Turussa löydettiin Suomessa uusi koronavirusmuunnos – ”Emme toistaiseksi tiedä, mistä variantti on tullut”

Poliisin näkyvällä läsnäololla oli rauhoittava vaikutus Turun karanteeni- ja eristysvalvontakohteissa.

Poliisin näkyvällä läsnäololla oli rauhoittava vaikutus Turun karanteeni- ja eristysvalvontakohteissa. (Kuva Poliisi)

Asia selvisi Turun yliopistollisessa keskussairaalassa tehdyissä laboratoriotutkimuksissa.

KORONAVIRUS Turussa opiskelijoiden keskuudessa levinneiden koronavirustartuntojen aiheuttajaksi on varmistunut Etelä-Afrikan virusmuunnos.

Kyseinen muunnos ei ole identtinen alkuperäisen Etelä-Afrikan virusvariantin kanssa, vaan näyttää muuntuneen edelleen. Asia selvisi Turun yliopistollisessa keskussairaalassa tehdyissä laboratoriotutkimuksissa.

– Kyseessä on mahdollisesti uudenlainen koronaviruksen variantti. Toistaiseksi ei ole osoitettu, että tämä muuntunut Etelä-Afrikan koronavirusvariantti olisi vaikeampi kuin tavallinen. Virusmuunnokseen sairastuneita ei esimerkiksi ole sairaalahoidossa Tyksissä, sanoo Tyksin molekyylimikrobiologian ja virologian ylilääkäri Tytti Vuorinen.

Varianttien tunnistaminen on epidemian ehkäisyssä tärkeää, sillä ne tarttuvat erittäin herkästi. Tämä selittää sitä, miksi Turun ryppäässä on todettu jo yli 90 tartuntaa.

– Viruksella on Etelä-Afrikan muunnokselle tyypillisten piirteiden lisäksi useita muita muutoksia. Emme toistaiseksi tiedä, mistä variantti on tullut. Nämä selviävät myöhemmin, kun viruksen koko genomi tunnetaan, Tytti Vuorinen kertoo.

Juttuvinkki: Ravintoloiden väliaikainen sulku jatkuu – hallitus esittää kolmen viikon jatkoaikaa

Samat muutokset on todettu useissa näytteissä sekä Tyksissä että THL:n tekemissä analyyseissä. Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, onko vastaavaa muuntunutta varianttia löytynyt muista maista.

Turussa on onnistuttu paikallisen koronaepidemian torjunnassa hyvin. Kaupungissa on käytetty tiukkoja rajoituskeinoja opiskelijoiden koronaryppään hillitsemiseksi. Turun kaupunki jätti muun muassa virka-apupyynnön Lounais-Suomen poliisille karanteenien ja eristyksien noudattamisen valvomiseksi.

– Näyttää siltä, että tapausmäärät olisivat nyt laskusuunnassa. Tilannetta seurataan aktiivisesti ja yhteistyötä jatketaan edelleen eri viranomaisten, korkeakoulujen sekä asuntoloiden vuokranantajien kanssa, sanoo Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi.

Virusmuunnokseen pätevät samat suojatoimet kuin koronavirukseen muutoinkin: turvavälit, käsi- ja yskimishygienia sekä kasvomaskin käyttö. Oireiden ilmaantuessa on hakeuduttava viipymättä testiin.

Lue myös: Poliisi valvoo eristettyjen ulkomaisten opiskelijoiden koronakaranteenia – ”Henkilöt pysyivät heille määrätyissä osoitteissa”

Kommentoi Facebookissa