Tuhkarokkotapaus Ruotsin-laivalla – lasten rokotuskattavuus on Suomessa erittäin hyvä

Henkilö on matkustanut tartuttavuusaikana 1–3. helmikuuta Silja Linen risteilyllä Helsingistä Tukholmaan ja takaisin.

Henkilö on matkustanut tartuttavuusaikana 1–3. helmikuuta Silja Linen risteilyllä Helsingistä Tukholmaan ja takaisin. (Kuva Tallink Silja)

Vain noin prosentti lapsista ei ole saanut kansallisen rokotusohjelmaan kuuluvia perusrokotuksia lainkaan.

TERVEYS Pääkaupunkiseudulla on todettu tuhkarokkotartunta aikuisella, tartunta liittyy aikaisemmin Suomessa vahvistettuun tuhkarokkotapaukseen. Henkilö on matkustanut tartuttavuusaikana 1–3. helmikuuta Silja Linen risteilyllä Helsingistä Tukholmaan ja takaisin, matkustaessaan hän on mahdollisesti altistanut muita tuhkarokolle.

THL:n tietojen mukaan tuhkarokkoon sairastunut matkusti Silja Serenade -laivalla perjantaina 1. helmikuuta klo 17 Helsingistä Tukholmaan. Hän palasi lauantaina 2. helmikuuta Tukholmasta klo 16.45 paikallista aikaa lähteneellä samalla laivalla Helsinkiin. Laiva saapui Helsinkiin sunnuntaina 3. helmikuuta klo 10.30.

Tallink Silja ottaa mahdollisuuksien mukaan erikseen yhteyttä matkustajiin, jotka matkustivat samoilla laivavuoroilla. Henkilöitä, jotka ovat matkustaneet kyseisellä laivalla, kehotetaan tarkistamaan, onko oma suoja kunnossa.

Jos olet sairastanut tuhkarokon, et tarvitse rokotetta. Kaksi MPR-rokotetta antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan. Jos lapsi on saanut rokotusohjelman mukaisesti ensimmäisen annoksen rokotetta, toista annosta ei tarvitse aikaistaa.

Lasten rokotuskattavuus on Suomessa erittäin hyvä. Tuhkarokolta, vihurirokolta ja sikotaudilta suojaavan MPR-rokotteen kattavuus on parantunut eniten. Rokotuksen sai noin 96 prosenttia vuonna 2016 syntyneistä. Kasvua 2015 syntyneisiin on lähes kaksi prosenttiyksikköä.

– Uutisointi tuhkarokosta ja siihen liittyvistä jälkitaudeista on tuonut vahvasti esille sen, miksi rokotuksia tarvitaan. Rokotuskattavuuksissa on kuitenkin alueellisia eroja. Koska esimerkiksi tuhkarokko tarttuu erittäin herkästi, kannattaa tavoitella mahdollisimman korkeaa kattavuutta sekä alueellisesti että eri väestöryhmittäin, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Ulpu Elonsalo.

Kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä, poliolta ja Hib-taudeilta suojaava viitosrokote aloitetaan noin 99 prosentille, eli lähes kaikille lapsille. Myös pneumokokkirokotteen suosio on kasvanut viime vuosina. Vuonna 2016 syntyneistä sen on saanut 96 prosenttia. Samoin rotavirusrokotteen saa noin 92 prosenttia lapsista.

Rokotteista käytävästä julkisesta keskustelusta huolimatta rokottamattomuus on Suomessa harvinaista. Vain noin prosentti lapsista ei ole saanut kansallisen rokotusohjelmaan kuuluvia perusrokotuksia lainkaan kolmeen ikävuoteen mennessä. Kouluikään ehtineistä lapsista ilman perusrokotuksia jää vain 0,5 prosenttia. Tiedot rokotuskattavuuksista perustuvat valtakunnallisen rokotusrekisterin ajantasaisiin tietoihin.

Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireet alkavat yleensä 9–11 vuorokauden kuluttua altistumisesta. Ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet. Ihottuma alkaa yleensä 3–5 vuorokauden kuluttua ensioireista ja kestää runsaan viikon.

Lue myös: MPR-rokote suojaa tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan – sen ovat saaneet lähes kaikki lapset

Kommentoi Facebookissa