Tuukka Rask poistui kuplasta – onko hän petturi?

Stanley Cupin voittanut Tuukka Rask on valittu urallaan myös NHL:n parhaaksi maalivahdiksi

Stanley Cupin voittanut Tuukka Rask on valittu urallaan myös NHL:n parhaaksi maalivahdiksi. (Kuva AOP)

Tuukka Rask teki kovan ratkaisun vetäydyttyään NHL:n pudotuspeleistä. Ymmärtäjiä riittää, mutta Rask on saanut niskoilleen myös kovaa kritiikkiä.

JÄÄKIEKKO Boston Bruins koki viikonloppuna takaiskun seuran maalivahdin Tuukka Raskin poistuttua Toronton NHL-kuplasta. Eristyksissä vietettävä elämä ja NHL-pelien pelaaminen tyhjille katsomoille ei innostanut Raskia.

Rask halusi keskeyttää kautensa perhesyiden takia. Hänen kolmas lapsensa syntyi viime huhtikuussa, eikä hän halunnut olla eristyksissä perheestään useita kuukausia.

Koronapandemian takia NHL:n pudotuspelit pelataan vain Torontossa ja Edmontonissa. Pelaajat ovat tiukasti eristyksissä, eikä perheenjäseniäkään saa tavata. Perheellisille moinen järjestely on rankkaa.

NHL-pelaajien lehdistötilaisuuksissa kuullaan ympäripyöreitä mediakoulutuksen oppikirjojen mukaisia lausuntoja, että ”tilanne on nyt tämä, mutta pelaaminen tuntuu kivalta”. Rask teki selväksi jo ennen vetäytymistään, ettei kokenut tilannetta mielekkääksi.

Rask ei ole ainoa perheellinen NHL-kiekkoilija, joita järjestely on tuskastuttanut. Henkisesti eristys on rankkaa ja työhyvinvointi on koetuksella.

Parempaakaan vaihtoehtoa ammatin harjoittamiselle ei kuitenkaan ole tarjolla. Poikkeusratkaisullaan NHL:n on turvattava yli miljardin tv-tulonsa, joista miljonääripelaajien palkat maksetaan.

Rask, 33, on tienannut urallaan yli 50 miljoonaa dollaria. Hänellä on varaa jättää muutamia miljoonia tienaamattakin. Sopimustakin Bruinsin kanssa on Raskilla enää vuosi jäljellä.

Taitojaan Raskin ei enää tarvitse enää todistaa. Hän lukeutuu NHL:n supertähtiluokkaan. Raskin voisi hyvin arvioida Suomen historian kaikkien aikojen parhaaksi jääkiekkomaalivahdiksi.

Juttuvinkki: Käsittämätön juttu – Leijonat hävisi olympialaisissa vain yhden erän ja jäi pronssille

Monella muulla pelaajalla kuplasta lähtöön ei ole varaa. Kilpailu on kovaa ja pahimmassa tapauksessa vetäytyminen voisi viedä uran syöksykierteeseen.

Sosiaalisessa mediassa Rask on saanut päätöksestään kovaa kritiikkiä. Häntä on syytetty petturiksi.

Jääkiekko on joukkuepeli ja Rask on merkittävä palanen Boston Bruinsin palapelissä. Jos Bruins tipahtaa pudotuspeleissä jatkosta heikon maalivahtipelin takia, saanee Rask lokamyrskyn niskoilleen. Häntä ei tulla muistelemaan Bruins-fanien piirissä pelkästään sankarina, vaan petturinakin.

NHL-kiekkoilijoiden miljoonat tulevat lopulta fanien pussista. Tuotteen loppukäyttäjä, Boston Bruinsin fani, joka Raskin miljonäärielämää kustantaa, haluaa rahoilleen vastinetta. Kliseinen faktahan kertoo, että asiakas on aina oikeassa.

Mutta pandemia on horjuttanut maailmaa ja arvot ovat monella menneet uusiksi. Raskin valinta oli inhimillisesti erittäin ymmärrettävä ratkaisu.

Spekulointia riittää siitäkin, onko Raskin jääkiekkoura kokonaan paketissa? Tulevan NHL-kauden kuviot ovat vielä hämärän peitossa, kun koronapandemia ei ole osoittanut Pohjois-Amerikassa laantumisen merkkejä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Valko-Venäjä aikoo järjestää jääkiekon MM-kisat – mitä tekee IIHF?

Kommentoi Facebookissa