähti etsimään häntä Edi apunaan. Läheistä maastoaluetta tarkastettaessa Edi nosti kuononsa pystyyn ja lähti vetämään voimakkaasti kohti jokea. Jyrkällä joentörmällä Edi jatkoi veden suuntaan, ja silloin pinnan alta näkyi vaatetusta. Miehen koko vartalo oli veden alla ja hän piteli kiinni kivestä. Edin hienon toiminnan ansiosta mies löydettiin. Mies yski reilusti vettä ylös nostettaessa. Sairaankuljetus saapui toimittamaan alilämpöisen miehen sairaalan teho-osastolle. Edin ansiosta mies löytyi ja sai nopeasti apua.

Jämtlanninpystykorva Iska havaitsi veden varassa olevan miehen.
Jämtlanninpystykorva Iska havaitsi veden varassa olevan miehen. (Kuva Kennelliitto)

Jämtlanninpystykorva Iska havaitsi veden varassa olevan miehen. Marraskuussa 2017 Iskan omistaja oli pyöräilemässä koiransa kanssa. Kaupan vieressä virtaa joki, jonka pohjalle on mahdotonta nähdä pimeällä. Yhtäkkiä Iska alkoi vetää kovasti joelle päin. Omistaja katsoi otsalampulla jokeen, ja huomasi miehen makaamassa veden varassa. Omistaja ei saanut nostettua velttoa, mutta tajuissaan olevaa miestä vedestä kovan virtauksen vuoksi. Kauppa oli jo sulkemassa oviaan, kun Iskan omistaja huusi apua. Avuksi saapuivat kauppias ja kaupan asiakas. Ambulanssi tuli paikalle ja vei kylmettyneen miehen sairaalaan. Hengenvaarassa ollut henkilö on iäkäs mies, joka oli mennyt laittamaan katiskoita jokeen. Ellei Iska olisi vetänyt omistajaa joelle, mies olisi todennäköisesti paleltunut tai hukkunut jokeen.

Hollanninpaimenkoira Kaida löysi pahasti kylmettyneen tajuttoman pojan.
Hollanninpaimenkoira Kaida löysi pahasti kylmettyneen tajuttoman pojan. (Kuva Kennelliitto)

Hollanninpaimenkoira Kaida löysi pahasti kylmettyneen tajuttoman pojan. Marraskuussa 2017 Kaidan omistaja oli koiransa kanssa aamulenkillä, kun Kaida yhtäkkiä pysähtyi, sen koko olemus terävöityi ja koira antoi ilmaisuhaukun. Kaida lähti vetämään omistajaa polun reunaan, josta jyrkästä rinteestä pensaiden keskeltä hän löysi kylmettyneen ja tajuttoman pojan. Poika oli ilman ulkovaatteita ja kaikki vaatteet märkänä. Pojan päälle oli satanut ohut kerros lunta. Poika oli tajuton, hypoterminen, eikä aluksi vastannut ärsykkeisiin. Kaidan omistaja sai pojan kuitenkin herättelyn jälkeen virkoamaan, ja nosti hänet polulle. Tämän jälkeen hän piti poikaa hereillä siihen saakka, että ambulanssi ja pelastushelikopteri saapuivat paikalle. Kaidan määrätietoisen toiminnan ansiosta poika sai apua.

Kääpiösnautseri Lennart pelasti pahasti kylmettyneen miehen.
Kääpiösnautseri Lennart pelasti pahasti kylmettyneen miehen. (Kuva Kennelliitto)

Kääpiösnautseri Lennart pelasti pahasti kylmettyneen miehen. Tammikuussa 2018 kylmänä pakkasyönä Lennart tuli herättämään omistajaansa. Noin neljän jälkeen yöllä hän heräsi uudelleen Lennartin herättelyyn ja yritti jälleen komentaa koiraa olemaan hiljaa. Samassa hän kuuli, kuinka joku yritti avata ulko-ovea, jossa ei ole ovikelloa. Omistaja herätti miehensä, joka lähti alakertaan tarkistamaan, mistä oli kyse. Pakkasta oli toistakymmentä astetta. Talon pihalla makasi lumihangessa naapurimies. Vaimo soitti ambulanssin ja mies varovasti peitteli ja jututti pahoin kylmettynyttä. Miehen ruumiinlämpötila oli 34 astetta, ja hänellä oli hypotermia. Mies ei ollut löytänyt kotiin, ja oli pukeutunut sisävaatteisiin sekä liikkeellä ilman toista kenkää. Lennartin toiminnan ansiosta mies saatiin pelastettua ulkoa kylmästä.

Novascotiannoutaja Sera löysi lumeen tuupertuneen tytön. Tammikuussa 2016 Sera oli lenkillä ja kauppareissulla omistajansa kanssa. Sera osoitti kiinnostuksensa jo menomatkalla tiettyä lumikinosta kohtaan. Paluumatkalla koira ei päästänyt omistajaansa kulkemaan paikan ohi. Kun Sera pääsi lumivallin yli, se alkoi vinkua ja haukkua hurjasti. Omistaja järkyttyi nähdessään hangessa makaavan nuoren naisen sinertävät sormet ja jalat. Hätäkeskukseen soitettuaan hän yritti herätellä tyttöä, mutta ei saanut tätä kuitenkaan täysin hereille. Ambulanssi tuli paikalle melko nopeasti ja otti tytön kyytiin. Lumihankeen kaatuneella nuorella naisella oli säätilaan nähden kevyt vaatetus ja tilanteessa olisi voinut käydä todella huonosti ilman Seran erinomaista toimintaa.

Kultainennoutaja Soni löysi tajuttoman ihmisen.
Kultainennoutaja Soni löysi tajuttoman ihmisen. (Kuva Kennelliitto)

Kultainennoutaja Soni löysi tajuttoman ihmisen. Joulukuussa 2016 Sonin omistaja oli poikaystävänsä ja koirien kanssa iltalenkillä. Tällä kertaa Soni pysähtyi määrätietoisesti kesken matkan. Kännykän valolla he yrittivät nähdä, mitä Soni tuijottaa. Sitten Sonin omistaja näki irti olevan koiran ja pelokas koira saatiin lopulta kiinni. Hätäkeskuksesta kerrottiin, että alueella oli ilmoitettu kadonneiksi kaksi koiraa. Soni tuijotti edelleen samaan suuntaan. Omistaja otti taskulampun ja hetken päästä valoon osui toiset silmät ja toinenkin koira löytyi. Toinen koira oli hihnastaan kiinni tajuttomassa ihmisessä. Sonin omistaja soitti paikalle ambulanssin. Tajuton henkilö oli maannut luultavasti jo tunteja pakkasessa yötä vasten. Sonin ansiosta hänet löydettiin ja hän sai apua.

Isovillakoira Turre löysi pimeään metsään tuupertuneen naisen. Joulukuussa 2017 Turren omistajan ollessa koirineen iltalenkillä lumisella polulla, Turre pysähtyi tuijottamaan pimeään metsään. Omistaja kuuli ääntä, otti koiran luokseen ja sytytti otsalampun. Hän havaitsi ihmisen makaamassa pimeässä metsässä. Paikka oli luminen mättäikkö, johon asti katuvalot eivät valaisseet. Paikalta löytyi iäkäs nainen tuupertuneena. Turren omistaja soitti hätäkeskukseen, ja paikalle tuli pelastusyksikkö ja ambulanssi. Naisen tajunnan taso oli heikko, ruumiin lämpötila hieman yli 36 astetta. Omistaja kertoo, että ensihoitajien mukaan naisen henki pelastui viime hetkellä ja tämä oli Turren ansiota.

Lue myös: Sankarikoirat pelastivat ihmishenkiä – sairauskohtauksista, tulipaloista, häkämyrkytyksiltä ja hukkumisilta

Kommentoi Facebookissa