Tunteeton tekoäly mittasi – onko tässä todellakin liikuttavin suomalainen rakkauslaulu?

Liikuttavinta suomalaista rakkauslaulua etsittiin mittaamalla ihmisten tunnereaktioita niin tieteellisesti kuin se on mahdollista.

Liikuttavinta suomalaista rakkauslaulua etsittiin mittaamalla ihmisten tunnereaktioita niin tieteellisesti kuin se on mahdollista. (Kuva Fotolia)

Algoritmi analysoi ihmisen tunnetiloja muun muassa sydämen sykevaihtelun avulla.

MUSIIKKI Mikä on kaikkien aikojen suomalainen rakkauslaulu? Kysymys on kiehtonut vuosia ja eri mediat ovat vuorollaan etsineet siihen vastausta kysymällä asiasta lukijoiltaan. Vastauksia on saatu useita, mutta myös monia erilaisia tuloksia.

Vaasan Sähkö mittasi Rakkaus on sähköä -kampanjassaan muun muassa ihmisten, ihmisen ja eläimen sekä fanin ja fanitettavan välistä rakkautta. Alkukesästä etsittiin Suomen parasta lemmikille lässyttäjää ja kesällä maata kiersi taiteilija Teemu Keisterin taideteos Rakkauskontti

Nyt teeman käsittelyä jatkettiin etsimällä liikuttavinta suomalaista rakkauslaulua mittaamalla ihmisten tunnereaktioita kappaleisiin niin tieteellisesti kuin se on mahdollista.

Juttuvinkki: Valot syttyvät Rauli ”Badding” Somerjoen muistolle – herkkä tulkitsija kuoli vain 39-vuotiaana

– Tutkimusmenetelmänä käytettiin saksalaisen Tawnyn palvelua, jossa algoritmi analysoi videolta ihmisen tunnetiloja muun muassa tunteiden vahvuuden, tunnearvon ja kasvojen väriin perustuen sydämen sykevaihtelun avulla. Tässä mittauksessa painotimme tunnearvoa, mittaustieteen tohtori Pekko Vehviläinen kertoo.

Liikkeelle lähdettiin kokoamalla aiemmista kyselyistä TOP-lista kappaleista. Tämän jälkeen kappaleet soitettiin koehenkilöille mahdollisimman neutraalissa tilassa ja tilanteessa, samoissa valaistus- ja ääniolosuhteissa. Kun koehenkilöt kuuntelivat kappaleita luurit korvillaan, videokamera seurasi ja taltioi heidän jokaisen liikkeensä ja ilmeensä. Sitten päästettiin tekoäly tulkitsemaan.

Tekoäly antoi mielipiteettömän datansa, jonka jälkeen kappaleet pisteytettiin Euroviisujen käyttämällä pistelaskujärjestelmällä. Kunkin koehenkilön kohdalla 1. sija toi 12 pistettä, 2. sija 10 pistettä, 3. sija 8 pistettä ja seuraavat 7,6,5,4,3,2 ja 1 pistettä.

Juttuvinkki: Kirkan kuolemasta 10 vuotta – Surun pyyhit silmistäni oli lähellä jäädä levyttämättä

Selvän voiton vei Kirkan klassikkokappale Surun pyyhit silmistäni. Toiseksi tuli J. Karjalaisen Hän ja kolmanneksi Rauli Badding Somerjoen Paratiisi. Itse asiassa Paratiisi sai eniten ensimmäisiä sijoja, mutta kun kokonaispisteet laskettiin, se sijoittui pronssille.

– Musiikilla on mieletön voima synnyttää erilaisia tunteita. Meille tämä on ollut tutkimusmatka siihen millä kaikilla tavoin rakkaus ja tunteet näkyvät ihmisen kehossa. Vaikka rakkauden mittaamiseen sähköimpulsseina tulee suhtautua leikkimielisesti, viimeistään liikuttavimman suomalalaisen rakkausbiisin etsiminen tekoälyn avulla osoitti, että tunteet saavat ihmisen kropan sähköistymään, Vaasan Sähkon viestintäpäällikkö Mikaela Jussila toteaa.

Lue myös: ”Sua vain yli kaiken…” – tiesitkö, että Romanssin laulaja Leif Wager oli norjalainen?

Tulokset ja pistemäärät

1 Surun pyyhit silmistäni, Kirka. 96 pistettä

2 Hän, J. Karjalainen, 84 pistettä

3 Paratiisi, Rauli Badding Somerjoki, 78 pistettä

4 Morsian, Lauri Tähkä, 73 pistettä

5 Oikeesti, Finlanders, 69 pistettä

6 Aamu, Pepe Willberg, 65 pistettä

7 Kaksi puuta, Juha Tapio, 64 pistettä

8 Kun katsoit minuun, Anna Eriksson, 61 pistettä

9 Rakkauslaulu, Johanna Kurkela, 49 pistettä

10 Romanssi, Leif Wager, 36 pistettä

Kommentoi Facebookissa