Traaginen dokumentti tuo Michael Schumacherista esiin uusia puolia

Michael Schumacher voitti Formula ykkösissä seitsemän maailmanmestaruutta.

Michael Schumacher voitti Formula ykkösissä seitsemän maailmanmestaruutta. (Kuva AOP)

Dokumenttielokuva Michael Schumacherista tuo selkeästi esille, miten valtava tragedia hiihto-onnettomuus oli hänen perheelleen.

FORMULA 1 Suoratoistopalvelu Netflixissä julkaistiin tällä viikolla kauan odotettu dokumentti Formula ykkösten legendasta Michael Schumacherista. Dokumentti käy hienosti läpi Schumacherin uraa, mutta vastauksia hänen nykyisestä terveydentilastaan ei anneta.

Schumacher sai vakavan päävamman lasketteluonnettomuudessa Ranskan Meribelissä 29. joulukuuta 2013. Julkisuudessa hän ei ole ollut sen jälkeen.

Schumacherin vaimo Corinna sekä hänen lapsensa Gina Maria ja Mick toteavat kaipuun olevan kova. Kahdeksan vuoden takainen onnettomuus on perheelle valtava tragedia, minkä Corinna tekeekin dokumentissa tunteikkaasti selväksi.

Dokumentti Schumacherista muistuttaa paljon vuonna 2012 julkaistua dokumenttia Ayrton Sennasta. Molemmille ajajille yhteistä oli superlahjakkuuden ja traagisen kohtalon lisäksi, etteivät he epäröineet käyttää likaisia keinoja haastajiaan vastaan.

Senna-dokumentissa heitettiin turhankin paljon lokaa hänen arkkivihollisensa Alain Prostin niskoille. Schumacher-dokumentissa ei moiseen sorruta, vaan dokumentin päähenkilön syyllisyys likaisiin temppuihin tuodaan oikeutetusti esille.

Omituinen väite tosin esitetään Sennan Imolan 1994 kuolonkolarista. Dokumentissa annetaan ymmärtää, että Senna olisi ajanut ulos, koska yritti pysyä Schumacherin edellä. Tosiasiassa Sennan Williams-autosta katkesi ohjausputki kohtalokkain seurauksin.

Suomalaisittain kiinnostavaa antia ovat Mika Häkkisen muistelut mestaruustaistoista Schumacheria vastaan 1998-2000. Häkkinen tuodaan dokumentissa esiin sympaattisena hahmona, joka tappion hetkellä onnittelee Schumacheria reilusti.

Pääpaino dokumentissa on Schumacherin tuskan vuosissa Ferrarilla 1996-1999, jolloin hän hävisi mestaruuden neljästi. Vuosina 2000-2004 Schumacher voittikin sitten viisi perättäistä mestaruutta.

Loiston ajanjakso käydään läpi nopeasti. Se on sinänsä looginen ratkaisu, koska viiden mestaruuden putken siemen kylvettiin neljässä tuskaisassa vuodessa.

Katsojia aliarvioivaa on tosin väittää, että Schumacher kahden mestaruutensa jälkeen siirtyi Benettonilta 1996 Ferrarille siitä syystä, että halusi vain uudenlaiseen haasteen voittaakseen mestaruuden heikommalla autolla. Ei mainita, että Ferrari maksoi hänelle niin paljon rahaa, että F1-tähtien palkat nousivat aivan uuteen standardiin.

Schumacherin mestaruusvuosista 2000-2004 olisi kaivannut myös syvempää käsittelyä. Hänen silloista tallikaveriaan Rubens Barrichelloa ei haastatella dokumentissa ollenkaan.

Barrichello toi tuohon aikaan moneen kertaan selväksi, ettei sulattanut Schumacherin ylivaltaa Ferrari-tiimissä. Vuoden 2002 Itävallan osakilpailun tapahtumat, jossa Barrichello viimeisessä mutkassa lopulta päätti päästää Schumacherin edelleen voittajaksi potkujen uhalla, olisivat tuoneet dokumenttiin kiintoisan lisämausteen.

Muutamista puutteistaan huolimatta dokumentti on kiintoisaa katseltavaa niillekin, joita Formula ykköset eivät muuten kiinnosta. Dokumentissa tuodaan myös kiintoisasti esille Schumacherin tuntemattomampaa roolia perhettään rakastavana isänä. Se tekee elokuvasta erityisen traagisen.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Michael Schumacherista surullinen väite – ”Häntä ei tunnista enää samaksi ihmiseksi”

Kommentoi Facebookissa