Tuskaisaa kautta ajanut Esapekka Lappi myöntää suoraan – ”Suorituskyky ei riitä”

Esapekka Lapin kausi Citroenilla on ollut vaikea

Esapekka Lapin kausi Citroenilla on ollut vaikea (Kuva Red Bull Content Pool)

Esapekka Lappi puhuu rehellistä tekstiä vaikeasta kaudestaan Citroenilla.

RALLI Kuluva MM-rallikausi ei ole sujunut Esapekka Lapilta kaavailtuun tahtiin. Citroen-kuljettaja on joutunut kerta toisensa jälkeen pettymään, joten kotikilpailuunsa mies ei aseta minkäänlaisia paineita.

Paperilla kaikki näytti vielä Lapin osalta hyvältä. Paikka maailmanmestari Sébastien Ogierin tallikaverina on tuonut aiemmin tilanteesta nauttineille kuljettajille paljon hyvää opin muodossa. Sitä se on tehnyt Lapillekin, mutta omaan ajoonsa 28-vuotias kuljettaja ei ole saanut vinkkejä siirrettyä.

Kausi on sanalla sanoen ollut alavireinen ja ponneton, vaikka vauhdillisesti lupaavia hetkiä on nähtykin silloin tällöin.

– Vaikeuksia on ollut säätöjen kanssa, ja muutoinkin. Ei se taida yhtään helpompaa olla Suomessakaan – samanlaista hakemista se oli testissä kuin muihinkin ralleihin valmistautuessa, murehti Lappi.

Yhdeksäs sija MM-sarjassa ja 40 pistettä jäävät kauaksi siitä, millaisena Lappi visioi kauden 2019 kulun. Kehityksen suuntaa on ollut erityisen vaikea muuttaa, sillä useimmiten pettymys tulee vasta, kun EK-aika kirjoitetaan fläppitaululle.

– Suorituskyky ei riitä. Vaikka pätkä tuntuu tulevan helvetin hyvin, niin silti tulee puoli sekkaa kilometrillä pataan. Tosi vaikea sanoa, mihin voimme yltää Neste Rallissa. Automme sopii kuitenkin paremmin tänne, kuin mihinkään muuhun ralliin, joten on lupa odottaa parempaa. Tietysti, kun ei odota mitään, ei pety.

Ruotsin rallissa Lappi oli toinen, mutta siihen ilonaiheet ovat jääneetkin. Toista palkintokorokesijoitusta ei vielä ole Citroënin ratissa tullut.

– Koetetaan samankaltaista suoritusta kuin Ruotsissa. Auto on parempi kuin siellä, mutta fakta on, ettei hanskalla pysty hirveästi paikkaamaan tällä tasolla. Tai, ehkä Ogier pystyy, mutta mulla ei ole sellaisia taitoja.

Siitä ei ole kyse, etteikö kotiralliin lähteminen Lappia sytyttäisi. Nopeudet ovat kauden kovimmat ja hypyt rajuimpia loikkia, joita MM-sarjassa kokea voi. Hitaanpuoleisen alkukauden jälkeen Lappia on auttanut Rally Estoniaan osallistuminen, ja jo sieltä alkanut valmistautuminen Neste Ralliin.

Jyväskylässä Lappi toivoo ajavansa vapautunein mielin, ilman turhia paineita penkin alle sujahtaneesta alkukaudesta.

– Suomessa täytyy kääntää katkaisin pois, on se niin erilaista ajoa täällä. Virossa pääsin jo vauhtiin, kun sain aivoni siihen tilaan, että nyt vedetään. Auton saaminen itselleni sopivaksi on ollut paljon haastavampaa, kuin ajattelin. Jos asioita alkaa miettiä enemmän, kaivaa samalla itselleen kuoppaa. Enemmän pitää vain miettiä, miten parantaa omaa suoritustaan, Lappi jutteli.

Teksti Miika Wuorela

Lue myös: Kalle Rovanperä menossa Toyotalle – brittilähteet uutisoivat sopimuksesta

Kommentoi Facebookissa