Tokiossa 2021 ehkä kevätolympialaiset – Suomen ykköstoivo pääsemässä mukaan

Olympiarenkaat Tokion olympiastadionin edessä

Olympiarenkaat Tokion olympiastadionin edessä. (Kuva AOP)

Japanissa idea kevätolympialaisista on otettu vastaan positiivisesti.

OLYMPIALAISET Kansainvälinen Olympiakomitea KOK vahvisti tällä viikolla, ettei Tokion olympiakisoja järjestetä alkuperäisessä aikataulussaan tulevana kesänä heinä-elokuussa. Koronaviruspandemia riepottelee maailmaa ja jopa KOK:n oli tunnustettava tosiasiat.

KOK ilmoitti, ettei kisojen uudesta ajankohdasta ole tehty päätöstä. Asia ratkennee huhtikuun aikana.

KOK:sta on vuotanut tietoja, että kisat saatettaisiin järjestää vuoden 2021 keväällä. Mahdollisesti maalis-huhtikuussa.

Japanissa idea kevätolympialaisista on otettu vastaan positiivisesti. Tokiossa ei kevätkuukausina olisi sietämättömän kuuma. Urheilijoille haaste olisi helpompi.

Kävelyt ja maratonjuoksutkin olisi mahdollista järjestää keväällä Tokiossa. Kesällä kilpailut järjestettäisiin Sapporossa, koska Tokiossa on liian kuuma.

Kevätolympialaisten myötä yleisurheilussa urheilijoiden valmistautumisprosessi menisi uusiksi. Huippukunto olisi ajoitettava keväälle eli vuosirytmi menisi toisin sanoen aivan uusiksi. Luvassa voisikin olla yllättäviä tuloksia.

Uinnin osalta tilanne ei olisi yhtä outo. Lajin arvokisoja on aiemminkin järjestetty talvella ja keväällä. Myös monissa muissa lajeissa, kuten painissa tai nyrkkeilyssä, arvokisoja järjestetään usein keväisin.

Suurin haaste kevätolympialaisissa koskisi palloilulajeja. Jos Tokion kisat järjestetään keväällä, ei NBA-pelaajia tulla olympiakoripallossa näkemään.

Jääkiekkoliiga NHL keskeytti kautensa vuosien 1998-2014 aikana viidesti olympialaisten takia. Pyeongchangin 2018 olympialaisiin NHL ei pelaajiaan enää päästänyt seuraomistajien vastustuksen takia. Olympialaisten hyöty katsottiin liian pieneksi.

Koripalloliiga NBA:n runkosarja päättyy huhtikuussa. Kauttaan NBA tuskin tulee olympialaisten takia keskeyttämään. Koronaviruskriisi on jo vienyt sarjalta valtavasti tuloja ja NBA:n bisnes on niin valtavaa ylipäätään, ettei olympiataukoon ole varaa.

Miesten olympiajalkapalloon voivat osallistua alle 23-vuotiaat pelaajat. Lisäksi joukkueisiin on mahdollista nimetä kolme yli-ikäistä pelaajaa.

Keväällä kaikki merkittävät jalkapallosarjat ovat käynnissä. Seuroilla ei ole velvoitteita luovuttaa pelaajiaan olympiajoukkueiden käyttöön, joten kysymys kuuluukin, ketkä miesten olympiajalkapallossa oikein pelaisivat?

Miesten lentopallon tai käsipallon osalta tilanne on helpompi. Olympialaiset on lajin huipputapahtuma ja seurajoukkuekaudelle on mahdollista asettaa keväälle olympiatauko.

Naisten joukkuelajeissa jalkeille saataneen parhaat maajoukkueet. Naisten jalkapallo saanee olympialaisissa entistä suurempaa julkisuutta vuoden 2019 MM-kisojen buumin saadessa varmasti jatkoa. Myös naisten koripallon kiinnostaa maailmalla entistä enemmän.

Suomen menestysmahdollisuuksiin olympialaisten siirtyminen kevääseen tuskin olennaisesti vaikuttaisi. Mitalitoivoja Suomella on vähän, eikä tilanne vuodessa tule olennaisesti muuttumaan.

Lohdullista on, että nyrkkeilijä Mira Potkonen saanee osallistua Tokion olympialaisiin 2021. Vaikka Kansainvälinen Nyrkkeilyliitto on asettanut naisten amatöörinyrkkeilyn yläikärajaksi 40 vuoden, ei sääntö koskekaan olympialaisia. Ensi syksynä 40 vuotta täyttävä Potkonen saa osallistua olympialaisiin, jos saavuttaa olympiapaikan karsintakilpailujen kautta.

Potkonen voitti Rio de Janeirossa 2016 olympiapronssia. Hän oli Rion kisojen ainoa suomalaismitalisti.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Vahvistus tuli – Tokion olympialaiset siirtyvät vuoteen 2021

Kommentoi Facebookissa