Tätä Helmarit ei voi enää mokata – Suomi pelannee jalkapallon 2022 EM-kisoissa

Helmarit juhlii maalia

Helmarit juhlii maalia. (Kuva AOP)

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen Helmareiden pääsy 2022 pelattavaan EM-turnaukseen on jo selkeästi todennäköisempää kuin turnauksesta karsiutuminen.

JALKAPALLO Keskiviikkona Edinburghissa koettiin yksi suomalaisen jalkapallohistorian ikimuistoisimmista hetkistä. Amanda Rantasen viime hetken maali toi naisten jalkapallomaajoukkueelle Helmareille 1-0 -voiton Skotlannista.

Ja draamaahan ei maalista puuttunut. Rantanen laukoi läpiajonsa päätteeksi päin Skotlannin maalivahtia, jonka torjunnasta pallo osui Rantasen päähän ja kimposi maaliin. Rantanen oli juuri tullut vaihdosta kentälle ensimmäiseen A-maaottelunsa ja teki maalin kolmannella kosketuksellaan palloon.

Rantasen maali varmisti, että Skotlanti putoaa 2022 pelattavista EM-kisoista. Maalillaan Rantanen myös varmisti, että Suomi sijoittuu lohkossaan kahden parhaan joukkoon. Suomi on varmuudella mukana ainakin jatkokarsinnoissa, mutta todennäköisempää on, että Suomi saa suoran kisapaikan.

Voitollaan Suomi nousi karsintalohkon kärkeen. Tasapisteissä olevat Suomi ja Portugali kohtaavat helmikuussa ja sen ottelun voittaja nappaa lohkovoiton sekä suoran paikan EM-kisoihin.

Mutta kisoihin pääsee suoraan myös kolme parasta lohkokakkosta. Tappiolla Portugalille ei todennäköisesti olisi Helmareille merkitystä, koska kisapaikka hyvin todennäköisesti varmistuisi voitolla helmikuussa pelattavasta Kypros-ottelusta.

Kolme parasta lohkokakkosta saa suoran kisapaikan. Lohkokakkosista kisapaikkansa on jo varmistanut Islanti. Suorassa kisapaikassa ovat kiinni myös Itävalta ja Sveitsi.

Yhdeksästä lohkosta pelit ovat mahdollisilla suoran paikan lohkokakkosilla kesken vain Italialla ja Suomella sekä Portugalilla. Italia tarvitsee kisapaikkansa varmistamiseen lohkokakkosena voiton helmikuussa Israelista ainakin kahden maalin erolla. Sekään ei riittäisi, jos Suomi tai Portugali ottaisivat vielä yhden otteluvoiton.

Jos Suomi pelaisi Portugalin kanssa tasan ja voittaisi Kyproksen, olisi kisapaikka Helmareilla lohkokakkosvertailusta varma, vaikka Portugali voittaisikin lohkon paremmalla maalierolla.

Juttuvinkki: Suomi oli lähellä jalkapallon MM-kisapaikkaa – Karpaattien Maradona pilasi unelman

Jos Suomi voittaa Portugalin tai Kyproksen, nousee Suomi lohkokakkosten vertailussa hyvin todennäköisesti kolmen parhaan joukkoon. Otteluvoitosta saa kolme pistettä ja 16 pisteessä olevan Suomen maaliero on tällä hetkellä +16. Islannin maaliero on +20, Itävallan +19 ja Sveitsin +14. Nämä joukkueet ovat 19 pisteessä, mutta ovat jo pelanneet kaikki karsintaottelunsa.

Italian maaliero on +13. Italia on 16 pisteessä ja tarvitsee siis voiton Israelista. Todennäköisesti myös todella suurinumeroisen voiton, jos Portugali tai Suomi ottaa vielä yhden otteluvoiton.

Suomi voitti Kyproksen vuosi sitten Helsingissä 4-0. Suomen ja Kyproksen tasoero on niin iso, ettei voi pitää mitenkään realistisena, että Suomi Kyprosta vastaan kompastuisi.

Portugali-ottelussa Suomen tulisi välttää murskatappio. Jos sellainen tulisi, olisi maalieroa kuitenkin mahdollista kompensoida murskavoitolla Kyproksesta.

Hyvin todennäköisesti Suomi siis nähdään EM-kisoissa neljättä kertaa. Aiemmin Suomi on ollut mukana EM-lopputurnauksessa 2005, 2009 ja 2013.

Vuoden 2022 EM-turnaus pelataan Englannissa 6.-31. heinäkuuta. Kisakaupungit ovat Lontoo, Manchester, Sheffield, Southampton, Brighton & Hove, Milton Keynes, Rotherham ja Leigh.

Emäntämaa Englannin lisäksi kisapaikkansa ovat jo varmistaneet Hollanti, Tanska, Norja, Ruotsi, Ranska, Belgia, Saksa ja Islanti. Todennäköisesti kaikki viisi Pohjoismaata ovat siis turnauksessa mukana.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Upea voitto jälleen – Suomen naiset erittäin lähellä jalkapallon EM-kisoja!

Kommentoi Facebookissa