Tuhti ja maukas broilerisalaatti kahdelle – vegaaninen majoneesi kruunaa grilliherkun

On syytä antaa valmiiksi grillatulle broilerille mahdollisuus.

Oli syytä antaa valmiiksi grillatulle broilerille mahdollisuus. (Kuva Timo Ernamo)

Kotigokki uskaltautui ostamaan kokonaisen, valmiiksi grillatun broilerin.

RUOKA Kun on vuosia – tai oikeastaan vuosikymmeniä – kiertänyt nuoruutensa herkun eli valmiiksi grillatun broilerin kaukaa, on syytä antaa ruoka-ainekselle mahdollisuus.

Se alkoi eräänä maanantaina. Taas kerran lähikauppa tyrkytti valmiiksi grillattua broileria, 5,90 euroa kappaleelta. Törkeän edullista, jos vertaa vaikka rintapalojen hintaan.

Aloin miettiä, voisiko asialle tehdä jotain. Ajatukset vaeltelivat aina pariloituun ananakseen asti, kunnes ounastelin keksineeni ratkaisun. Toteutin sen, onnistui odotuksiakin paremmin ja nyt jaan sen kaikelle kansalle, ihan vain huvin vuoksi.

Päivällinen

Puoliso oli lähdössä viikoksi reissuun ja ajattelin ilahduttaa häntä salaatilla. Niistä hän pitää. Hän pitää myös broilerista, mutta valmiina ostettua meillä ei tarjota. Erityisen mieluisaa on suolalla, mustapippurilla ja kardemummalla maustettu rintapala.

Lähikaupan liha- ja kalatiskin vastaava on ollut isoissakin tehtävissä ja olen oppinut luottamaan häneen ja tuotteiden laatuun. Niinpä uskaltauduin ostamaan kokonaisen, valmiiksi grillatun broilerin.

Ennen kauppaa olin suunnitellut tekeväni mausteisen vegaanisen majoneesin. Vegaanisen siksi, että se on perinteistä majoneesia raikkaampaa.

Aina kun majoneesikastike liittyy salaattiin, ajatus vaeltaa Cosmopolitaniin ja Romaineen. Cosmopolitan on lopulta rapeampaa, joten päädyin siihen.

Halkaistut pikkutomaatit ja vähäsuolaiset oliivit ovat mainioita rakennusaineita. Tomaateiksi valitsi Red  Desire -terttuluumutomaatit ja oliiveiksi Päivänsäde-oliivit.

Suippopaprikat olivat pussissa, luomua otin. Luomussa on edes rajoitteita, mitä sinne vihanneksen pintaan saadaan suihkuttaa.

Kun ainekset olivat kasassa, oli aika ryhtyä aatoksista tekoihin.

Kerrataan ensin.

Viimeistele leikkaamalla paprika sekä jakamalla se lautasille.
Viimeistele leikkaamalla paprika sekä jakamalla se lautasille. (Kuva Timo Ernamo)

Tarpeet

1 Cosmopolitan-salaatti

1 isohko suippopaprika

250 g pikkutomaatteja

(vähäsuolaisia) oliiveja

1 grillattu broileri

vegaanista majoneesia

Vegaaninen majoneesi

2 dl rypsiöljyä

1 dl soijamaitoa

2 tl valkoviinietikkaa

1 valkosipulinkynsi

1–2 tl curryjauhetta

ripaus (sormi)suolaa

Tee

Ensin tehdään majoneesi. Blenderiä käyttävät ymmärtävät kyllä, miten. Itse käytän sauvasekoitinta ja laitan ainekset purtiloon tutustumaan toisiinsa (tekeytymään) hyvissä ajoin. Valkosipulinkynsi kannattaa ensin murskata veitsellä painamalla ja sitten pilkkoa. Ei tule kitkerää.

Kun on valmista, laita soosi jääkaappiin. Tee tämä ajoissa.

Juttuvinkki: Raaka-aineet ratkaisevat salaatissakin – itse tehdyt vegaaninen majoneesi ja pesto ovat menestyksiä

Kun alat kasata annoksia, revi ensin broilerin lihat annospaloiksi kahteen yhtäläiseen kekoon. Revi sen jälkeen salaatti kulhoon ja lisää reilusti majoneesia (ei kaikkea). Jaa salaattipohja lautasille.

Pese ja halkaise pikkutomaatit. Laita annoksille. Lisää oliiveja maun mukaan.

Asettele broilerinlihat annoksille. Viimeistele leikkaamalla paprika sekä jakamalla se lautasille.

On hyvää.

Lasiin tuhtia Chardonnay’ta tai vaikka eteläafrikkalainen Bellingham The Bernard Series Old Vines Chenin Blanc 2018 (20,98/plo), kuten meillä oli. Juhlan kunniaksi.

Edullisemmasta viinistä pitäville voin suositella chileläistä ABC Chardonnay 2019:ää (10,50/plo).

Voin vakuuttaa, että meillä palataan vielä asian pariin.

Lue myös: Pastaa, munakoisoa, fetaa ja tomaattia – loistavaa viikonloppusapuskaa!

Kotigokki

Timo Ernamo on 63-vuotias isoisä, joka valmistaa ruokaa rakkaudella perheelle, suvulle ja ystäville. Ihan kaikenlaisille ruokailijoille. Hän on toiminut kirjankustantamoissa vuodesta 1987 ja on kirjoittanut ruoasta 80-luvulta lähtien. Ernamo viihtyy myös mainiosti nenä viinilasissa.

Kommentoi Facebookissa