Tukes varoittaa – älä anna lapsesi ostaa vaarallisia kemikaaleja limaleikkeihin

Limaleikeissä lasten iho on kosketuksissa kemikaaliin pitkiäkin aikoja, kun limaa muokataan ja vatkataan käsissä.

Limaleikeissä lasten iho on kosketuksissa kemikaaliin pitkiäkin aikoja, kun limaa muokataan ja vatkataan käsissä. (Kuva Fotolia)

Booraksi on vaaralliseksi luokiteltu kemikaali, jota ei saa myydä kuluttajille EU-alueella.

TURVALLISUUS Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tietoon on tullut tapauksia, joissa lapset ovat ostaneet EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista booraksia liman tekoa varten. Lapset ovat myös myyneet kemikaalia eteenpäin kavereilleen somekanavissa.

Tukes muistuttaa, että booraksi on vaaralliseksi luokiteltu kemikaali, jota ei saa myydä kuluttajille EU-alueella. Booraksi on EU:ssa luokiteltu lisääntymiselle vaaralliseksi aineeksi. Eläinkokeissa on todettu, että booraksille altistuminen saattaa heikentää hedelmällisyyttä tai vaurioittaa sikiötä.

Limaleikeissä lasten iho on kosketuksissa kemikaaliin pitkiäkin aikoja, kun limaa muokataan ja vatkataan käsissä.

– EU:n ulkopuolisissa verkkokaupoissa myynnissä olevissa kemikaaleissa ei Tukesin havaintojen mukaan useinkaan ole EU:ssa vaadittavia varoitusmerkintöjä, jotka kertovat kemikaalin vaarallisuudesta terveydelle ja kemikaalin turvalliseen käyttöön liittyvistä ohjeista. Tuotteen ostaja ei siis välttämättä ymmärrä tilaavansa vaarallista, EU-alueella vain ammattikäyttöön rajattua kemikaalia, Marilla Anttila Tukesista kertoo.

Syöpää aiheuttavia, perimää vaurioittavia ja lisääntymiselle vaarallisia eli CMR-luokiteltuja kemikaaleja ei saa tuoda maahaan kuluttajakäyttöön. Eli näitä kemikaaleja ei saa tilata edes omaan käyttöön, eikä näin ollen myydä tai jakaa eteenpäin.

Tukes suosittelee, ettei limamassojen tekemiseen käytetä terveydelle vaaralliseksi luokiteltuja kemikaaleja. Vaaralliseksi kemikaalin tunnistaa pakkauksista löytyvistä varoitusmerkinnöistä: https://tukes.fi/koti-ja-vapaa-aika/kodin-kemikaalit/kemikaalien-merkinnat.

Lue myös: Tullilaboratorio tutki – nettitilauksissa huumeita, leluissa haitallisia aineita, sormihyrristä irtosivat paristot

Vältä limalaboratoriossa näitä aineita

Booraksi. Luokiteltu lisääntymiselle vaaralliseksi kemikaaliksi. Kemikaalia ei saa olla myynnissä kuluttajille EU:n alueella.

Boorihappo. Kemikaalia löytyy pieniä pitoisuuksia esimerkiksi piilolinssinesteistä. Boorihappo on myös luokiteltu lisääntymiselle vaaralliseksi kemikaaliksi.

Muut kodin vaaralliset kemikaalit, joissa on varoitusmerkkejä.

Kommentoi Facebookissa