Tietokirjailijoiden Warelius-palkinnot Merete Mazzarellalle ja Titta Putus-Hilasvuorelle

Kirjailija Merete Mazzarella pohtii ikuista kysymystä elämän tarkoituksesta.

Kirjailija Merete Mazzarella pohtii ikuista kysymystä elämän tarkoituksesta. (Kuva Marika Rosengård)

Pohjoismaisen kirjallisuuden emeritaprofessori sekä historian ja yhteiskuntaopin oppimateriaalien kehittäjä palkittiin Vanhan kirjallisuuden päivillä.

KIRJAT Suomen tietokirjailijat ry:n myöntämät Warelius-palkinnot jaettiin Sastamalan Vanhan kirjallisuuden päivien avajaisissa tänään tietokirjailija Merete Mazzarellalle ja oppikirjailija Titta Putus-Hilasvuorelle.

Warelius-palkinto myönnetään vuosittain tietokirjailijalle, jolla on laaja ja korkealaatuinen tietoteostuotanto tai jolla on ollut merkittävä vaikutus suomalaiseen tietokirjallisuuteen. Kahdentoistatuhannen euron palkinnot rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla. Palkinnot jakoivat Suomen tietokirjailijat ry:n toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen ja yhdistyksen palkintolautakunnan puheenjohtaja Markku Monni.

Merete Mazzarella on filosofian tohtori, tietokirjailija ja Helsingin yliopiston pohjoismaisen kirjallisuuden professori emerita. Tieteellisten teosten lisäksi Mazzarella on julkaissut mm. muistelmia ja esseekokoelmia. Suuri osa hänen tuotannostaan on suomennettu, lisäksi teoksia on käännetty tanskaksi ja saksaksi. Mazzarella tunnetaan myös kolumnistina ja kriitikkona.

Mazzarella kirjoittaa tärkeistä inhimillisen elämän teemoista, kuten vanhenemisesta, muistoista, lukemisen tärkeydestä, isoäidin roolista lastenkasvatuksessa, kohtalosta ja hyvästä elämästä. Viimeisin luotaus on ei enempää eikä vähempää kuin Elämän tarkoitus. Päivän Lehden artikkelin kirjasta löydät tästä.

Titta Putus-Hilasvuori työskenteli historian ja yhteiskuntaopin opettajana Helsingissä ja Espoossa. Oppimateriaaleja hän on laatinut lukioon ja peruskouluun 1990-luvun alusta lähtien tehtäväkirjoista sähköisiin opetusaineistoihin. Putus-Hilasvuori on ollut tekemässä useita historian ja yhteiskuntaopin sarjoja, kuten AikalainenHistoria ajassa ja Ihmisen aika. Lisäksi Titta Putus-Hilasvuorella on vahva sosiaalinen omatunto, minkä johdosta etenkin monikulttuurisuuden ja yhteiskuntavastuun näkökulmat ovat vahvasti näkyvissä sekä hänen opetustyössään että oppimateriaaleissa.

Vuodesta 1985 jaettu Warelius-palkinto on nimetty ensimmäisenä varsinaisena suomenkielisenä tietokirjailijana pidetyn Antero Wareliuksen (1821–1904) mukaan. Wareliuksen tuotantoon kuuluvat muun muassa Enon opetuksia luonnon asioista (1855–1856), Kertomus Tyrvään pitäjästä (1853) ja Saatanto Tuonelaan eli ilmoitteita miten meikäläiset kuolleenkorjaustavat ovat muodostuneet (1861).

Warelius-palkinnon ovat saaneet muun muassa Peter von BaghRaisa CacciatoreElina Haavio-Mannila, Auli Hakulinen, Martti HäikiöJaakko Hämeen-AnttilaEila HämäläinenRisto IsomäkiTapio Markkanen, Anne-Maria Mikkola, Ilkka Niiniluoto, Päiviö Tommila, Kaari Utrio ja Heikki Ylikangas.

Palkinnonsaajista päättää Suomen tietokirjailijat ry:n palkintolautakunta, johon kuuluvat vuonna 2017 puheenjohtajana Markku Monni sekä jäseninä Hannele CantellAnne Mäntynen, Kati Solastie ja Kari Vaijärvi.

Kommentoi Facebookissa