Tehoton Espanja vasta rankkareilla välieriin – Sveitsi taisteli urheasti

Espanja voitti Sveitsin rangaistuspotkukilpailussa ja eteni EM-kisojen välieriin (Kuva: Gonzalo Arroyo / UEFA)

Espanja voitti Sveitsin rangaistuspotkukilpailussa ja eteni EM-kisojen välieriin. (Kuva Gonzalo Arroyo/ UEFA)

Sveitsi laittoi Espanjan koville, mutta rangaistuspotkukilpailussa Espanja oli parempi ja eteni EM-kisojen välieriin.

JALKAPALLO Espanja saavutti paikan jalkapallon EM-kisojen välieriin voitettuaan Sveitsin rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Tilanne oli ollut jatkoajan jälkeen 1-1.

Monessa mukana ollut Espanjan päävalmentaja Luis Enrique otti rauhallisesti. Hän luotti maalivahtiinsa Unai Simoniin.

– Tämä oli rauhallisin rankkarikisani urallani. Pelaajat saivat valita, ketkä vetävät. Meillä oli valtava luotto Unaihin ja hän hoiti hommansa hienosti, totesi Luis Enrique.

Luis Enrique jutteli ennen rankkareita erityisesti Unai Simonille.

– Ennen rankkarikisaa kerroin, että pelaajat ovat pelanneet hienosti ja kehotin heitä rentoutumaan ja nauttimaan hetkestä niin paljon kuin mahdollista. Ei alkanut hyvin, mutta pystyimme kääntämään tilanteen, hän kertoi.

Espanja ei pelannut kovinkaan hyvää ottelua. Se oli hyökkäyspelissään saamaton, vaikka Sveitsi pelasi koko jatkoajan vajaalla.

Luis Enriquen mukaan Sveitsin hyvyys vaikutti asiaan.

– Pelasimme Sveitsiä vastaan ja tiesimme kyllä, miten hyvä joukkue oli vastassa. Sveitsi puolusti hyvin. Kun siirryimme 1-0 -johtoon, tuli vaarallinen peli, koska meillä ei ollut sitä ennen niin montaa paikkaa. He saivat vaarallisia vastahyökkäyksiä. Jatkoajalla dominoimme. Emme olisi ehkä dominoineet niin helposti, jos ei olisi ollut ylivoimaa.

Luis Enriquen mielestä rangaistuspotkukilpailu ei ole pelkkää onnea. Hyvän pelaajan pitää kestää paineet.

– Rankkarikisassa ei ole kyse pelkästään onnesta. On kyse myös pelaajien paineensietokyvystä, ratkaisukyvystä vaikeassa tilanteessa. Fyysisestä jaksamisesta.

Espanja pelaa välieräottelunsa ensi tiistaina,

– Nyt olemme neljän joukossa. Tunnen ylpeyttä, Luis Enrique totesi asiasta.

Sveitsi poistui kisoista pää pystyssä

Hienon EM-turnauksen pelanneen Sveitsin pelit siis päättyivät puolivälierätappioon. Sveitsi taisteli koko jatkoajan yhden miehen vajaalla, mutta rankkareissa kolme Sveitsin vetäjää epäonnistui.

Sveitsin päävalmentaja Vladimir Petkovic kehui joukkuettaan.

– Onnittelut Espanjalle, koska he yrittivät kaikkensa ja voittivat rankkareilla. Olen todella ylpeä pelaajistani ja joukkueestani. He olivat sankareita ja olisivat ansainneet voiton. Otan hatun päästäni joukkueelle.

Petkovic korosti tunteidensa olevan kaksijakoiset.

– Kahdenlaisia tunteita. Paljon ylpeyttä, koska annoimme kaikkemme. Voimme lähteä täältä lippu korkealla. Pelaajat voivat olla ylpeitä itsestään. Mutta olimme niin lähellä välieriä. Se ei tapahdu jokaisessa turnauksessa. Mutta enemmän positiivisia kuin negatiivisia tunteita. Negatiivisia, koska turnauksemme on ohi.

Sveitsin Remo Freuler sai punaisen kortin tultuaan jalkapohja edellä espanjalaispelaajan jalkaan. Petkovic piti tuomiota liian kovana.

– En nähnyt sitä tilannetta tarkkaan, mutta luulen, että se oli vähän liian kova tuomio. Se oli rike, mutta ei punaisen kortin arvoinen. Remo osui häneen, mutta ei niin kovaa. Meidän piti pelata vajaalukuisena tuon tason vastustajaa vastaan ja oli todella vaikeaa, hän sanoi.

Petkovic korosti, ettei halua syytellä rankkareissa mokanneita pelaajiaan.

– He olivat sankareita, että selvisivät rankkareille. Olimme väsyneitä ja epäonnistuimme rankkareissa. En syyttele heitä. Ruben Vargas on henkisesti ok. Olen hyvin ylpeä hänestä. Kaiken rasituksen jälkeen pystyimme kuitenkin selviämään rankkareihin. Meiltä loppui energia. Rankkarikisa on lottoa ja tällä kerralla hävisimme sen.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Ukraina juhlii – Ruotsin kisoille dramaattinen päätös

Kommentoi Facebookissa