Tukholman terrori-iskusta elinkautinen – tuomion jälkeen karkotus Ruotsista ilman paluuoikeutta

Rahmat Akilov on kertonut motiivinaan olleen Ruotsin osallistuminen Isisin vastaiseen kansainväliseen liittoumaan.

Rahmat Akilov on kertonut motiivinaan olleen Ruotsin osallistuminen Isisin vastaiseen kansainväliseen liittoumaan. (Kuva AOP)

Uzbekistanilainen Rahmat Akilov syyllistyi terrorismiin murhatessaan viisi ihmistä.

TERRORISMI Viime vuoden keväällä uzbekistanilainen Rahmat Akilov ajoi varastamallaan kuorma-autolla väkijoukkoon Tukholman Drottningatanilla. Terrori-iskussa kuoli viisi ihmistä ja Tukholman käräjäoikeuden mukaan 149 ihmistä joutui murhayrityksen kohteeksi.

Nyt luetun tuomion mukaan Akilov syyllistyi terrorismiin ja sai elinkautisen vankeusrangaistuksen, tuomion kärsimisen jälkeen hänet karkotetaan Ruotsista. Elinkautinen vankeusrangaistus on Ruotsissa minimissään 18 vuotta, josta voi päästä ehdonalaiseen vankeuteen kärsittyään kaksi kolmasosaa eli 12 vuotta.

Jos ja kun Akilov joskus vapautuu, hänet karkotetaan Ruotsista ilman oikeutta palata maahan enää koskaan. Syyttäjä Hans Ihrman ei sanonut olevansa tyytyväinen tuomioon, vaikka se noudatti syyttäjän vaatimuksia.

– Jos koko tapahtuman saisi tekemättömäksi ja kaiken rikki menneen korjatuksi, voisin olla tyytyväinen. Nyt tyydyn toteamaan, että saavutimme tavoitteemme, Ihrman kommentoi.

Akilov on kertonut motiivinaan olleen Ruotsin osallistuminen Isisin vastaiseen kansainväliseen liittoumaan. Isis ei ottanut iskua kuitenkaan niminsä, arvioiden mukaan siksi, että Akilov ei itse kuollut iskussa.

Suomessa käydään parhaillaan oikeutta Turun epäillystä terroriteosta. Marokkolainen Abderrahman Bouanane puukotti useita ihmisiä Turun Kauppatorilta alkaneessa iskussa, myös Bouanane on kertonut motiivinaan olleen Suomen osallistumisen Isisin vastaiseen kansainväliseen liittoumaan. Syyttäjä vaatii hänelle elinkautista vankeusrangaistusta.

Lue myös: Tukholman terrori-isku – Ruotsin poliisi on pidättänyt 39-vuotiaan miehen

Kommentoi Facebookissa