Terroristien uhka toi rautaa rajalle – rajavartiomiehet kantavat jatkossa konepistooleja

Venäläisviranomaiset ovat tunnettuja kovemmista otteistaan. Kaksi venäläismiestä pidätettiin viime marraskuussa Suomen ja Venäjän rajalla ihmissalakuljetuksen yrityksestä.

Venäläisviranomaiset ovat tunnettuja kovemmista otteistaan. Kaksi venäläismiestä pidätettiin viime marraskuussa Suomen ja Venäjän rajalla ihmissalakuljetuksen yrityksestä. (Kuva AOP)

Sisäministeriö ilmoitti Rajavartiolaitoksen voimankäyttövälineisiin tulevista muutoksista.

TURVALLISUUS Rajavartiolaitoksen voimankäyttövälineisiin lisätään konepistooli. Asetusmuutos tulee voimaan heinäkuun alussa 2017. Nykyisin rajavartiomiehen käytössä on muun muassa pistooli ja kivääri.

Turvallisuustilanteen muutos edellyttää Rajavartiolaitoksen varautumista nykyistä tehokkaampaan voimankäyttöön. Konepistooli mahdollistaa voimankäytön kauempaa ja tehokkaammin kuin henkilökohtainen virka-ase pistooli, mutta kevyemmin kuin kivääri tai haulikko.

Myös rynnäkkökiväärin käyttöalaa laajennetaan Rajavartiolaitoksen lakisääteisissä tehtävissä. Nykyisin rynnäkkökivääri on Rajavartiolaitoksen käytössä aluevalvontatehtävissä ja sotilaallisen maanpuolustuksen tehtävissä.

Turvallisuustilanteen muutokseen viittasi myös tällä viikolla julkistettu Suojelupoliisin uusi terrorismin uhka-arvio, josta Päivän Lehti kirjoitti tässä. Arvion mukaan uhka on aikaisempaa korkeampi, uhkaa ovat entisestään nostaneet Suomen profiilin vahvistuminen radikaali-islamistisessa propagandassa ja terrorismintorjunnan kohdehenkilöiden yhä vakavammat kytkökset terroristiseen toimintaan.

Merkittävimmän terrorismin uhkan Suomessa muodostavat edelleen yksittäiset toimijat tai pienryhmät, jotka saavat motivaatiota radikaali-islamistisesta propagandasta tai terrorijärjestöjen kehotuksista. Suojelupoliisin tietoon on tullut aiempaa vakavampia terrorismiin kytkeytyviä hankkeita ja suunnitelmia Suomessa. Suomeen kohdistuneista ääri-islamistien uhkailuista kerroimme aikaisemmin tässä artikkelissamme.

Rajavartiolaitoksen erikoisrajajääkärikoulutus annetaan Raja- ja merivartiokoulun erikoisrajajääkärikomppaniassa Immolassa, Imatralla. Vuosittain palvelukseen astuu yksi varusmiesten saapumiserä heinäkuussa.

Rajavartiostolla on lisäksi ollut jo vuodesta 1992 asti olemassa erikoistilanteita varten erityiset valmiusjoukot, joilla on normaalista poikkeava aseistus.

  • Video Rajavartiolaitos – Hae erikoisrajajääkäriksi

Kommentoi Facebookissa