Työntekijöiden on käytettävä hengityssuojia sosiaalihuollon palveluissa – tavoitteena suojata asiakkaita

Jos kirurgista nenä-suusuojusta ei ole käytettävissä, on käytettävä pestävää tai kertakäyttöistä kankaista suojusta tai kasvot peittävää visiiriä.

Jos kirurgista nenä-suusuojusta ei ole käytettävissä, on käytettävä pestävää tai kertakäyttöistä kankaista suojusta tai kasvot peittävää visiiriä. (Kuva AOP)

Suomi on saanut Euroopan komission rahoittamana 10 000 kirurgista maskia.

KORONAVIRUS Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut päätöksen, jolla määrätään asiakkaiden kanssa lähikontaktissa työskentelevät käyttämään suojusta sosiaalihuollon ympärivuorokautisissa toimintayksiköissä ja kotiin annettavissa palveluissa.

Tavoitteena on suojata asiakkaita, joilla on kohonnut riski sairastua vakavasti koronavirustartunnan seurauksena. Jos kirurgista nenä-suusuojusta ei ole käytettävissä, on käytettävä pestävää tai kertakäyttöistä kankaista suojusta tai kasvot peittävää visiiriä.

Ministeriön mukaan päätöksellä suojataan kaikkia riskiryhmiin kuuluvia asiakkaita, jotka ovat sosiaalihuollon palveluissa sekä yleensä iäkkäitä ihmisiä. Päätös ei koske työntekijöiden suojaamista eikä sairastuneiden suojaamista, joista on voimassa olevat ohjeet. Päätös on tehty valmiuslain perusteella, se tulee voimaan välittömästi ja on voimassa 30.6.2020 saakka.

Euroopan komissio on hankkinut unionin jäsenmaille kirurgisia maskeja uuden hätätilanteen tukivälineen avulla. Komissio ostaa yhteensä 10 miljoonaa kirurgista maskia jäsenmaiden käyttöön. Ne jaetaan jäsenmaiden kesken muun muassa sairaalahoidossa olevien covid-19-potilaiden määrän perusteella.

Ensimmäinen Eurooppaan saapunut erä sisältää 1,5 miljoonaa maskia. Kyseessä on komission oma suorahankinta, ei jäsenmaiden yhteishankinta. Komissio rahoittaa hankinnan. Suomi sai tästä ensimmäisestä erästä 10 000 maskia. Maskit toimitetaan HUS:in logistiikkakeskukseen.

Lue myös: Finnairin lennoilla käytetään jatkossa maskeja – ”Kun kaikki käyttävät maskia suojaamme näin toinen toisiamme”

Kommentoi Facebookissa