LUONTO Kesä on nyt reilusti aikataulusta edellä keskivertokevääseen verrattuna. Poikkeuksellisen lämmin toukokuu on saanut kukat kukkimaan, mutta kiihkeä kukinta on monen kasvin kohdalla hetkessä ohi. Kesän äänimaisemaan on liittynyt tervapääskyjen huuto.
– Kuiva ja kuuma sääjakso on myös vaikeuttanut muun muassa pääskyjen pesintää, sillä pesän rakentamiseen tarvittavaa kosteaa savea on huonosti saatavilla. Myös siili- ja oravaemot saattavat kärsiä jopa nestehukasta lätäköiden ja muiden pienten vesilähteiden kuivuttua, Kevätseurannan koordinaattori Salla Saharla Luonto-Liitosta kertoo.
Yksi kevään myöhäisimmistä muuttajista on kiitäjiin kuuluva tervapääsky, josta onkin tullut ilahduttavan paljon havaintoja aina Oulun korkeudelle saakka. Sitä pohjoisemmat havainnot puuttuvat vielä tervapääskyn osalta kokonaan. Lentotaituri tervapääsky viettää lähes koko elämänsä ilmassa laskeutuen ainoastaan pesimään.
Etelä-Suomessa mustikka ja kielo kukkivat rinta rinnan ja myös oravanmarja aloittelee kukintaansa. Myös tuomen kukinnasta on tullut runsaasti havaintoja Etelä- ja Keski-Suomesta. Pohjoisemmassa Suomessa mustikan kukinnan huippu on käsillä, ja pohjoisin havainto kukinnasta onkin tullut aina Inarin Koppelosta asti.
Runsas kukinta enteilee hienoa mustikkasatoa, kunhan aktiivisia pölyttäjiä riittää. Kukinnan seuraaminen on tärkeää, sillä metsiemme mustikkamäärät ovat puolittuneet 1950-lukuun verrattuna.
Etenkin Etelä-Suomen lajikirjo näyttäytyy runsaana myös matelijoiden ja sammakkoeläinten osalta. Vaskitsasta on kirjattu havaintoja Kauhavan korkeudelta ja sisiliskosta Oulusta asti. Rantakäärmeitä on havaittu pääsääntöisesti etelärannikolla.
Luonto-Liitto suosittelee nyt olevan oiva aika lähteä nauttimaan luonnon omasta konsertista. Yölaulajia voi lähteä kuuntelemaan vaikkapa aamuöiselle luontoretkelle joenrantapensaikoiden läheisyyteen. Seuraavaan ja samalla viimeiseen Kevätseuranta-viikonloppuun 9.–10.6. odotetaan havaintoja etenkin lepakoista sekä muiden kevätlajien etenemisestä kohti pohjoista.
Luonto-Liiton Kevätseurannassa tarkkaillaan kevään etenemistä keväisten eläin- ja kasvilajien avulla. Kevätseurannan havaintoja voi ilmoittaa milloin vain, mutta erityisesti toivotaan havaintoja, jotka tehdään Kevätseuranta-viikonloppuina. Havainnot tallentuvat Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta ne ovat saatavilla tutkimuskäyttöön.
Havainnot ilmoitetaan sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.kevatseuranta.fi. Havaintoja ja keväisiä kuvia voi jakaa myös sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kevätseuranta.
Lue myös: Toukokuun hellejakso oli harvinaisen pitkä – vain kerran kymmenessä vuodessa
Kommentoi Facebookissa