Tukes määräsi poistamaan laatumerkkien silmälasikehyksiä markkinoilta – nikkeliä vapautui yli sallitun

Calvin Kleinin metalliset silmälasinkehykset ovat yksi markkinoilta poistettavista malleista.

Calvin Kleinin metalliset silmälasinkehykset ovat yksi markkinoilta poistettavista malleista. (Kuva Tukes)

Testatuista silmälasikehyksistä lähes puolesta vapautui liikaa terveydelle vaarallista nikkeliä.

TURVALLISUUS Turvallisuus- ja kemikaaliviraston testauttamista silmälasikehyksistä vapautui herkistävää nikkeliä pitoisuuksina, jotka saattavat aiheuttaa nikkeliallergiaa ja allergista kosketusihottumaa.

Tukes on ollut yhteydessä kehyksiä myyneisiin yrityksiin ja velvoittanut heitä poistamaan lainsäädännön vastaiset  silmälasikehykset myynnistä ja pyytämään ne pois myös kuluttajilta.

Tukes testautti yhteensä 21 kehysmallia Euroopan standardointikomitean hyväksymällä testausmenetelmällä. Testeihin valitut tuotteet ostettiin useilta suomalaisilta optikkoliikkeiltä.

– Testausten perusteella yhdeksästä kehysmallista vapautui liikaa nikkeliä, kertoo Tukesin ylitarkastaja Anneli Pärnänen.

Tukes määräsi markkinoilta poistettavaksi viisi Instru Optiikka Oy:n ja kolme Specsavers Finland Oy:n kehysmallia. Yrityksiä velvoitettiin myös pyytämään kyseiset tuotteet pois kuluttajilta. Markkinoilta poistetut tuotteet löytyvät Tukesin Markkinavalvontarekisteristä.

Nikkeli on yleisin allergisen kosketusihottuman aiheuttaja, minkä vuoksi EU:n kemikaalilainsäädäntö rajoittaa nikkelin käyttöä ihon kanssa kosketukseen tarkoitetuissa esineissä, kuten silmälasikehyksissä.

– Silmälasikehyksestä vapautuva nikkeli on ihoa herkistävä aine, jolle altistuminen voi aiheuttaa pysyvän herkistymisen nikkelille, eli nikkeliallergian. Nikkeli voi aiheuttaa jo pieninä määrinä nikkeliallergiselle kosketusihottumaa, ylitarkastaja Petteri Talasniemi Tukesista kertoo.

Nikkeliallergisen on vältettävä ihokosketusta sellaisiin metalleihin, joista vapautuu nikkeliä. Nikkelin liukenemista on rajoitettu silmälasinkehysten lisäksi mm. koruissa, vaatetuksen napeissa ja vetoketjuissa. Allerginen kosketusihottuma on ikävä terveyshaitta, joka voi heikentää elämänlaatua ja työkykyä.

Tukesin päätökset ovat eräkohtaisia ja koskivat seuraavia silmälasikehysmalleja:

Instru Optiikka Oy: palautusmenettelyt viidelle kehysmallille

  • ANP-20190702-04; Calvin Klein metalliset silmälasikehykset, ulkopuoli ruskea, sisäpuoli titaanin väri. Mallinimi: CK5454, värikoodi 604
  • ANP-20190702-06; Bvlgari, metalliset silmälasikehykset, väri: kulta ja musta. Mallinimi OBV2198B, värikoodi 2033
  • ANP-20190529-02; Ray Ban ruskea/kulta metalliset silmälasikehykset. Mallinimi ORX6378, värikoodi 2905
  • ANP-20190702-03; Burberry metalliset silmälasikehykset, ruskeat, sangoissa Burberry kuvio. Mallinimi OBE1313Q, värikoodi 1240
  • ANP-20190702-01; Guess metalliset silmälasikehykset, sini/musta/metallinväriset. Mallinimi GU2469, värikoodi: TL 52

Specsavers Finland Oy: palautusmenettelyt kolmelle kehysmallille

  • ANP-20190620-03; Disney, Cinderella, metalliset silmälasikehykset, väri: kuviollinen violetti. Tuote-erä T82
  • ANP-20190620-01; Ivana Helsinki, Thea, metalliset silmälasikehykset, väri: kulta. Tuote-erä: TA1
  • ANP-20190620-02; DAY 17 Birger et Mikkelsen, metalliset silmälasikehykset, väri: musta ja kulta. Tuote-erä U91

Palautusmenettelyyn määrätyt silmälasikehykset voi palauttaa myyntiliikkeeseen.

Markkinavalvontarekisteri sisältää tiedot niistä tuotteista, joiden myyntiä on rajoitettu Tukesin tekemillä hallintopäätöksillä. Rekisteriin listatut tuotteet ovat osoittautuneet Tukesin valvonnassa vaarallisiksi tai muuten merkittävästi  vaatimusten vastaisiksi.

  • EDIT klo 9.55: Täydennetty Tukesin lisätiedoilla

Lue myös: Tukes testasi tatuointi- ja kestopigmentointivärit – kahdeksasta väristä löytyi terveydelle vaarallisia aineita

Kommentoi Facebookissa